گالری تصاویر آرشیو بانک صوت کتابخانه پرسش و پاسخ ارتباط با ما صفحه اصلی
 
اعتقادات اخلاق حکمت عرفان علمی اجتماعی تاریخ قرآن و تفسیر جنگ
کتابخانه > اعتقادات > امام شناسی > امام شناسي جلد 10
 کتاب امام شناسي / جلد دهم / قسمت هشتم: متخلفین از بیعت علی علیه السلام، احوال سعد وقاص

بسم الله الرحمن الرحيم

کتاب امام شناسي / جلد دهم / قسمت هشتم: متخلفین از بیعت علی علیه السلام، احوال سعد وقاص

 

 

 

كساني‌ كه‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بيعت‌ نكردند

سعد بن‌ أبي‌ وقاص‌ از تخلّف‌ كنندگان‌ بيعت‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بود

از جمله كسانى كه با آنحضرت در موقع خلافت ظاهريه پس از قتل عثمان بيعت نكردند، سعد بن ابى وقاص بود.همه تواريخ و سير نوشته‏اند كه: سعد با آنحضرت بيعت نكرد.

در «سفينة البحار» در ماده ربع در شرح حالات ربيع بن خثيم، از تلميذ مجلسى (ره): فاضل خبير آقا ميرزا عبد الله اصفهانى افندى در كتاب «رياض العلماء» نقل كرده است كه: افرادى كه از اصحاب رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم از بيعت‏با امير المؤمنين عليه السلام تخلف كردند، هفت نفر بوده‏اند: عبد الله بن عمر، صهيب رومى غلام عمر، محمد بن مسلمة، سعد بن ابى وقاص، سعد بن مالك، اسامة‏


صفحه 173

بن زيد و سلمة بن سلامه.و از تابعين سه نفر از بيعت تخلف ورزيده‏اند: ربيع بن خيثم، مسروق بن اجدع، و اسود بن زيد [1].

و در «مروج الذهب‏» آورده است كه: جماعتى از طرفداران عثمان از بيعت‏با على بن ابيطالب كنار رفتند، آنانكه چنين مى‏دانستند كه حتما بايد از تحت ولايت امير المؤمنين عليه السلام خارج بود.از ايشانست: سعد بن ابى وقاص و عبد الله بن عمر همان كسى كه بعدا با يزيد بن معاويه بيعت كرد، و پس از آن با عبد الملك بن مروان بيعت كرد، و قدامة بن مظعون.و اهيان بن صيفى، و عبد الله بن سلام، و مغيرة بن شعبه ثقفى.و از انصار كسانى كه اعتزال جستند عبارتند از: كعب بن مالك و حسان بن ثابت و اين دو نفر شاعر بودند و ابو سعيد خدرى و محمد بن مسلمة هم سوگند با بنى عبد الاشهل [و يزيد بن ثابت و رافع بن خديج و نعمان بن بشير] [2] و فضالة بن عبيد، و كعب بن عجره و مسلمة بن خالد با جماعتى ديگر از طرفداران عثمان از انصار و غير انصار از بنى اميه و غير آنها كه نام ايشان را ذكر نكرديم [3].


صفحه 174

و ابن اثير در «كامل التواريخ‏» طبع بيروت 1385، ج 3، ص 191 آورده است كه چون پس از عثمان جميع مهاجران و انصار با امير المؤمنين عليه السلام بيعت كردند، از مهاجران سعد و ابن عمر بيعت نكردند و از انصار حسان بن ثابت و كعب بن مالك و مسلمة بن مخلد و ابو سعيد خدرى و محمد بن مسلمه و نعمان بن بشير و زيد بن ثابت و رافع بن خديج و فضالة بن عبيد و كعب بن عجره بيعت نكردند و نيز عبد الله بن سلام و صهيب بن سنان و سلمة بن سلامة بن وقش و اسامة بن زيد و قدامة بن مظعون و مغيرة بن شعبه بيعت نكردند.

و ليكن ابن سعد در «طبقات‏» ج 3، ص 31 مى‏نويسد كه فرداى آن روزى كه عثمان كشته شد با على بن ابيطالب در مدينه همه اهل مدينه بيعت كردند و از جمله آنان طلحه و زبير و سعد بن ابى وقاص و سعيد بن زيد بن عمرو بن نفيل و عمار بن ياسر و اسامة بن زيد و سهل بن حنيف و ابو ايوب انصارى و محمد بن مسلمة و زيد بن ثابت و خزيمة بن ثابت و جميع اهل مدينه به خلافت‏بيعت كردند و سپس طلحه و زبير گفتند كه ما مكرها بيعت كرده‏ايم، و به مكه رفتند و با عائشه كه در مكه بود و با جماعتى به سوى بصره حركت كرده خونخواهى از عثمان كردند.

بارى سعد بن ابى وقاص از سابقين مسلمانان است و هفتمين نفرى است كه اسلام آورده است [4] و در غزوه بدر و احد و خندق و تمام غزوات رسول خدا حاضر بود و در روز احد به بلاء و مصيبت‏سختى گرفتار شد، و او اولين كسى است كه در راه خدا خون ريخته است، و اولين نفرى است كه در راه خدا تير انداخته است، و عامه مى‏گويند از بزرگان صحابه و از عشره مبشره است، و يكنفر از كسانى است كه پيامبر براى او شهادت بهشت را داده است، و يكنفر از شش نفرى است كه عمر بعد از خود شوراى در امر خلافت را به عهده آنان گذاشت، و گفت: رسول خدا رحلت كرد و از ايشان راضى بود [5].

ولى معذلك در شورى خودش ميل به خلافت داشت، و با آن احتجاج‏ها و


صفحه 175

استشهادهاى مولى الموالى حضرت امير المؤمنين عليه السلام بر حقانيت‏خود و تعين ولايت و امامت و خلافت‏به نصوص كثيره واضحه وارده از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم، باز طرفدارى از قوم خويش خود عثمان نمود، و به او راى مثبت داد، و پس از عثمان با امير المؤمنين عليه السلام بيعت نكرد، و در جنگ جمل و صفين و نهروان كمك ننمود و منعزل بود.

مسعودى مى‏گويد: سعد و اسامة بن زيد و عبد الله بن عمر و محمد بن مسلمه از كسانى هستند كه از بيعت‏با على بن ابيطالب عليه السلام ابا و ااع كردند، و از نصرت و يارى او بكنار نشستند، با بعضى ديگر نيز كه ما در زمره نشستگان از بيعت على نام آنها را برده‏ايم، و دليلشان اين بود كه مى‏گفتند: اين فتنه‏اى است كه رو آورده است.

و بعضى از آنان به على گفتند:

اعطنا سيوفا نقاتل بها معك! فاذا ضربنا بها المؤمنين لم تعمل فيهم، و بنت عن اجسادهم، و اذا ضربنا بها الكافرين سرت فى ابدانهم! فاعرض عنهم على و قال: و لو علم الله فيهم خيرا لاسمعهم، و لو اسمعهم لتولوا و هم معرضون [6].

«به ما شمشيرهائى بده كه با آنها در راه تو جنگ كنيم، و آن شمشيرها بدينگونه باشد كه چون بر مؤمنان فرود آريم در بدن آنها اثر نكند، و از بدن‏هايشان جدا شود، و چون با آنها بر كافران بزنيم در بدنهايشان اثر كند!

حضرت امير المؤمنين عليه السلام از ايشان اعراض كرد و گفت: اگر خداوند در آنها خيرى را مى‏دانست گوش آنها را شنوا مى‏نمود، و اگر گوش آنها را هم شنوا كند، هر آينه ايشان روى بر مى‏گردانند و اعراض مى‏كنند.»

گوينده اين كلام به امير المؤمنين عليه السلام سعد وقاص است، و با اين گفتار خود مى‏خواهد بگويد: اينك مسلمين و مؤمنين درهم ريخته‏اند، و لشگريان تو و لشگريان مقابل تو همه مسلمانند، و ما نمى‏توانيم به عنوان كمك تو، با سپاه مقابل تو جنگ كنيم، و آنها را بكشيم! ما جنگ با كافران مى‏كنيم، نه با


صفحه 176

مسلمانان و نه با طلحه و زبير و عائشه و اصحاب معاوية بن ابى سفيان، همه مسلمانند، و مسلمان را كشتن صحيح نيست!

بزرگان در تواريخ خود آورده‏اند كه اين سخن را سعد وقاص گفته است، از جمله ابن سعد در «طبقات‏» با سند خود از ايوب بن محمد روايت كرده است كه او گفت: به من خبر رسيده است كه سعد وقاص پيوسته مى‏گفت: آنقدر من براى خلافت‏سزاوارم، كه گمان نمى‏كنم استحقاق من به اين پيراهن تنم بيشتر از استحقاق من به خلافت‏باشد.من جهاد كرده‏ام از زمانى كه معناى جهاد را دانسته‏ام.و لا ابخع نفسى ان كان رجل خيرا منى، لا اقاتل حتى تاتونى بسيف له عينان و لسان و شفتان فيقول: هذا مؤمن و هذا كافر [7].

«و من خودم را به هلاكت نمى‏افكنم اگر مردى از من بهتر باشد، من جنگ نمى‏كنم تا شما براى من شمشيرى بياوريد كه دو چشم داشته باشد، و يك زبان، و دو لب و بگويد: اين مؤمن است، و اين كافر است‏».

و نيز ابن سعد با سند خود از يحيى بن حصين روايت كرده است كه گفت: شنيدم كه جماعتى با هم به گفتگو نشسته بودند كه پدر من به سعد گفت: چه چيز تو را از جنگ بازداشته است؟!

سعد گفت: تا زمانيكه شمشيرى براى من بياوريد كه مؤمن را از كافر بشناسد [8]!

و ابن عبد البر گويد: پسر سعد: عمر بن سعد بعد از كشته شدن عثمان سعد را ترغيب و تحريض مى‏كرد كه خود را خليفه بخواند، و مردم را به بيعت‏با خود دعوت كند، و ليكن سعد حرف او را نپذيرفت.و همچنين برادر زاده‏اش: هاشم بن عتبه او را ترغيب كرد و چون سعد ابا نمود، هاشم به سوى على بن ابيطالب رفت و از اصحاب و ياران او شد.

و سعد در قضيه انقلاب مصريين و كشته شدن عثمان در خانه خود نشست، و اهل و عيال خود را امر كرد تا چيزى از اخبار مردم را باو خبر ندهند، تا زمانيكه


صفحه 177

مردم بر امامى اتفاق و اجتماع كنند.

معاويه در او، و در عبد الله بن عمر، و محمد بن مسلمه طمع كرد، و نامه‏اى به آنها نوشت و براى يارى خودش بجهت‏خونخواهى عثمان فرا خواند، و به آنها چنين وانمود كرد كه كشنده عثمان و تنها گذارنده عثمان هر دو در جرم مساوى هستند، و آنها چون عثمان را يارى نكرده‏اند، حكم كشنده او را دارند، و كفاره جرم آنها فقط به اينست كه بر عليه على بن ابيطالب براى نصرت او قيام كنند.

معاويه با نثر و نظم اين تهديد را براى آنها در طى نامه‏هاى متعددى نوشت كه من از ذكر آنها خوددارى كردم.و هر يك از اين سه نفر نامه‏هائى به او نوشتند و گفتار او را رد كردند، و به او فهماندند كه او اهليت آنچه را كه مى‏خواهد ندارد، و در جواب و پاسخى كه سعد نوشته است اين ابيات را گفته است:

 

أشعار تند و شديد سعد وقّاص‌ به‌ معاويه‌

معاوى داؤك الداء العياء             و ليس لما تجى‏ء به دواء 1

ايدعونى ابو حسن على             فلم اردد عليه ما يشاء 2

و قلت له: اعطنى سيفا بصيرا     تميز به العداوة و الولاء 3

فان الشر اصغره كبير               و ان الظهر تثقله الدماء 4

اتطمع فى الذى اعيا عليا     على ما قد طمعت‏به العفاء 5

ليوم منه خير منك حيا             و ميتا انت للمرء الفداء 6

فاما امر عثمان فدعه             فان الراى اذهبه البلاء7 [9]

1- اى معاويه درد تو دردى است كه درمان پذير نيست، و براى آنچه تو آورده‏اى داروئى نيست.

2- آيا با وجودى كه ابو الحسن على بن ابيطالب مرا بخواند، و من خواسته او را بر نياورم، و او را رد كنم،

3- و به او بگويم: تو به من يك شمشير بينائى بده، تا دشمنى را از دوستى و محبت‏بشناسد، و تميز دهد.

4- زيرا كه شر هر چه هم كوچك باشد بزرگ است، و خونهاى ناحق پشت را


صفحه 178

سنگين مى‏كند، و در هم مى‏كوبد،

5- آيا تو طمع دارى در كسى كه على را خسته كرده است؟ پس اى خاك بر سر آن طمع تو!

6- حقا يك روز على بهتر است از تمام عمر تو و وجود تو، چه در زمان حياتت، و چه بعد از مرگت! پس جان تو به فداى على باد!

