گالری تصاویر آرشیو بانک صوت کتابخانه پرسش و پاسخ ارتباط با ما صفحه اصلی
 
اعتقادات اخلاق حکمت عرفان علمی اجتماعی تاریخ قرآن و تفسیر جنگ
کتابخانه > اعتقادات > امام شناسی > امام شناسي جلد 13
 کتاب امام شناسي / جلد سيزدهم / قسمت بیست و سوم: موارد صدور حدیث ثقلین

 

مورد چهارم و پنجم و ششم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در مسجد خيف

مورد چهارم خطبه رسول الله‏