7- و اما امر كشته شدن عثمان را واگذار، و دست از اينگونه سخن بردار! زيرا كه غم و غصه وارد بر جسم، ديگر براى انسان راى و نظريه‏اى را باقى نمى‏گذارد، و انديشه و فكر را مى‏زدايد.

و نيز ابن عبد البر گويد:

قال ابو عمر: سئل على رضى الله عنه عن الذين قعدوا عن بيعته و نصرته و القيام معه.فقال: اولئك قوم خذلوا الحق و لم ينصروا الباطل [10].

«از على عليه السلام درباره كسانيكه از بيعت‏با او تخلف كردند، و از يارى او و قيام براى نصرت و معاونت او خوددارى كردند، چون پرسيدند، در پاسخ گفت: ايشان كسانى هستند كه حق را مخذول و تنها گذاردند، و باطل را نيز يارى نكردند».

و نيز ابن عبد البر گويد: در وقت كشته شدن عثمان، با على عليه السلام براى خلافت‏بيعت كردند، و تمامى مهاجرين و انصار بر بيعت‏با او اتفاق نمودند، و چند نفر از ايشان از بيعت تخلف كردند.

على عليه السلام آنها را غفلتا دستگير نكرد، و آنها را بر بيعت نيز اكراه ننمود، و چون درباره آنها از او پرسيدند، در جواب گفت:

اولئك قوم قعدوا عن الحق، و لم يقوموا مع الباطل. [11]

«ايشان گروهى هستند كه از نصرت حق، از پا نشستند، و با باطل هم بپا نايستادند».

 

عذر سعد وقّا صفحه ‌ در عدم‌ بيعت‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السلام‌ قبول‌ نيست‌

و ما مقانى گويد: كشى مى‏گويد: من در كتاب ابى عبد الله شاذانى يافتم كه
صفحه 179

‏او مى‏گفت: جعفر بن محمد مدائنى، از موسى بن قاسم عجلى، از صفوان، از عبد الرحمن بن حجاج، از حضرت ابا عبد الله جعفر الصادق عليه السلام، از پدرانش عليهم السلام روايت كرده است كه:

كتب على عليه السلام الى والى المدينة: لا تطعين سعدا و لا ابن عمر من الفى‏ء شيئا! فاما اسامة بن زيد فاننى قد عذرته فى اليمينى التى كانت عليه. [12]

«على عليهالسلام به والى مدينه نوشتند: از فى‏ء و غنائم مسلمين به سعد وقاص، و به عبد الله بن عمر چيزى مده! و اما اسامة بن زيد را در سوگندى كه ياد كرده بود و بر عهده او بود، من عذر او را پذيرفتم.»

بارى اين وضع حال سعد وقاص است كه با وجود آن سوابق درخشان در اسلام، به مرحله انعزال و سوء فهم كشيده شد، و موقعيتى كه عامه مردم بر اساس سخنان رسول خدا كه:

اللهم سدد رميته، و اجب دعوته! [13]

«خداوندا تير او را بر دشمنان استوار بدار، و دعاى او را مستجاب كن!» براى او قائل بودند موجب غرور او شد، و خود را در مقامى ديد كه نمى‏توانست‏براى حضرت امير مؤمنان تنازل كند، و در زير پرچم او برود، و به اين شبهه واهى كه مؤمنان يكديگر را نبايد بكشند، و من شمشيرى ندارم كه مؤمن را از كافر باز شناسد، از تهور و شجاعت نفسانى به مرحله جبن و پستى گرائيد، و خود را در دنيا و آخرت بيچاره و دست‏خالى نمود.

امير المؤمنين عليه السلام گذشته از نصوص بر خلافت‏حقه و منحصره از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم در ولايت و اماريت الهيه آنحضرت كه اوامر او را همچون اوامر خدا و رسول خدا قرار مى‏داد و طبق نص

يا ايها الذين آمنوا اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولى الامر منكم [14]

فرمان و حكم او را در جنگ و صلح واجب الاطاعة قرار


صفحه 180

مى‏داد، از جهت ظاهر طبق بيعت مسلمانان خليفه و واجب الاطاعة بوده‏اند و به حكم قرآن كريم بر آنحضرت لازم بود هر مسلمان متعدى و متجاوز را كه حاضر بر بيعت و پذيرش ولايت او نيست، و در مقام خونريزى و فساد در روى زمين است، مجازات كند، گرچه آنها مسلمان باشند، و گرچه هزاران نفر باشند.

مگر سعد بن وقاص اين آيه را از قرآن مجيد نخوانده بود، تا بداند كه شمشير على همان شمشير حق است، و همان فارق حق و باطل و مؤمن و كافر است:

و ان طائفتان من المؤمنين اقتتلوا فاصلحوا بينهما فان بغت احديهما على الاخرى فقاتلوا التى تبغى حتى تفى‏ء الى امر الله فان فاءت فاصلحوا بينهما بالعدل و اقسطوا ان الله يحب المقسطين [15].

«و اگر دو گروه از مؤمنان با يكديگر جنگ كنند، پس بايد شما در ميان آنها صلح برقرار كنيد! و اگر يك گروه از آنها حاضر براى صلح نشد، و بر گروه مقابل خود ستم و تجاوز كرد، بر شما واجب است كه با آن گروه متعدى و متجاوز جنگ كنيد، تا آنكه او سر فرود آرد، و به امر خدا گردن نهد، و بازگشت‏به حق كند.و در اين صورت چنانچه به امر خدا گردن نهاد، و بازگشت‏به عدل و حق نمود، پس شما در ميان آنها به عدالت، صلح برقرار كنيد، و قسط و عدل پيشه سازيد، كه خداوند اقامه كنندگان عدل و قسط را دوست دارد».

امير مؤمنان طبق اين آيه، بايد با افرادى كه شورش برپا كرده‏اند، و بهيچوجه حاضر براى تسليم و تبعيت از حق نيستند، همچون معاويه و اصحاب جمل و نهروان، پس از خطبه‏ها و نامه‏ها و اتمام حجت‏ها، جنگ كند، و جلوى فساد را بگيرد، و حكومت مركزى اسلام را از تفرقه خارج كند، و متعديان و پيروان ايشان را سركوب نمايد، و در تمام خطه اسلام، همچون زمان پيامبر يك حكومت واحده براى امت اسلام برقرار كند.

سعد وقاص به حكم همين آيه، در احتجاج خود محكوم است.او نمى‏تواند به امير المؤمنين عليه السلام نسبت‏شمشير زنى بدون درايت و رعايت ايمان و كفر بدهد.


صفحه 181

طبق اين آيه قرآن بايد مسلمان متعدى و متجاوز را كه حاضر براى تسليم امر حق نيست كشت. قيمت انسان به شرف تسليم و تبعيت از حق است، نه نام ظاهر اسلام بر خود نهادن.يك كافرى كه حاضر براى تبعيت‏حق است، بر يك مسلمانى كه حاضر براى تسليم و تبعيت از حق نيست مزيت دارد.دين اسلام را كه اسلام گويند بجهت تبعيت و تسليم از حق و دورى از باطل است.

سعد كه خود از سابقين در اسلام و مهاجرين است، و خودش كاتب رسول الله بوده است و نامه آنحضرت را به يهود خيبر نوشته است [16] و در سن نيز از على بن ابيطالب عليه السلام بزرگتر است [17] و عمر او را جزء منتخبين شوراى به شمار آورده است، نبايد باد غرور در سر افكند، و بگويد: من چنين و چنان هستم، و حاضر براى حضور در صف لشگر على نشود.اين احتياط نيست، اين خدعه نفسانى است كه بصورت انعزال جلوه مى‏كند، و فريب شيطانى است كه بصورت مقدس مآبى، و جا نماز آب كشى، و بيتوته در مسجد ظاهر مى‏گردد.

آنهم آن سعدى كه على را خوب مى‏شناخته است، و از سوابق او خبر داشته


صفحه 182

‏است، و خودش روايات و مدائح و فضايل او را از رسول خدا روايت مى‏كند، اين سعد نبايد در مقابل على بايستد، اين غلط است.

 

پاسخ‌ أميرالمومنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ سعد وقّاص‌ دربارۀ شهادت‌ حضرت‌ امام‌ حسين‌ عليه‌ السّلام‌

مجلسى رضوان الله عليه از «امالى‏» صدوق با سند خود از اصبغ بن نباته روايت مى‏كند كه:

بينا امير المؤمنين عليه السلام يخطب الناس و هو يقول: سلونى قبل ان تفقدونى! فو الله لا تسالونى عن شى‏ء مضى و لا عن شى‏ء يكون الا نباتكم به.

فقام اليه سعد بن ابى وقاص فقال: يا امير المؤمنين اخبرنى كم فى راسى و لحيتى من شعرة؟!

فقال له: اما و الله لقد سالتنى عن مسئلة حدثنى خليلى رسول الله صلى الله عليه و آله و سلم: انك ستسالنى عنها! و ما فى راسك و لحيتك من شعرة الا و فى اصلها شيطان جالس! فان فى بيتك لسخلا [18] يقتل الحسين ابنى! و عمر بن سعد يومئذ يدرج بين يديه [19].

«در بين وقتى كه امير المؤمنين عليه السلام خطبه مى‏خواند و مى‏گفت: بپرسيد از


صفحه 183

من قبل از آنكه ديگر مرا نيابيد! سوگند به خدا از هيچيك از وقايع گذشته، و از هيچيك از وقايع آينده از من نمى‏پرسيد، مگر آنكه من شما را بدان مطلع و آگاه مى‏كنم!

ناگهان سعد بن ابى وقاص در برابر او برخاست و گفت: اى امير مؤمنان به من خبر بده كه چند عدد مو در سر و ريش من است؟!

حضرت به او فرمود: سوگند به خدا بدانكه از مسئله‏اى از من سئوال كردى كه خليل من رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم از آن به من خبر داده است كه تو از من درباره آن سئوال خواهى نمود:

در سر تو و در ريش تو هيچ موئى نيست مگر آنكه در بن و ريشه آن شيطانى نشسته است! و تحقيقا در خانه تو يك مرد رذل و پستى است (و يا يك كودكى است) كه فرزندم حسين را خواهد كشت! و عمر بن سعد در آن روز طفلى بود كه در مقابل او مى‏دويد و بطور كودكانه راه مى‏رفت.»

بارى سعد از بيعت و نصرت و تحت ولايت او بودن، روى مى‏تابد، و گرفتار دندان طمع معاويه مى‏گردد.و عبد الله بن عمر خشك مقدس كوتاه فهم از بيعت‏با آنحضرت خوددارى مى‏كند، و بعدا با يزيد بن معاويه، و بعد از او با عبد الملك بن مروان بيعت مى‏نمايد.

هر كه گريزد زخراجات شاه باركش غول بيابان شود

معاوية بن ابو سفيان از او توقع دارد كه على را سب كند، و مورد مؤاخذه قرار مى‏گيرد.

سعد هم با آن سوابقى كه دارد، و با آن سوابق بى‏نظير كه از همرزم، و صاحب ولايت، و حائز علم و فقه و قرآن و قضاء: امير المؤمنين عليه السلام دارد، و با آن سوابقى كه از معاويه مشرك و پدرش ابو سفيان - راس فساد و جنگ و تجهيز جيش و لشگر بر عليه اسلام، و سر منشا خيانت و جنايت، و عفريت غول پيكر نفاق و دوئيت - دارد كه در سال هشتم از هجرت در فتح مكه اضطرارا و اكراها اسلام آورده‏اند، چگونه مى‏تواند خود را حاضر براى سب على كند؟!


صفحه 184

فلهذا با اين برخورد تند و خشن با معاويه، و فرو ماندن از پاسخ معاويه مكار و غدار، و مشاهده انقلاب و تشويش اوضاع، بعد از ضربت‏خوردن امام مظلوم امير المؤمنين عليه السلام كه پس از مرگش از خود هيچ باقى نگذاشت [20] و روشن شدن مظلوميت‏ها و فريادها و خطبه‏هاى بى‏جواب آنحضرت، در قصر خود در عقيق در ده ميلى مدينه با تعين و شخصيت مى‏زيست، و به اوضاع تماشا مى‏كرد.

و معاويه چون ديد كه با وجود او با موقعيت او در ميان مردم نمى‏تواند براى فرزندش يزيد بيعت‏بگيرد، لهذا او را با سبط رسول خدا حسن مجتبى عليه السلام به زهر كشت.

ابو الفرج اصفهانى با سند متصل خود آورده است كه: معاويه چون خواست‏بعد از خودش يزيد را جانشين خود كند، سمى را مخفيانه در طعام نموده، و به حضرت امام حسن عليه السلام و به سعد خورانيد، و آن دو نفر به فاصله چند روز از همديگر فوت كردند [21].

و نيز با سند ديگر خود روايت كرده است كه: چون خطبه حضرت امام حسن عليه السلام به پايان رسيد، حضرت امام حسن عليه السلام به مدينه بازگشتند، و در آنجا اقامت گزيدند، و چون معاويه خواست‏براى پسرش يزيد بيعت‏بگيرد، هيچ چيز براى او سنگين‏تر از امر حسن بن على و سعد بن ابى وقاص نبود، فلهذا در پنهانى سمى به آنها خورانيد، و آن دو نفر از آن سم بمردند [22].


صفحه 185

 

سعد وقّاص‌ در اواخر ، از فضائل‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بيان‌ مي‌كرد

سعد در آخر عمرش از فضائل امير المؤمنين عليه السلام نقل مى‏نمود و از مزاياى مختصه به آنحضرت كه از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم شنيده بود، بازگو مى‏كرد، ولى چه فائده كه كار از كار گذشته بود و على عليه السلام در محراب عبادت فرقش شكافته شده بود، و معاويه چنگال خونين خود را تا اقصى بلاد فرو برده بود، و مكه به قتل و غارت بسر بن ارطاة و كشته شدن دو طفل صغير عبيد الله بن عباس گرفتار آمده بود، و سب و لعن و شتم على بر فراز منابر، در خطبه‏هاى نماز جمعه و نماز عيدين در سراسر اقطار اسلام جزء فرائض و واجبات شمرده شده بود، اينك مناقب على را بر شمردن آنهم براى پسران و دختران خود، [23] و يا براى دو نفر مرد عراقى [24] چه تاثيرى دارد؟


صفحه 186

در آن وقتى كه قدرت و نيرو به دست معاويه نبود على را تنها گذاردى! و او را مخذول و منكوب كردى! و با يك سيل از مخالفان و دشمنان و دنيا خواهان مواجه ساختى! اينك كه آب از سر گذشته است و لشگرش متفرق شده‏اند، و اصحابش دست از حمايت او برداشته‏اند، و حضرت حسن مجتبى وصى او را تنها و بدون ناصر مجبور به بيعت‏با طاغى زمان نموده‏اند، تو در قصر خودت در عقيق مناقب على را بگو، اين به چه درد مى‏خورد؟ اينجا تو پيوسته عبادت كن، اين چه عبادتى است؟!

خدايش رحمت كند مرحوم آية الله حاج سيد محمود شاهرودى تغمده الله برضوانه كه يكى از اساتيد فقه حقير در نجف اشرف بودند، يكروز بر فراز منبر در بين درس مى‏فرمود.سه دسته مقدس مآب و اهل عبادتهاى صورى و بى معنى مى‏شوند:

1- طلبه درس نخوان 2- تاجر ورشكسته 3- حاكم معزول.

عبد الله بن عمر نيز در آخر عمر از عدم نصرت امير المؤمنين عليه السلام و جنگ نكردن با فئه باغيه (معاويه و همراهانش) افسوس مى‏خورد.

ابن عبد البر گويد: به طرق مختلفى از حبيب بن ابى ثابت، از ابن عمر روايت‏شده است كه:

انه قال: ما آسى على شى‏ء الا انى لم اقاتل مع على الفئة الباغية [25].

«او گفت: من بر چيزى تاسف نخوردم مگر بر اينكه با على بن ابيطالب با گروه ستمكار (فئه باغيه) جنگ نكردم.»

و نيز از دار قطنى در «مؤتلف و مختلف‏» با سند خود از ابن عمر روايت كرده است كه:

ما آسى على شى‏ء الا على الا اكون قاتلت الفئة الباغية على صوم الهواجر [26].

«او گفت: من بر چيزى تاسف نخوردم، مگر بر آنكه در روزهاى گرم تابستان روزه‏هاى مستحبى مى‏گرفتم و آن روزه‏ها را بر جنگ با فئه باغيه: جماعت ظالم و ستمگر، مقدم مى‏داشتم‏».

و نيز با سند ديگر از او روايت كرده است كه:

ما اجدنى آسى على شى‏ء


صفحه 187

فاتنى من الدنيا الا انى لم اقاتل الفئة الباغية مع على [27].

و نيز با سند ديگر از او روايت كرده كه در حال مردنش مى‏گفت:

ما اجد فى نفسى من امر الدنيا شيئا، الا انى لم اقاتل الفئة الباغية مع على بن ابيطالب [28].

و نيز با سند ديگر آورده است كه:

ما آسى على شى‏ء الا تركى قتال الفئة الباغية مع على [29].

و مضمون و مفاد اين روايات آنست كه مى‏گويد: «من هيچگاه بر چيزى غصه نخوردم و محزون نشدم از چيزهائى كه در دنيا از دست من رفته است، مگر جنگ نكردن در ركاب على بن ابيطالب را با فئه باغيه.» آنگاه همين مرد در پاى خطبه حجاج بن يوسف ثقفى براى بيعت‏با عبد الملك مى‏نشيند و به دست او نيز كشته مى‏شود [30].


صفحه 188

 

ملاقات‌ سعد با معاويه‌ ، و بيان‌ حديث‌ منزله‌

شيخ طوسى داستان ملاقات معاويه را با سعد در مدينه آورده است.او در امالى خود با سند متصل از عكرمه مصاحب ابن عباس روايت كرده است كه چون معاويه اراده حج كرد، در مدينه وارد شد، و براى سعد از او اذن ملاقات خواسته شد.او به همراهان و جالسين مجلسش گفت: چون من اذن دادم و سعد بن ابى وقاص وارد شد و نشست، شما شروع كنيد در شتم و سب على بن ابيطالب.

سعد وارد شد و پهلوى معاويه بر روى سرير نشست، و آن جماعت‏شروع كردند درباره امير المؤمنين عليه السلام به ناسزا گفتن.دو چشم سعد از اشك پر شد.

معاويه گفت: اى سعد براى چه گريه مى‏كنى؟! آيا گريه مى‏كنى براى آنكه قاتل برادرت عثمان بن عفان را شتم مى‏كنند؟!

سعد گفت: سوگند به خدا كه من طاقت نياوردم خودم را نگهدارم و گريه نكنم، ما از مكه خارج شديم بطور مهاجرت، و در اين مسجد كه مسجد رسول خداست، نازل شديم، و خواب شب ما را و خواب قيلوله روز ما در اين مسجد بود، كه ناگهان ما از اين مسجد خارج شديم، و على بن ابيطالب در آن باقى بود، و ما ترسيديم كه از سبب آن از رسول خدا سئوال كنيم.فلهذا نزد عائشه آمديم و گفتيم: يا ام المؤمنين! از براى ما مصاحبتى بود با رسول خدا، همانند مصاحبت على، و هجرتى بود مثل هجرت على! و ما از مسجد بيرون شديم، و على در مسجد ماند، و نمى‏دانيم كه آيا اين از سخط خداست و يا از غضب رسول خدا؟! تو اين مطلب را به رسول خدا متذكر شو كه مراد ما فهميدن همين است!

عائشه گفت: من به رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم متذكر شدم آنحضرت گفت:

يا عائشة! لا و الله ما انا اخرجتهم و لا انا اسكنته، بل الله اخرجهم و اسكنه!


صفحه 189

«اى عائشه سوگند به خدا كه من آنها را اخراج نكردم و على را من باقى نگذاردم، بلكه خدا آنها را اخراج كرد، و على را باقى گذارد». [31]

و ما به غزوه خيبر رفتيم و فرار كردند آنانكه فرار كردند، در اين وقت رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم فرمود:

لاعطين الراية اليوم رجلا يحب الله و رسوله و يحبه الله و رسوله.

«من هر آينه امروز لواى جنگ را مى‏دهم به مردى كه خدا و رسولش را دوست دارد، و او را خدا و رسولش دوست دارند».

رسول خدا على را فرا خواند، و چشمان او رمد آلود بود و درد داشت، و در چشمان او آب دهان خود را ماليد، و پرچم جنگ را به او داد، و خداوند خيبر را براى على فتح كرد.

و ما به غزوه تبوك با رسول خدا روان شديم، و على با رسول خدا در ثنية الوداع وداع كرد و گريست.رسول خدا به او گفت: چرا مى‏گريى؟!

على گفت: چرا گريه نكنم، زيرا از وقتى كه خدا تو را مبعوث كرده است، در غزوه‏اى از غزوات تو، من بى تو نبوده‏ام! چرا در اين غزوه مرا در مدينه گذاشتى، و با خود نبردى؟!

حضرت رسول فرمود: اما ترضى يا على ان تكون منى بمنزلة هارون من موسى


صفحه 190

‏الا انه لا نبى بعدى؟! قال على: بلى رضيت! [32]

«آيا نمى‏پسندى اى على كه نسبت تو با من مثل نسبت هارون باشد با موسى، بجز درجه نبوت؟! على گفت: آرى مى‏پسندم و راضى هستم!»

ابن ابى الحديد در «شرح نهج البلاغه‏» گويد: ابو محمد عسكرى در كتاب «امالى‏» آورده است كه: در سال جماعت، سعد بن ابى وقاص بر معاويه وارد شد، و با خطاب امير المؤمنين به او سلام نكرد.

معاويه به او گفت: اگر مى‏خواستى در سلامى كه كردى، غير از آنچه را گفتى، مى‏گفتى!

سعد گفت: ما مؤمنين هستيم، و تو را امير خود قرار نداده‏ايم! گويا خيلى مسرور و خوشحال شده‏اى به امارتى كه در آن هستى! اى معاويه! سوگند بخدا كه مقامى را كه تو در آن هستى اگر فقط با يك شاخ خون حجامت كه مى‏ريختم به من مى‏دادند، من خوشحال و مسرور نمى‏شدم!

معاويه گفت: اى ابو اسحق! من با پسر عموى تو على بيشتر از يك شاخ حجامت و دو شاخ حجامت‏خون ريخته‏ايم! بيا اينجا و پهلوى من در روى سرير بنشين!

سعد پهلوى معاويه در روى سرير نشست، و معاويه شروع كرد به عتاب و مؤاخذه از او كه چرا اعتزال گزيدى، و از جنگ دورى جستى؟!

سعد گفت: مثل من و مثل مردم همانند روزى است كه ظلمت مردم را فرا گيرد، و يكى از آنها به شترش بگويد: اخ و شتر خود را بخواباند، تا راه براى او هويدا و روشن گردد!

معاويه گفت: اى ابو اسحق! در كتاب خدا اخ نيست آنچه در كتاب خداست اينست كه:

و ان طائفتان من المؤمنين اقتتلوا فاصلحوا بينهما فان بغت احداهما على الاخرى فقاتلوا التى تبغى حتى تفى‏ء الى امر الله [33].


صفحه 191

«و اگر دو دسته از مؤمنان با هم بجنگند، شما در ميان آنها صلح بر قرار كنيد پس اگر يكدسته بر دسته ديگر ستم كرد، شما با آن دسته ستمكار بجنگيد، تا آندسته به امر و حكم خدا بازگشت كند».

سوگند به خدا تو نه با آن دسته ستمكار جنگيده‏اى، و نه با آن دسته‏اى كه به آنها ستم شده است، و بنا بر اين استدلال، معاويه سعد را محكوم و مفحم نمود.

و ابن ديزيل در كتاب حن دنبال اين مطلب اضافه‏اى دارد كه در «كتاب صفين‏» آورده است، و آن اينست كه سعد به او گفت: آيا تو مرا امر مى‏كنى كه جنگ كنم با مردى كه رسول خدا درباره او گفته است: انت منى بمنزلة هارون من موسى الا انه لا نبى بعدى؟! [34]


صفحه 192

معاويه‌ گفت‌: آيا اين‌ سخن‌ را از رسول‌ خدا كس‌ ديگري‌ هم‌ با تو شنيده‌ است‌؟! سعدگفت‌: آري‌! فلان‌ و فلان‌ و اُم‌ّ سَلَمه‌! معاويه‌ گفت‌: اگر من‌ اين‌ سخن‌ را شنيده‌ بودم‌ با علي‌جنگ‌ نمي‌كردم‌[35].

و ابن‌ ديزيل‌ گفته‌ است‌ كه‌: جَعْفربن‌ مَكِّي‌ براي‌ من‌ روايت‌ كرد كه‌: من‌ از محمّد بن‌سُلَيمان‌ بن‌ سلمس‌ كه‌ حاجب‌ و پرده‌دار بود ـ و من‌ او را ديده‌ بودم‌ و آشنايي‌ و معرفت‌مختصري‌ دربارۀ او داشتم‌؛ و مرد ظريفي‌ و اديبي‌ بود؛ و به‌ علوم‌ رياضيّات‌ و فلسفه‌مطّلع‌ بود؛ و نسبت‌ به‌ يكي‌ از مذاهب‌ بخصوصه‌ تعصّبي‌ نداشت‌ ـ دربارۀ أمر عَلِي‌ وعُثْمان‌ پرسيدم‌.

او در پاسخ‌ من‌ گفت‌: اين‌ عدوات‌ قديمي‌ است‌ كه‌ از جهت‌ نسب‌ بين‌ فرزندان‌عبدشمس‌ و فرزندان‌ بني‌ هاشم‌ بوده‌ است‌؛ و حَرْب‌ُ بْن‌ُ اُمَيَّه‌ با عَبْدُالْمُطَّلِب‌ بن‌ هَاشِم‌منافرت‌ داشت‌ و با او جنگ‌ كرد. و پيوسته‌ در اين‌ دو بيت‌ تباغض‌ و تنافر بوده‌ است‌. وسپس‌ گفتار را به‌ درازا كشانيد و شرح‌ مُشْبِعي‌ بيان‌ كرد تا آنكه‌ گفت‌ و بيان‌ كرد مطالبي‌را كه‌ رسول‌ خدا دربارۀ علي‌ فرموده‌ است‌ مثل‌ حديث‌ خَاصِف‌ُ النَّعْل [36]2 و حديث‌ مَنْزَلة‌هَارون‌ مِن‌ْ


صفحه 193

مُوسَي‌ و حديث‌ مَن‌ْ كُنْت‌ُ مَوْلَاه‌ُ و حديث‌ هَذَا يَعْسُوب‌ُ الِّدين‌ِ و حديث‌ لَافَتَي‌ إلَّا عَلِي‌ّ و حديث‌ أحَب‌ُّ خَلْقِك‌َ إلَيْك‌َ و ديگر أحاديثي‌ كه‌ بر اين‌ منوال‌ ومضمون‌ دلالت‌بر أفضليّت‌ و مقام‌ علي‌ مي‌نمود.[37]

در «غايَة‌ُ الْمَرام‌» از «مسند» أحمدبن‌ حَنْبَل‌ يازده‌ حديث[38]‌ و از صحيح‌ بخاري‌ سه‌حديث[ [39و از صحيح‌ مُسْلِم‌ هفت‌ حديث[40] دربارۀ حديث‌ سَعْدبن‌ أبي‌ وقّاص‌ و غيره ‌دربارۀ حديث‌ منزله‌ در وقت‌ حركت‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله عليه‌ و آله‌ وسلّم‌ به‌ غزوۀ تبوك‌ و بطور مطلق‌ آورده‌ است‌.

و نيز از كتاب‌ «جمع‌ بين‌ الصّحاح‌ السِّتَّة‌» كه‌ مؤلِّف‌ آن‌ رزين‌ است‌؛ در ثلث‌ أخير ازجزءِ سوّم‌ آن‌ كه‌ در باب‌ مناقب‌ أميرالمؤمنين‌ علي‌ بن‌ أبيطالب‌ عليه‌ السّلام‌ است‌؛ ازصحيح‌ أبي‌ داود و صحيح‌ ترمذي‌، از أبوسريحه‌ و زيد بن‌ ارقم‌ روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌رسول‌ خدا صلّي‌ الله عليه‌ و آله‌ وسلّم‌ گفتند:

مَن‌ْ كُنْت‌ُ مَوْلَاه‌ُ فَعَلِي‌ٌّ مَوْلَاه‌ُ. و از سعد بن‌ أبي‌ وقَّاص‌ روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌


صفحه 194

رسول‌ خداگفتند: أنْت‌َ مِنِّي‌ بِمَنْزِلَة‌ِ هَارون‌َ مِن‌ْ مُوسَي‌ إلَّا أنَّه‌ُ لَانَبِي‌َّ بَعْدِي‌. سعيد بن‌ مُسَيِّب‌ گويد: عامربن‌ سَعْد از پدرش‌ سعدوقّاص‌، اين‌ حديث‌ را براي‌ من‌ بيان‌ كرد؛ و من‌ دوست‌ داشتم‌خودم‌ بطور شفاهي‌ از سَعْد بشنوم‌؛ پس‌ سَعْد انگشتان‌ خود را در دو گوش‌ خود نهاد؛وگفت‌: آري‌! و اگر اينطور نباشد اين‌ دو گوش‌ كر شوند.[41]

و نيز در «غاية‌المرام‌» از ابن‌ مغازلي‌ در «مناقب‌» خود بيست‌ و سه‌ روايت‌ از عامر بن‌سعد وقّاص‌ و از اءبراهيم‌ سَعْد و از عائشه‌ دختر سعد و از سَعِيد بن‌ مُسَيِّب‌ از أبو سعيدخُدْرِي‌ّ و از أنَس‌َ بن‌ مَالِك‌ و از ابن‌ عبّاس‌ و از سَعيد بن‌ مُسَيِّب‌ از سَعْد و از عبدالله بن‌مسعود و از مُعَاويه‌ و از عُمَر بن‌ خَطَّاب‌ راجع‌ به‌ حديث‌ منزله‌، در وقت‌ خروج‌ براي‌غزوۀ تبوك‌ و بطور اءطلاق‌ روايت‌ كرده‌ است‌.[42]

 

دنباله

پاورقي


[1] ـ «سفينة‌ البحار» ج‌ 1 ، ص‌ 506 . و لا يخفي‌ آنكه‌ مرحوم‌ ميرزا عبدالله‌ أفندي‌ در «رياض‌ العلماء» مطلب‌ فوق‌ را از مرحوم‌ سيّد مرتضي‌ بن‌ داعي‌ صاحب‌ كتاب‌ «تبصرة‌ العوام‌» كه‌ يكي‌ از اكابر علماي‌ شيعه‌ است‌ نقل‌ كرده‌ است‌ . باري‌ ما با تفحصّ تامّي‌ كه‌ نموديم‌ در اصحاب‌ رسول‌ خدا كسي‌ را به‌ نام‌ سعيد بن‌ مالك‌ نيافتيم‌ نه‌ در «اصابه‌» و نه‌ در «استيعاب‌» و نه‌ در «وفيات‌ الاعيان‌» مگر در «تنقيح‌ المقال‌» مامقامي‌ كه‌ در ج‌ 2 ، ص‌ 10 نام‌ أبوسعيد خُدريّ را سَعد و يا سعيد بن‌ مالك‌ گفته‌ است‌ و در بقيۀ كتب‌ همه‌ نام‌ أبو سعيد را سعد بن‌ مالك‌ آورده‌اند و در اين‌ صورت‌ شايد مراد از سعيد بن‌ مالك‌ در عبارت‌ «رياض‌ العلماء» أبو سعيد خُدري‌ باشد همچنانكه‌ در «مروج‌ الذهب‌» تصريح‌ كرده‌ است‌ كه‌ أبو سعيد خدري‌ از تخلف‌ كنندگان‌ از بيعت‌ بوده‌ است‌ و در «تنقيح‌ المقال‌» از شيخ‌ در «رجال‌» خود آورده‌ است‌ كه‌ او راتارة‌ از اصحاب‌ رسول‌ خدا و تارة‌ از اصحاب‌ أميرالمؤمنين‌ شمرده‌ است‌ ؛ و شيخ‌ كشّي‌ او را از سابقون‌ الاوّلون‌ الّذين‌ رجعوا إلي‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ دانسته‌ است‌ و در حديث‌ فضل‌ بن‌ شاذان‌ حضرت‌ رضا عليه‌ السّلام‌ او را از كساني‌ كه‌ بر منهاج‌ پيغمبر عمل‌ كرده‌اند و لم‌ يغيّروا و لم‌ يُبدّلوا شمرده‌اند و علاّمه‌ از برقي‌ او را از اصفياء اصحاب‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ نقل‌ كرده‌ است‌ و حضرت‌ صادق‌ عليه‌ السّلام‌ فرموده‌اند : از اصحاب‌ رسول‌ خدا بوده‌ و كان‌ مستقيماً . تا آخر كلام‌ .

[2] ـ بين‌ الهلالين‌ در نسخه‌ بدل‌ آمده‌ است‌ .

[3] ـ «مروج‌ الذّهب‌» طبع‌ مطبعۀ سعادت‌ ، ج‌ 2 ، ص‌ 361 و ص‌ 362 .

[4] ـ «استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 607 .

[5] ـ «تنقيح‌ المقال‌» ج‌ 2 ، ص‌ 12 .

[6] ـ «مروج‌ الذهب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 24 ، و ص‌ 25 . و اين‌ آيه‌ ، آيۀ 23 از سورۀ 8 : انفال‌ است‌ .

[7] ـ «طبقات‌» ابن‌ سعد ، ج‌ 3 ، ص‌ 143 و ص‌ 144 .

[8] ـ «طبقات‌» ابن‌ سعد ، ج‌ 3 ، ص‌ 143 و ص‌ 144 .

[9] ـ «استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 609 و ص‌ 610 .

[10] ـ استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 610 .

[11] ـ استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 112.

[12] ـ «تنقيح‌ المقال‌» ج‌ 2 ، ص‌ 11 و ص‌ 12 .

[13] ـ استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 608 و در ص‌ 607 به‌ عبارت‌ : اللهُمَّ سَدِّد سَهْمَهُ ، و أجِب‌ دَعْوتَهُ 0 روايت‌ كرده‌ است‌ .

[14] ـ آيۀ 59 ، از سورۀ 4 : نساء : «اي‌ كسانيكه‌ ايمان‌ آورده‌ايد ؛ از خدا اطاعت‌ كنيد ؛ و از رسول‌ خدا و صاحبان‌ ولايت‌ خود اطاعت‌ كنيد» .

[15] ـ آيۀ 9 ، از سورۀ 49 : حجرات‌ .

[16] ـ مجلسي‌ (ره‌) در «بحار الانوار» طبع‌ كمپاني‌ ج‌ 4 ، ص‌ 90 از «اختصاص‌» مفيد از ابن‌ عباس‌ آورده‌ است‌ كه‌ : چون‌ خداوند رسول‌ خود را مبعوث‌ كرد او را امر كرد كه‌ به‌ اهل‌ كتاب‌ يهود و نصاري‌ نامه‌ بنويسد و در آن‌ وقت‌ كاتب‌ او سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ بود ؛ و به‌ يهود خيبر نوشت‌ : بسم‌ اللّه‌ الرحمن‌ الرحيم‌ من‌ محمّد بن‌ عبدالله‌ الامّي‌ رسول‌ الله‌ إلي‌ يهود خيبر : أمّا بعد فإنَّ الاِّض‌ لله‌ يورثها من‌ يشاء من‌ عباده‌ و العاقبة‌ للمتّقين‌ و لا حول‌ و لا قوّة‌ إلاّ بالله‌ العليّ العظيم‌ ـ الحديث‌ .

[17] ـ در «استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 607 از واقدي‌ ، از سلمه‌ ، از عائشه‌ دختر سعد ، از سعد آورده‌ است‌ كه‌ او گفت‌ : من‌ در وقتيكه‌ اسلام‌ آوردم‌ نوزده‌ ساله‌ بودم‌ . و اگر اسلام‌ او در اوّل‌ بعثت‌ بوده‌ باشدكه‌ حضرت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ ده‌ ساله‌ بوده‌اند ، و سنّ او از آن‌ حضرت‌ نُه‌ سال‌ بزرگتر است‌ . و در «طبقات‌» ابن‌ سعد ، ج‌ 3 ص‌ 148 و ص‌ 149 از عائشه‌ دختر سعد آورده‌ است‌ كه‌ : پدرم‌ در قصر خود در عقيق‌ ده‌ ميلي‌ مدينه‌ فوت‌ كرد و جنازۀ او را بر دوشن‌ مردان‌ تا مدينه‌ آوردند و مروان‌ بن‌ حكم‌ در آن‌ وقت‌ سنۀ پنجاه‌ و پنج‌ كه‌ والي‌ مدينه‌ بود بر او انماز خواند و روزي‌ كه‌ پدرم‌ مُرد ، هفتاد و چند سال‌ داشت‌ . و روي‌ آن‌ روايت‌ سابق‌ اگر در بدو بعثت‌ عمرش‌ 19 سال‌ باشد بايد در وقت‌ فوت‌ 87 ساله‌ باشد 87 = 55 + 13 + 19 و در «استيعاب‌» ج‌ 2 ، ص‌ 610 از أبوزُرعة‌ از احمد بن‌ حنبل‌ آورده‌ است‌ كه‌ : سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ در حكومت‌ معاويه‌ در سنّ 83 سالگي‌ مُرد .

[18] ـ در «اقرب‌ الموارد» آمده‌ است‌ : السُّخَّل‌ و السُّخَّال‌ ، مردان‌ ضعيف‌ و رذل‌ و پست‌ را گويند . گفته‌ مي‌شود : رِجالٌ سُخَّل‌ و سُخَّال‌ و خالد گفته‌ است‌ به‌ يك‌ نفر از آنها سَخول‌ گفته‌ مي‌شود : و السَّخْلُ أيضاً ما لم‌ يتمّ من‌ كلّ شي‌ء . امّا بچّه‌ گوسفند را هر گونه‌ باشد سَخْلَة‌ گويند ، و جمع‌ آن‌ سَخْل‌ و سِخال‌ و سُخْلان‌ آيد .

[19] ـ «بحار الانوار» طبع‌ كمپاني‌ ، چ‌ 9 ، ص‌ 635 . علاوه‌ بر ابن‌ بابويه‌ ، ابن‌ قولويه‌ هم‌ در «كامل‌ الزيارات‌» ص‌ 74 اين‌ روايت‌ را با تعيين‌ نام‌ سعد وقّاص‌ آورده‌ است‌ ؛ ليكن‌ شيخ‌ مفيد در «ارشاد» كه‌ عين‌ اين‌ روايت‌ را ذكر كرده‌ است‌ به‌ لفظ‌ قام‌ إليه‌ رجلٌ آورده‌ است‌ و عبارت‌ مفيد اينطور است‌ :... خطب‌ عليّ بن‌ أبيطالب‌ عليه‌ السّلام‌ فقال‌ في‌ خطبته‌ : سلوني‌ قبل‌ از تفقدوني‌ ! فوالله‌ لا تس‌ءلوني‌ عن‌ فئة‌ تضلّ مأةٌ و تهدي‌ مأةً إلاّ نبأتكم‌ بناعقها و سايقها الي‌ يوم‌ القيمة‌ . فقال‌ إليه‌ رجلٌ فقال‌ : أخبرني‌ كم‌ رأسي‌ و لحيتي‌ من‌ طاقة‌ شعر ؟ فقال‌ أميرالمومنين‌ عليه‌ السّلام‌ والله‌ لقد حدّثني‌ خليلي‌ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ بما سألت‌ عنه‌ و إنّ علي‌ كلّ طاقة‌ شعر في‌ رأسك‌ ملكاً يلعنكَ و علي‌ كلّ طاقة‌ شعر من‌ لحيتك‌ شيطان‌ ستفزّك‌ و إنّ في‌ بيتك‌ لسخلاً يقتل‌ ابن‌ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ و آية‌ ذلك‌ مصداق‌ ما أخبرتك‌ به‌ و لو لا أنّ الذي‌ سألت‌ عنه‌ يعسر برهانه‌ لاخبرتك‌ به‌ و لكن‌ آية‌ ذلك‌ ما نبأت‌ به‌ من‌ لعنتك‌ و سخلك‌ الملعون‌ . و كان‌ ابنه‌ في‌ ذلك‌ الوقت‌ صبيّاً صغيراً يحبو فلمّا كان‌ من‌ أمر الحسين‌ عليه‌ السّلام‌ ما كان‌ ، تولّي‌ قتله‌ و كان‌ الامر كما قال‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ (ارشاد ، طبع‌ سنگي‌ ص‌ 182 و ص‌ 183) . و ابن‌ شهرآشوب‌ در «مناقب‌» ج‌ 1 ، ص‌ 427 تمام‌ اين‌ قضيّه‌ را فضيل‌ بن‌ زبير از أبوالحكيم‌ از مشايخ‌ او آورده‌ است‌ .

[20] ـ در «مقاتل‌ الطالبييّن‌» طبع‌ معرفت‌ لبنان‌ ، در ج‌ 1 ، ص‌ 51 و ص‌ 52 در ضمن‌ خطبۀ امام‌ حسن‌ مجتبي‌ عليه‌ السّلام‌ بعد از شهادت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ آورده‌ است‌ كه‌ آن‌ حضرت‌ فرمود : و ما خلف‌ صفراء و لا بيضاء إلاّ سبعمأة‌ درهم‌ بقيت‌ من‌ عطائه‌ أراد أن‌ يبتاع‌ بها خادماً لاهله‌ . «پدرم‌ رحلت‌ كرد و نه‌ زر سرخي‌ و نه‌ نقرۀ سپيدي‌ از خود باقي‌ نگذاشت‌ مگر هفتصد درهم‌ كه‌ از عطاي‌ او باقيمانده‌ بود و مي‌خواست‌ براي‌ اهل‌ وعيال‌ خود غلامي‌ بخرد» .

و نيز اين‌ مطلب‌ را در «طبقات‌» ابن‌ سعد ج‌ 3 ، ص‌ 38 آورده‌ و در «كنز العمّال‌» ج‌ 15 ، ص‌ 172 آمده‌ است‌ .

[21] ـ مقاتل‌ الطالبيّين‌ ج‌ 1 ، ص‌ 50 .

[22] ـ «مقاتل‌ الطالبيّين‌» ج‌ 1 ، ص‌ 73 . و نيز با سند ديگر آورده‌ است‌ كه‌ : توفّي‌ الحسن‌ بن‌ عليّ و سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ في‌ أيّام‌ بعد ما مضي‌ من‌ أمارة‌ معاوية‌ عشر سنين‌ و كانوا يرون‌ أنّه‌ سقاهما سمّا . و در تعليقه‌ از ابن‌ أبي‌ الحديد نيز آورده‌ است‌ .

[23] ـ عامِر و مصعب‌ و ابراهيم‌ وعُمَر پسران‌ ؛ و عائشه‌ دختر او از روات‌ بوده‌اند .

[24] ـ در «أمالي‌ مفيد» طبع‌ جامعة‌ المدرسّين‌ در مجلس‌ هفتم‌ ص‌ 55 تا ص‌ 58 روايتي‌ را با سند متّصل‌ خود از حارث‌ بن‌ ثعلبه‌ روايت‌ كرده‌ است‌ و خلاصه‌ و محصّل‌ آن‌ اينست‌ كه‌ : او گفت‌ دو مرد در وقت‌ طلوع‌ هلال‌ ذي‌ الحجّة‌ و يا قبل‌ از آن‌ عازم‌ مدينه‌ و مكّه‌ بودند ، و ديدند كه‌ مردم‌ بار سفر بسته‌ و به‌ حج‌ مي‌روند . آنها گفتند : ما هم‌ با آنها به‌ راه‌ افتاديم‌ و در ميان‌ راه‌ به‌ قافله‌اي‌ برخورد كرديم‌ كه‌ در آن‌ مردي‌ بود كه‌ گويا امير آنها بود . آن‌ مرد از قافله‌ جدا شد و بما گفت‌ : شما دو نفر عراقي‌ هستيد ؟ گفتيم‌ : اري‌ . گفت‌ : از اهل‌ كوفه‌ هستيد ؟ گفتيم‌ : آري‌ . گفت‌ : از كدام‌ قبيله‌ ؟ گفتيم‌ : از بني‌ كنانه‌ ! گفت‌ : از كدام‌ تيره‌ ؟ گفتيم‌ از بني‌ مالك‌ بن‌ كنانه‌ . گفت‌ : مرحبا بر روي‌ مرحبا و قرباً علي‌ قرب‌ ! من‌ شما را به‌ كتابهاي‌ نازل‌ شده‌ و به‌ تمام‌ پيامبران‌ فرستاده‌ شده‌ سوگند مي‌دهم‌ : آيا شما از علي‌ بن‌ أبيطالب‌ هيچ‌ شنيديد : كه‌ مرا سبّ كند و يا آنكه‌ بگويد : او دشمن‌ من‌ است‌ و يا با من‌ در جنگ‌ است‌ ؟ گفتيم‌ : تو كيستي‌ ؟ گفت‌ من‌ سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ام‌ . گفتيم‌ : نه‌ . گفت‌ : آيا شنيديد كه‌ از بردن‌ نام‌ من‌ دريغ‌ كند و به‌ بدي‌ ياد كند ؟ گفتيم‌ : نه‌ ! گفت‌ : الله‌ اكبر الله‌ اكبر در آن‌ صورت‌ من‌ گمراه‌ بودم‌ بعد از آنكه‌ چهار مطلب‌ دربارۀ او از پيغمبر شنيده‌ام‌ كه‌ هر كدام‌ از آنها اگر در من‌ بود از براي‌ دنيا و آنچه‌ در دنياست‌ بهتر بود در صورتيكه‌ عمر من‌ به‌ قدر عمر نوح‌ بوده‌ باشد . آنگاه‌ سعد آن‌ چهار چيز را مي‌شمرد از جمله‌ آنكه‌ فرمود : أما ترضي‌ أن‌ تكون‌ منّي‌ بمنزلة‌ هارون‌ من‌ موسي‌ إلاّ أنّه‌ لا نبيّ بعدي‌ الحديث‌ (اين‌ حديث‌ را در «بحار الانوار» طبع‌ كمپاني‌ ج‌ 9 ، ص‌ 435 و طبع‌ حروفي‌ ج‌ 40 ، ص‌ 39 تا ص‌ 41 آورده‌ است‌ ، و در «غاية‌ المرام‌» ص‌ 129 حديث‌ 12 آورده‌ است‌ ) .

[25] ـ «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 1117 و ص‌ 953 .

[26] ـ «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 1117 و ص‌ 953 .

[27] ـ «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 953 و در «تاريخ‌ دمشق‌» جلد أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ ، جزء سوم‌ در تعليقۀ ص‌ 173 و 174 روايات‌ كثيري‌ را از مصادر مختلف‌ در تأسّف‌ عبدالله‌ عمر در قعود از جنگ‌ و عدم‌ معاونت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ آورده‌ است‌ .

[28] ـ «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 953 و در «تاريخ‌ دمشق‌» جلد أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ ، جزء سوم‌ در تعليقۀ ص‌ 173 و 174 روايات‌ كثيري‌ را از مصادر مختلف‌ در تأسّف‌ عبدالله‌ عمر در قعود از جنگ‌ و عدم‌ معاونت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ آورده‌ است‌ .

[29] ـ «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 953 و در «تاريخ‌ دمشق‌» جلد أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ ، جزء سوم‌ در تعليقۀ ص‌ 173 و 174 روايات‌ كثيري‌ را از مصادر مختلف‌ در تأسّف‌ عبدالله‌ عمر در قعود از جنگ‌ و عدم‌ معاونت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ آورده‌ است‌ .

[30] ـ در «استيعاب‌» ج‌ 3 ، ص‌ 952 و ص‌ 953 آورده‌ است‌ كه‌ : قال‌ أبو عمر : عبدالله‌ بن‌ عمر در مكّه‌ در سنۀ 73 مُرد ، و حجّاج‌ مردي‌ را امر كرد تا پاشنۀ نيزه‌اش‌ را مسموم‌ كند و در ازدحام‌ راه‌ با او مواجه‌ شود و آن‌ پاشنۀ نيزۀ مسموم‌ را در روي‌ پاي‌ ابن‌ عمر بگذارد . و اين‌ بجهت‌ آن‌ بود كه‌ حجّاج‌ روزي‌ خطبه‌ مي‌خواند و نماز به‌ تأخير افتاد ، ابن‌ عمر گفت‌ : خورشيد منتظر تو نمي‌شود ! حجّاج‌ به‌ او گفت‌ : اراده‌ كردم‌ سر از بدن‌ كسي‌ كه‌ چشم‌هاي‌ تو د رآن‌ قرار دارد بردارم‌ ! ابن‌ عمر گفت‌ : اگر چنين‌ كني‌ مرد چيرۀ ناداني‌ ! و گفته‌ شده‌ است‌ كه‌ : اين‌ گفتار را بطوري‌ گفت‌ كه‌ حجّاج‌ نشنيد . و ابن‌ عمر در توقف‌ عرفه‌ زودتر مي‌رفت‌ و در همان‌ مواضعي‌ كه‌ رسول‌ خدا وقوف‌ مي‌كردند وقوف‌ مي‌كرد . و اين‌ امر بر حجّاج‌ گران‌ آمد و امر كرد تا مردي‌ كه‌ با و حربۀ مسمومي‌ بود چون‌ مردم‌ از عرفات‌ بيرون‌ مي‌روند و ازدحام‌ است‌ خود را به‌ مركب‌ عمر بچسباند و اين‌ حربه‌ را از روي‌ پاي‌ او عبور دهد ؛ و در حاليكه‌ پاي‌ عبدالله‌ بن عمر در ركاب‌ مركبش‌ بود آن‌ مرد اين‌ عمل‌ را انجام‌ داد و بدين‌ جهت‌ ابن‌ عمر چند روز مريض‌ شد و حجّاج‌ براي‌ عيادت‌ او آمد و به‌ او گفت‌ : اي‌ أباعبدالرحمن‌ چه‌ كسي‌ اين‌ كار را با تو كرده‌ است‌ ؟ ابن‌ عمر گفت‌ : اگر بداني‌ با او چه‌ مي‌كني‌ ؟ حجّاج‌ گفت‌ : خدا مرا بكشد اگر او را نكشم‌ ! ابن‌ عمر گفت‌ : من‌ چنين‌ نمي‌يابم‌ كه‌ تو او را بكشي‌ ! زيرا تو خودت‌ امر كرده‌اي‌ كه‌ با اين‌ حربه‌ بر من‌ جفا كنند ! حجّاج‌ گفت‌ : اي‌ أبا الرحمن‌ اين‌ سخن‌ رامگوي‌ و برخاست‌ . در «سفية‌ البحار» در مادّۀ عَبَدَ از «گلزار قدس‌» محقّق‌ كاشاني‌ نقل‌ كرده‌ است‌ كه‌ : چون‌ حجّاج‌ داخل‌ مكّه‌ شد و ابن‌ زبير را به‌ دار آويخت‌ ، عبدالله‌ بن‌ عمر به‌ نزد وي‌ رفت‌ و گفت‌ : دستت‌ را دراز كن‌ تا من‌ با تو براي‌ عبدالملك‌ بيعت‌ كنم‌ ؛ چون‌ رسول‌ خدا گفته‌ است‌ : من‌ مات‌ و لم‌ يعرف‌ امام‌ زمانه‌ مات‌ ميتةً جاهليّةً. حجّاج‌ پاي‌ خود را دراز كرد و گفت‌ : پاي‌ مرا بگير و بيعت‌ كن‌ زيرا دست‌ من‌ مشغول‌ بكار است‌ . ابن‌ عمر گفت‌ مرا مسخره‌ مي‌كني‌ ؟ حجّاج‌ گفت‌ : اي‌ احمق‌ از طائفۀ بني‌ عدي‌ ! تو با علي‌ بيعت‌ نكردي‌ و به‌ او بگوئي‌ : من‌ مات‌ و لم‌ يعرف‌ امام‌ زمانه‌ مات‌ ميتةً جاهليّة‌ ! آيا علي‌ امام‌ زمان‌ تو نبود ؟ سوگند به‌ خدا تو حضور من‌ بجهت‌ اين‌ گفتار رسول‌ خدا نيامدي‌ ! بلكه‌ از آن‌ درختي‌ ترسيدي‌ كه‌ ابن‌ زبير به‌ آن‌ به‌ دار آويخته‌ شد .

[31] ـ مضمون‌ اين‌ روايت‌ را كه‌ بل‌ الله‌ أدْخَلَه‌ و أخرجكم‌ را به‌ طور استفاضه‌ علماء شيعه‌ و عامّه‌ در كتب‌ خود روايت‌ كرده‌اند ، از جمله‌ امام‌ حافظ‌ عليّ بن‌ حسن‌ بن‌ هبة‌ الله‌ شافعيّ معروف‌ به‌ ابن‌ عساكر كه‌ در قرن‌ ششم‌ مي‌زيسته‌ است‌ در تاريخ‌ معروف‌ خود بنام‌ «تاريخ‌ دمشق‌» در ترجمۀ احوال‌ عليّ بن‌ أبي‌ طالب‌ در جزء دوّم‌ از ص‌ 312 تا ص‌ 314 با چهار سند مختلف‌ تحت‌ شمارۀ 816 تا 819 آورده‌ است‌ .

و در جزء سوّم‌ ص‌ 55 حديث‌ 1094 با سند متّصل‌ خود آورده‌ است‌ كه‌ سعد بن‌ مالك‌ (أبوسعيد خدري‌) به‌ نزد سعد وقّاص‌ آمد ؛ سعد به‌ او گفت‌ : چنين‌ به‌ من‌ رسيده‌ است‌ كه‌ شما در كوفه‌ سبّ علي‌ را پيشه‌ ساخته‌ايد ! آيا تو هم‌ او را سبّ كرده‌اي‌ ؟ سعد بن‌ مالك‌ گفت‌ : معاذ الله‌ ! سعد بن‌ وقّاص‌ گفت‌ : والذي‌ نفس‌ سعد بيده‌ لقد سمعت‌ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ يقول‌ في‌ عليٍّ شيئاً لو وضع‌ المنشار علي‌ فرقي‌ (ط‌) علي‌ أن‌ أسبَه‌ ما سَبَّبَتُه‌ أبداً «سوگند به‌ آنكه‌ جان‌ سعد در دست‌ اوست‌ من‌ حقاً از رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ شنيدم‌ كه‌ دربارۀ علي‌ چيزي‌ را مي‌گفت‌ كه‌ اگر أرّه‌ بر فرق‌ من‌ بگذارند كه‌ علي‌ را سبّ كنم‌ ، او را أبداً سبّ نمي‌كنم‌» .

[32] ـ «غاية‌ المرام‌» قسمت‌ اوّل‌ ، ص‌ 129 و ص‌ 130 ، حديث‌ چهاردهم‌ .

[33] ـ آيۀ 9 ، از سورۀ 49 : حُجُرات‌ .

[34] ـ روايت‌ برخورد معاويه‌ را با سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ بزرگان‌ خاصّه‌ و عامّه‌ به‌ عبارات‌ مختلفي‌ در كتب‌ خود آورده‌اند . از جمله‌ در «كشف‌ الغمّة‌» ص‌ 43 و ص‌ 44 علي‌ بن‌ عيسي‌ إربلي‌ ، از «مناقب‌» خوارزمي‌ با اسناد خود از أبو عيسي‌ ترمذي‌ ، از عامر بن‌ سعد بن‌ أبي‌ وقّاس‌ ، از پدرش‌ آورده‌ است‌ كه‌ : معاويه‌ ، سعد بن‌ وقّاص‌ را امر كرد تا علي‌ را سبّ كن‌ و سعد از سبّ كردن‌ ااع‌ كرد . معاويه‌ گفت‌ : به‌ چه‌ جهت‌ از سبّ أبوتراب‌ ااع‌ ورزيدي‌ ؟ سعد گفت‌ : چون‌ دربارۀ علي‌ سه‌ خصلت‌ از رسول‌ خدا شنيدم‌ كه‌ اگر هر يك‌ از آنها در من‌ بود ، در نزد من‌ محبوب‌تر بود از شتران‌ سرخ‌ مو ! از رسول‌ خدا در حالي‌ كه‌ عليّ را در بعضي‌ از غزواتش‌ به‌ جانشيني‌ خود در مدينه‌ معيّن‌ فرمود ـ و عليّ گفت‌ : اي‌ رسول‌ خدا تو مرا بر زنان‌ و كودكان‌ خليفه‌ نمودي‌ ؟ شنيدم‌ كه‌ مي‌گفت‌ : أما ترضي‌ أن‌ تكون‌ منّي‌ بمنزلة‌ هارون‌ من‌ موسي‌ إلاّ أنّه‌ لا نبوّة‌ بعدي‌ ؟ و شنيدم‌ كه‌ در روز خيبر مي‌گفت‌ : لاعطينّ الرّاية‌ غداً رجلاً يحبّ الله‌ و رسوله‌ و يحبّه‌ الله‌ و رسوله‌ ، و ما گردن‌ كشيديم‌ و سربرافراشتيم‌ كه‌ شايد ما را بدين‌ امر مأموريّت‌ دهد . پيامبر گفت‌ : أدعوا عليّاً . علي‌ نزد رسول‌ خدا آمد و چشمانش‌ دردناك‌ بود . رسول‌ خدا آب‌ دهان‌ خود را به‌ چشمان‌ او زد و پرچم‌ جنگ‌ را به‌ او سپرد و خداوند بدست‌ علي‌ خيبر را فتح‌ كرد ؛ و چون‌ اين‌ آيه‌ نازل‌ شد : قُل‌ تَعَالَوْا نَدْعُ أبْنَاءِنَا وَ أَبنَائِكُم‌ وَ نِسَاءِنَا وَ نِسَائِكُمْ وَ أَنفُسِنَا وَ أَنفُسِكُم‌ تا آخر آيه‌ ، رسول‌ خدا علي‌ و فاطمه‌ و حسن‌ و حسين‌ را فرا خواند و به‌ پروردگار عرض‌ كرد : اللهّم‌ هَولاء أهلُ بَيتِي‌ ! «پروردگارا ، اينانند كه‌ اهل‌ بيت‌ من‌ هستند» .

أبو عيسي‌ ترمذي‌ گويد : هذا حديث‌ حَسَنٌ غريبٌ صحيحٌ من‌ هذا الوجه‌ . وقال‌ رضي‌ الله‌ عنه‌ كه‌ رسول‌ خدا گفته‌ است‌ : أما ترضي‌ أن‌ تكون‌ منّي‌ بمنزلة‌ هارون‌ من‌ موسي‌ . و اين‌ حديث‌ را شيخين‌ : بخاري‌ و مسلم‌ در دو كتاب‌ «صحيح‌» خود به‌ طرق‌ مختلف‌ رواي‌ كرده‌اند . و ابن‌ حَجَر عسقلاني‌ در كتاب‌ «الإصابة‌» ج‌ 2 ، ص‌ 503 ، اين‌ خبر را از ترمذي‌ با سند قوي‌ از عامربن‌ سعد ازپدرش‌ سعد روايت‌ كرده‌ است‌ ؛ و ابن‌ أثير جزري‌ در «اسعد الغابة‌» ج‌ 4 ، ص‌ 25 و ص‌ 26 در ترجمۀ احوال‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ آورده‌ است‌ . و در «غاية‌ المرام‌» قسمت‌ اول‌ ص‌ 114 در حديث‌ شمارۀ 53 از عامه‌ و ص‌ 130 از خاصه‌ اين‌ گفتگو را بين‌ معاويه‌ و سعد آورده‌ است‌ ولي‌ بجاي‌ آيۀ أنفسنا منقبت‌ ديگري‌ را كه‌ نزول‌ آيۀ تطهير و دخول‌ خمسۀ طيّبه‌ تحت‌ الكساء است‌ آورده‌ است‌ ؛ و اين‌ حديث‌ را از ابن‌ شيرويه‌ در كتاب‌ «فردوس‌» آورده‌ است‌ . و نيز همان‌ ‌ اول‌ را در «غاية‌ المرامش‌ ص‌ 115 در حديث‌ شمارۀ 57 از عامه‌ از موفّق‌ بن‌ احمد خوارزمي‌ در «مناقب‌» و در ص‌ 123 و ص‌ 124 از ابراهيم‌ حمّوئي‌ در «فرائد السمطين‌» از عامّه‌ ؛ و در ص‌ 130 حديث‌ 19 ، از خاصّه‌ از «امالي‌» شيخ‌ طوسي‌ آورده‌ است‌ ؛ و ‌ دوّم‌ را حاكم‌ در «مستدرك‌» ج‌ 3 ، ص‌ 108 و ص‌ 109 آورده‌ است‌ ؛ و نيز ‌ دوّم‌ را ابن‌ أثير جزري‌ در «اسد الغابة‌» ج‌ 4 ، ص‌ 25 و ص‌ 26 آورده‌ است‌ .

[35] ـ و اين‌ روايت‌ را ابن‌ كثير در «البداية‌ والنهاية‌» ج‌ 8، ص‌ 77 از كثير نوري‌ ازعبدالله بن‌ بديل‌ آورده‌ است‌.

[36] ـ در «كنزالعمال‌» با دو سند و در «مناقب‌» خوارزمي‌ از اميرالمومنين‌ عليه‌ السلام‌روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌: در جنگ‌ حديبيّه‌ جماعتي‌ از مشركان‌ كه‌ در ميان‌ آنها سهيل‌ بن‌عمرو و جماعتي‌ از روساء مشركين‌ بودند به‌ نزد رسول‌ خدا آمده‌ و گفتند:اي‌ رسول‌ خداجماعتي‌ از پسران‌ ما و برادران‌ ما و غلامان‌ ما كه‌ معناي‌ دين‌ را نمي‌فهمند بجهت‌ فرار ازاموال‌ ما و املاك‌ ما كه‌ در آنها كار مي‌كرده‌اند اينك‌ به‌ نزد تو آمده‌اند؛ آنها را بما بازگردان‌، حضرت‌ رسول‌ الله با ابوبكر مشورت‌ كردند گفت‌: راست‌ مي‌گويند اي‌ رسول‌خدا؛ و با عمر مشورت‌ كردند گفت‌: راست‌ مي‌گويند اي‌ رسول‌ خدا؛ رسول‌ خدا فرمود:اي‌ جماعت‌ قريش‌ از گفتار و خواستۀ خود دست‌ بر مي‌داريد؟ و يا آنكه‌ خداوند برمي‌انگيزد بر عليه‌ شما كسي‌ را كه‌ گردنهاي‌ شما را براي‌ من‌ با شمشير بزند؟ آنكس‌ كه‌خداوند دل‌ او را به‌ ايمان‌ امتحان‌ كرده‌ است‌. ابوبكر گفت‌: كيست‌ آنكس‌ اي‌ رسول‌ خدا؟عمر گفت‌: كيست‌ آنكس‌ اي‌ رسول‌ خدا؟ رسول‌ خدا صلي‌الله عليه ‌و آله‌ وسلم‌ فرمود:خَاصِف‌ النَّعل‌ في‌ المسجد آنكس‌ كه‌ كفش‌ را در مسجد پينه‌ مي‌زند؛ و اين‌ در حالي‌ بودكه‌ پيامبر نعلين‌ خود را به‌ اميرالمومنين‌ داده‌ بودند كه‌ پينه‌ بزند. و سپس‌ اميرالمومنين‌گفتند: رسول‌ خدا فرمود: لاتَكْذِبُوا عَلَي‌َّ فَإن‌َّ من‌ كذب‌ عَلَي‌َّ متعمَّداً فَلْيَتَبوَّاً مَقْعَده‌ُ من‌ النَّار.«دروغ‌ بر من‌ نبنديد زيرا كه‌ كسيكه‌ دروغ‌ برمن‌ ببندد بايد محل‌ خود را در آتش‌ تهيّه‌ببيند!» (كنزالعمال‌، طبع‌ حيدرآباد ج‌ 15، ص‌ 153 و ص‌ 154 حديث‌ 433 و 434 ومناقب‌ خوارزمي‌ طبع‌ نجف‌ ص‌ 85 و ص‌ 86).

[37] ـ «غاية‌ المرام‌» ص‌ 109 و 110، حديث‌ اوّل‌ تا يازدهم‌ از عامّه‌.

[38] ـ «غاية‌ المرام‌» ص‌ 109 و 110، حديث‌ اوّل‌ تا يازدهم‌ از عامّه‌.

[39] ـ همين‌ كتاب‌ ص‌ 110 حديث‌ دوازدهم‌ تا چهاردهم‌ از عامّه‌.

[40] ـ همين‌ كتاب‌ ص‌ 110 و ص‌ 111 حديث‌ پانزدهم‌ تا بيست‌ و يكم‌ از عامّه‌.

[41] ـ همين‌ كتاب‌ ص‌ 111، حديث‌ بيست‌ و دوّم‌ و نيز در همين‌ كتاب‌ ص‌ 116حديث‌ شصت‌ و يكم‌ از عامّه‌ با سند ديگر از موفق‌ بن‌ احمد خوارزمي‌ در فضائل‌ آورده‌است‌.

[42] ـ «غاية‌ المرام‌» ص‌ 111 و ص‌ 112 حديث‌ بيست‌ و سوّم‌ تا چهلم‌ از عامّه‌ و ابن‌طاوس‌ در «طرائف‌» ج‌ 1، ص‌ 51 تا ص‌ 55 پس‌ از نقل‌ شش‌ روايت‌ از حديث‌ منزله‌ از«مسند» احمد حنبل‌ و «جمع‌ طرائف‌» ج‌ 1، ص‌ 51 تا ص‌ 55 پس‌ از نقل‌ شش‌ روايت‌از حديث‌ منزله‌ از «مسند» احمد حنبل‌ و «جمع‌ بين‌ صحيحين‌» حميدي‌ و «صحيح‌بخاري‌» و «صحيح‌ مسلم‌» و غيرها گويد: قاضي‌ ابوالقاسم‌ تنوخي‌ كه‌ از اعيان‌ رجال‌عامّه‌ است‌ كتابي‌ دربارۀ گفتار رسول‌ خدا به‌ اميرالمومنين‌ علي‌ بن‌ ابيطالب‌: انت‌ منّي‌بمنزلة‌ هارون‌ من‌ موسي‌ الّا انّه‌ لانبي‌ّ بعدي‌ و بيان‌ طرق‌ مختلف‌ ووجوه‌ روايت‌ آن‌، تاليف‌كرده‌ است‌؛ و آنرا به‌ نام‌ «ذكر الروايات‌ عن‌ النبي‌ّ انه‌ قال‌: انت‌ مني‌» نامگذاري‌ كرده‌ است‌و من‌ آن‌ كتاب‌ را از نسخۀ كهني‌ كه‌ نزديك‌ به‌ سي‌ ورق‌ بود و تاريخ‌ روايت‌ آن‌ سنۀ 445بود، ديده‌ام‌.

و همين‌ قاضي‌ علي‌ بن‌ محسن‌ بن‌ علي‌ تنوخي‌ حديث‌ انت‌ مني‌ بمنزلة‌ هارون‌ من‌موسي‌ را از عمر بن‌ خطّاب‌ واميرالمومنين‌ علي‌ بن‌ ابيطالب‌ عليه‌ السلام‌ و سعد بن‌ ابي‌وقاص‌ و عبدالله بن‌ مسعود و عبدالله بن‌ عبّاس‌ و جابر بن‌ عبدالله انصاري‌ واوهريره‌ وابوسعيد خدري‌ و جابربن‌ سمره‌ و مالك‌ بن‌ حويرث‌ و برآء بن‌ عازب‌ و زيد بن‌ ارقم‌ وابورافع‌ مولي‌ رسول‌ الله و عبدالله بن‌ ابي‌ اوفي‌ و برادرش‌: زيد بن‌ ابي‌ اوفي‌ وابو سريحه‌ وحذيفة‌ بن‌ اسيد وانس‌ بن‌ مالك‌ و ابوبريدة‌ اسلمي‌ و معاوية‌ بن‌ ابي‌ سفيان‌ و ابوايّوب‌انصاري‌ و عقيل‌ بن‌ ابيطالب‌ وحبشي‌ بن‌ جنادة‌ سلولي‌ و اُم‌ سلمه‌ زوجۀ رسول‌ خدا واسماء بنت‌ عميس‌ و سعيد بن‌ مسيّب‌ و محمد بن‌ علي‌ بن‌ الحسين‌ عليهم‌ السلام‌ و حبيب‌بن‌ ابي‌ ثابت‌ و فاطمه‌ بنت‌ علي‌ و شرحبيل‌ بن‌ سعد روايت‌ كرده‌ است‌.

و حاكم‌ ابونصر حربي‌ در كتاب‌ «التحقيق‌ لما احتج‌ّ به‌ اميرالمومنين‌ عليه‌ السلام‌ يوم‌الشوري‌» ـ و اين‌ حاكم‌ از اعيان‌ مذاهب‌ اربعه‌ است‌ و زمان‌ حيات‌ ابوعباس‌ اين‌ عقدۀحافظ‌ را ادراك‌ كرده‌ است‌ و وفات‌ ابن‌ عقده‌ در سنۀ 333 بوده‌ است‌ ـ گفتار رسول‌ خدابه‌ اميرالمومنين‌: انت‌ منّي‌ بمنزلة‌ هارون‌ من‌ موسي‌ را از خلق‌ كثيري‌ روايت‌ كرده‌ است‌ وگفته‌ است‌ كه‌: اين‌ حديث‌ را ابوبكر و عمر و عثمان‌ و طلحه‌ و زبير و عبدالرحمن‌ بن‌عوف‌ و سعد بن‌ ابي‌ وقّاس‌ و حسن‌ بن‌ علي‌ بن‌ ابيطالب‌ و عبدالله بن‌ عباس‌ و عبدالله بن‌عمر و ابن‌ منذر و اُبي‌ّ بن‌ كعب‌ و ابويقظان‌ و عمّار بن‌ ياسر و جابر بن‌ عبدالله و ابوسعيدخدري‌ و فاطمه‌ بنت‌ حمزه‌ و فاطمه‌ بنت‌ رسول‌ الله و اسماء بنت‌ عميس‌ و اروي‌' بنت‌حارث‌ بن‌ عبدالمطّلب‌ و معاويه‌ و بريده‌ و انس‌ و جابر بن‌ سمره‌ و مالك‌ بن‌ حويرث‌ وزيد بن‌ ارقم‌ و براء بن‌ عازب‌ و حبشي‌ بن‌ جناده‌ روايت‌ كرده‌اند.

 

 

      
  
فهرست
  درس صد و سى شش تا صد و چهل و يك: حديث منزله «انت منى بمنزلة هارون من موسى الا انه لا نبى بعدى‏»..
  تقاضاي‌ موسي‌ از خداوند، وزرات‌ و نبوّت‌ را براي‌ برادرش‌ هارون‌
  دعاي‌ پيامبر براي‌ شفاي‌ علي‌ عليه‌ السّلام‌
  دعاي‌ پيامبر تمام‌ كمالات‌ خود را حتّي‌ نبوّت‌ را براي‌ علي‌ عليه‌ السّلام‌
  وزارت‌ و خلافت‌ علي‌ از روز اوّل‌ يا نبوّت‌ رسول‌ خدا بوده‌ است‌
  نبوّت‌ پيامبر و وزارت‌ عليّ با هم‌ مجتمعند.
  روايت‌ سُلَيْم‌ دربارۀ حديث‌ عشيره‌ و آيۀ انذار..
  روايات‌ حاكم‌ حَسْكاني‌ دربارۀ حديث‌ عشيره‌ و آيۀ انذار..
  هشت‌ روايت‌ از ابن‌ عَساكر دربارۀ آيۀ انذار و حديث‌ عشيره‌
  احمد حنبل‌، حديث‌ عشيره‌ را روايت‌ مي‌كند.
  روايات‌ وارده‌ در پيرامون‌ حديث‌ عشيره‌
  تحريف‌ و اسقاط‌ علماي‌ عامّه‌، مناصب‌ عليّ را در روز عشيره‌
  تحريف‌ علماي‌ يهود در كلمات‌ خداوند.
  گفتار أبوجعفر إسكافيّ در تحريف‌ روايات‌ وارده‌ دربارۀ عليّ..
  هشتاد سال‌ سبّ اميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ را بر فراز منابر..
  لعنت‌ها و تحريف‌ها ، مقام‌ اميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ را روشن‌تر ساخت‌
  حكّام‌ اگر بدعتي‌ در ميان‌ مردم‌ بگذارند ، تدريجاً سنّت‌ مي‌شود.
  به‌ قهر و إجبار حجّاج‌ ، قرائت‌ عثمان‌ دائر ؛ و قرائت‌ عبدالله‌ بن‌ مسعود متروك‌ شد.
  روايات‌ وارده‌ در تطبيق‌ آيۀ : وَاجْعَلْ لِي‌ وَزِيرًا مِنْ أَهْلِي‌
  اشعار عوني‌ دربارۀ حديث‌ منزله‌
  اشعار شعراء در وزارت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌
  معناي‌ وزير در لغت‌ ، يكي‌ از چهار معناست‌
  بيان‌ بعضي‌ از اعلام‌ عامّه‌ ، در حديث‌ منزله‌
  روايات‌ صحيحۀ أعلام‌ عامه‌ ، در حديث‌ منزله‌
  خصال‌ جمع‌ شدۀ در أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌
  حديث‌ منزله‌ و مناقب‌ عليّ عليه‌ السّلام‌ از زبان‌ رسول‌ الله‌ در فتح‌ خيبر..
  روايات‌ أعيان‌ عامّه‌ ، حديث‌ منزله‌ را
  روايات‌ علماي‌ شيعه‌ حديث‌ منزله‌ را از زبان‌ رسول‌ خدا
  خطبۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بعد از جنگ‌ جمل‌
  كينۀ عائشه‌ نسبت‌ به‌ علي‌ عليه‌ السّلام‌
  دستور أميرالمؤمنين‌ در جنگ‌ جمل‌ ، به‌ كيفيّت‌ تقسيم‌ غنائم‌
  با ذُراري‌ و اموال‌ سيّد الشّهداء عليه‌ السّلام‌ ، مانند غنائم‌ جنگي‌ غير مسلمان‌ عمل‌ كردند.
  نامۀ حضرت‌ هادي‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ اهل‌ اهواز و بيان‌ حديث‌ منزله‌
  استشهاد أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ نزد أبوبكر به‌ حديث‌ منزله‌
  اعتراف‌ أبوبكر به‌ مزاياي‌ أميرالمومنين‌ عليه‌ السّلام‌ و حديث‌ منزله‌
  احتجاج‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ حديث‌ منزله‌ در شوري..
  خطبۀ زياد در فارس‌ ؛ و استشهاد به‌ حديث‌ منزله‌
  داستان‌ استلحاق‌ معاويه‌ ، زياد را به‌ أبوسفيان‌
  حكم‌ رسول‌ خدا : الوَلَدُ لِلفَراشِ وَلِلْعَاهِر الْحَجَر..
  نامۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ زياد ، در بطلان‌ تحقّق‌ نسب‌ با زنا
  نامۀ تند معاويه‌ به‌ زياد ؛ و نامۀ تند زياد به‌ معاويه‌
  فريفتن‌ معاويه‌ زياد را با راهنمائي‌ مُغيرة‌ بن‌ شُعْبَه‌
  نامۀ زياد به‌ معاويه‌ و قبول‌ همكاري‌
  آوردن‌ معاويه‌ زياد را به‌ شام‌ ؛ و طوق‌ افتخار زنازادگي‌ را به‌ گردن‌ او بستن‌
  اعتراض‌ ابوبكره‌ به‌ زياد كه‌ مادرش‌ را زانيه‌ كرد ؛ و خود را از پدرش‌ نفي‌ كرد.
  اشعار عبدالرحمن‌ بن‌ حكم‌ در هَجْو معاويه‌
  فِراش‌ ، اماريّت‌ دارد براي‌ صحّت‌ نسب‌
  حكم‌ ضروريّ اسلام‌ ، در عدم‌ تحقق‌ نسب‌ با زنا
  زياد به‌ زنازادگي‌ أبوسفيان‌ مباهات‌ مي‌كند.
  معاويه‌ در مرگ‌ امام‌ حسن‌ عليه‌ السّلام‌ سجدۀ شكر بجاي‌ آورد.
  وصيّت‌ رسول‌ خدا به‌ انصار و بيان‌ حديث‌ منزله‌
  با حمله‌ و فشارِ عمر و قُنفذ ، فاطمه‌ سلام‌ الله‌ عليها چنين‌ شش‌ ماهۀ خود را سقط‌ كرد.
  خطبۀ وسيلۀ و بيان‌ حديث‌ منزله‌ ، پس‌ از يك‌ هفته‌ از رحلت‌ رسول‌ الله‌
  خطبۀ وسيلۀ و بيان‌ انحراف‌ از استخلاف‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌
  خطبۀ طالوتيّۀ و شكايت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ از بي‌همّتي‌ مردم‌
  بعد از رسول‌ خدا به‌ غير از چند نفر جان‌ باخته‌ ، كسي‌ أميرالمؤمنين‌ را ياري‌ نكرد.
  وصيّت‌ رسول‌ خدا ، أميرالمؤمنين‌ را به‌ صبر و تحمّل‌ از آزار قريش‌
  مرثيۀ آية‌ الله‌ كمپاني‌ در مصيبت‌ حضرت‌ فاطمه‌ زهراء سلام‌ الله‌ عليها
  مرثيۀ فارسي‌ آية‌ الله‌ كمپاني‌ در مصيبت‌ حضرت‌ فاطمه‌ زهرا سلام‌ الله‌ عليها
  درس صد و چهل و دو تا صد و چهل و هشت: مقامات و مواردى كه رسول خدا (ص) امير المؤمنين (ع) را به حديث من
  استخلاف‌ حضرت‌ موسي‌ ، برادرش‌ هارون‌ را به‌ امامت‌
  اعتراض‌ سعد بن‌ أبي‌ وقّاص‌ به‌ معاويه‌ درد دَارُالنَّدوة‌ و حديث‌ منزله‌
  روايت‌ مسعودي‌ ، اشعار حِميَريّ را در فضيلت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌
  كساني‌ كه‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بيعت‌ نكردند.
  سعد بن‌ أبي‌ وقاص‌ از تخلّف‌ كنندگان‌ بيعت‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بود.
  أشعار تند و شديد سعد وقّاص‌ به‌ معاويه‌
  عذر سعد وقّاص‌ در عدم‌ بيعت‌ با أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ قبول‌ نيست‌
  >> پاسخ‌ أميرالمومنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ سعد وقّاص‌ دربارۀ شهادت‌ حضرت‌ امام‌ حسين‌ عليه‌ السّلام‌
  سعد وقّاص‌ در اواخر ، از فضائل‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بيان‌ مي‌كرد.
  ملاقات‌ سعد با معاويه‌ ، و بيان‌ حديث‌ منزله‌
  حديث‌ منزله‌ در وقت‌ حركت‌ رسول‌ خدا به‌ غزوۀ تبوك‌
  روايت‌ معاويه‌ در فضيلت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ ؛ و روايت‌ عمر حديث‌ منزله‌ را
  سبب‌ جانشيني‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ در غزوۀ تبوك‌ و إقامت‌ در مدينه‌
  نظر اجمالي‌ به‌ مدينه‌ در اواخر عمر رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌
  ساختن‌ منافقين‌ مسجدي‌ را به‌ عنوان‌ سنگر براي‌ خود.
  نصب‌ رسول‌ خدا ، أميرالمؤمنين‌ عليهما الصّلوة‌ و السّلام‌ را در مدينه‌ به‌ خلافت‌ در غزوۀ تبوك‌
  ترغيب‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ ، مردم‌ را به‌ جهاد در راه‌ خدا
  آيات‌ واردۀ در قرآن‌ ، در ترغيب‌ بر جهاد ؛ و تحذير از عدم‌ نصرت‌ پيغمبر..
  منافق‌ معروف‌ : جَدُّ بنُ قَيْس‌ ، طآئفۀ خود را از جهاد منع‌ مي‌كرد.
  خطبۀ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ در وقت‌ خروج‌ به‌ غزوۀ تبوك‌
  مؤاخذۀ خدا از پيغمبر ، مؤاخذۀ حقيقي‌ نيست‌
  اگر منافقين‌ به‌ غزوه‌ بيرون‌ مي‌رفتند ، جز فساد كاري‌ نداشتند.
  پيغمبر خطا نمي‌كند ؛ و اجتهاد او عين‌ صواب‌ است‌
  گفتار علاّمۀ طباطبائي‌ (ره‌) در عدم‌ خطاي‌ پيامبر أكرم‌ در موردإذن‌ به‌ قعود منافقان‌
  آيات‌ وارد دربارۀ منافقين‌ متخلّف‌ از غزوۀ تبوك‌
  گفتار رسول‌ خدا به‌ أميرالمؤمنين‌ عليهما الصّلوة‌ و السّلام‌ در جُرف‌ حديث‌ منزله‌ را
  خواستاران‌ إذن‌ و مُعُذِّرون‌ در غزوۀ تبوك‌
  بَكَّاؤن‌ كه‌ بجهت‌ عدم‌ تمكّن‌ از سفر ، اشك‌ هايشان‌ جاري‌ شد
  آيات‌ دالّه‌ بر لزوم‌ ايثار نسبت‌ به‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌
  أبوذرّ غفاري‌ از راه‌ ماند ؛ و پياده‌ خود را به‌ رسول‌ الله‌ رسانيد
  جان‌ دادن‌ ابوذر به‌ تبعيد عثمان‌ در زَبَده‌ غريباً وحيداً
  شرح‌ حال‌ ابوذر غفاري‌
  داستان‌ أبوخَيثَمَه‌ ، و لحوق‌ او به‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌
  شايعات‌ منافقينِ در سپاه‌ رسول‌ خدا ، و نزول‌ آيات‌
  داستان‌ أبوجُلاس‌ منافق‌ و توبۀ مَخْشِيِّ بنِ حُمَيِّر.
  داستان‌ نفاق‌ زَيد بن‌ لُصَيت‌ و عشق‌ ذُوالبِجادَيْن‌ به‌ رسول‌ الله‌
  رحلت‌ ذوالجِبَادَيْن‌ در تبوك‌ ، و رفتن‌ پيغمبر در قبر او.
  فرستادن هِرْقِل‌ براي‌ تحقيق‌ علائم‌ نبوّت‌
  معجزاتي‌ كه‌ از رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ و سلّم‌ در غزوۀ تبوك‌ ظاهر شده‌ است‌
  گفتار عمر به‌ رسول‌ خدا كه‌ : لا تَفْعَل‌ ! اين‌ كار را مكن‌ !
  معجزۀ رسول‌ خدا در كثرتِ توشه‌ و زاد سپاهيان‌
  عبور رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ از حِجر و ديار ثَمُود و امر به‌ عدم‌ توقّف‌ و عدم‌ ن
  داستان‌ عَقَبَه‌ و اهتمام‌ منافقين‌ بر كشتن‌ رسول‌ خدا
  نام‌هاي‌ منافقين‌ عَقَبَه‌ را حُذَيْفَه‌ و عَمَّار مي‌دانند
  سوء قصد به‌ رسول‌ خدا در ليلۀ عقبَه‌ در رجوع‌ از غدير خمّ
  روايات‌ خاصّه‌ در واقعۀ عَقَبَه‌ در رجوع‌ از غدير خم‌
  داستان‌ مسجد ضِرَار و ايجاد نفاق‌ و كفر در مسلمانان‌
  آيات‌ وارده‌ در پيرامون‌ مسجد ضِرَار و سوزاندن‌ آن‌
  تفسر آيات‌ إِنَّ اللَهَ اشْتَرَي‌ مِنَ الْمُوْمِنِينَ أَنفُسَهُم‌ وَ أَمْوَالَهُم‌ بِأَنَّ لَهُمُ
  اعتذار كاذب‌ منافقين‌ از رسول‌ خدا در مراجعت‌ از غزوۀ تبوك‌
  نزول‌ سُوَر قرآن‌ براي‌ منافقين‌ ، ايجاد تزلزل‌ و اضطراب‌ مي‌كرد
  منافقين‌ بر مؤمنين‌ در اعطاي‌ صَدَقات‌ ، عيب‌ مي‌گيرند
  قضيّۀ : وَ عَلَي‌ الثَّلَاثَةِ الَّذِينَ خُلِّفُوا و كيفيّت‌ توبۀ آن‌ سه‌ نفر.
  باقي‌ ماندگان‌ در مدينه‌ از روي‌ عذر ، در پاداش‌ با رسول‌ خدا شريك‌ هستند
  جريان‌ مرگ‌ عبدالله‌ بنِ أبَيّ : رئيس‌ منافقين‌ در مدينه‌
  نماز رسول‌ خدا بر جنازۀ عبداللهِ اُبَيّ منافق‌ معروف‌
  بحث‌ در كيفيّت‌ نماز رسول‌ خدا بر جنازۀ مؤمن‌ و منافق‌
  آيات‌ وارده‌ در عدم‌ نماز وا ستغفار بر منافقين‌
  اسلام‌ اقرار به‌ شهادتين‌ است‌ و گويندۀ آن‌ تا وقتيكه‌ كفر و نفاقش‌ نزد حاكم‌ ثابت‌ نشده‌ مسلمان‌
  آيات‌ وارده‌ بر اينكه‌ وظيفۀ پيغمبر غير از تبليغ‌ چيزي‌ نيست‌
  سورۀ توبه‌ ، در سال‌ نهم‌ از هجرت‌ نازل‌ شده‌ است‌
  عبدالله‌ بن‌ اُبَيّ ، سنگر عظيمي‌ در مقابل‌ اسلام‌ بود
  رسول‌ خدا نتوانستند حدّ قذف‌ بر عبدالله‌ بن‌ أُبيّ جاري‌ كنند
  بطلان‌ احتمال‌ خلافت‌ غير أميرالمؤمنين‌ بر مدينه‌ در غزوۀ تبوك‌
  گفتار شيخ‌ مفيد در جهت‌ و علّت‌ استخلاف‌ اميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بر مدينه‌
  شواهد قطعيّه‌ بر خلافت‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بر مدينه‌ در غزوۀ تبوك‌
  روايت‌ أحمد بن‌ حنبل‌ در ده‌ خصلت‌ مختصّ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌
  تزوير وتلبيس‌ ابن‌ تيمية‌ در كتاب‌ مِنهاج‌ السُّنَّة‌
  دروغگوئي‌ ابن‌ تيميّه‌ ؛ و ضرورت‌ شديد بر استخلاف‌ أميرالمؤمنين‌ در تبوك‌
  جهاتي‌ را كه‌ علاّمۀ أميني‌ بر اهميّت‌ مفاد حديث‌ منزله‌ آورده‌ است‌
  آيۀ وارده‌ : إِنَّ الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي‌ ءَايَاتِنَا دربارۀ عمر و ياران‌ او.
  أبيات‌ منسوب‌ به‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ دربارۀ حديث‌ منزله‌
  درس صد و چهل نه و صد و پنجاه: ساير مقامات حديث منزله، و استضعاف امير المؤمنين عليه السلام همانند است
  چرا قرآن‌ قضاياي‌ موسي‌ و قوم‌ او را بيشتر از ساير انبياء آورده‌ است
  حركت‌ دادن‌ شبانه‌ حضرت‌ موسي‌ ، بني‌ اسرائيل‌ را از مصر.
  از پيغمبر اسلام‌ بُت‌ خواستند ؛ همانطور كه‌ از موسي‌ خواستند
  كيفيّت‌ گوساله‌ پرستيدن‌ قوم‌ موسي‌ توسّط‌ سَامريّ..
  موجّه‌ بودن‌ عذر هارون‌ در عدم‌ قيام‌ و اقدام‌ حادّ بر عليه‌ سامريّ..
  موجّه‌ بودن‌ عذر أميرالمومنين‌ عليه‌ السّلام‌ در عدم‌ قيام‌ با شمشير.
  گفتار أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ كه‌ : إِنَّ الْقَوْمِ اسْتَضْعَفُونِي‌ مثل‌ هارون‌
  أبياتي‌ از اُزْرِيّ دربارۀ منزلت‌ هارونيّه‌
  اشعار شيخ‌ صالح‌ حِلّي‌ در مظلوميّت‌ أميرالمؤمنين‌ و زهراء عليهما السّلام‌
  مقام‌ دوّم‌ از حديث‌ منزله‌ ،
  مقام‌ چهارم‌ و پنجم‌ از حديث‌ منزله‌ ، در وقت‌ حديث‌ عشيره‌ ، و عقد اُخوّت‌ است‌
  مقام‌ هفتم‌ از حديث‌ منزله‌ ، گفتار رسول‌ خدا است‌ به‌ اُمِّ سَلمه‌
  مقام‌ هشتم‌ از حديث‌ منزله‌ ،در موقع‌ اسم‌ گذاري‌ حسنين‌ عليهما السّلام‌ است‌
  مقام‌ نهم‌ و دهم‌ از حديث‌ منزله‌ ،د ر دعاي‌ رسول‌ خدا و گفتار او به‌ أبوسفيان‌ است‌
  مقام‌ يازدهم‌ و دوازدهم‌ از حديث‌ منزله‌ ، در وقت‌ گفتار دشمن‌ و در وقت‌ فرستادن‌ خالد است‌
  مقام‌ سيزدهم‌ از حديث‌ منزله‌ ، در معراج‌ رسول‌ الله‌ است‌
  مقام‌ چهاردهم‌ از حديث‌ منزله‌ ، در وقت‌ رحلت‌ رسول‌ الله‌ است‌ در حضور انصار.
  بحث‌ كلامي‌ در مفاد حديث‌ منزله‌
  ختم‌ كتاب‌ و علّت‌ عدم‌ پيروي‌ أكثريّت‌ منحرف‌ از أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌
  ابيات‌ قاضي‌ جليس‌ در محبّت‌ اهل‌ البيت‌ عليهم‌ السّلام‌

کلیه حقوق در انحصارپرتال متقین میباشد. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

© 2008 All rights Reserved. www.Motaghin.com


Links | Login | SiteMap | ContactUs | Home
عربی فارسی انگلیسی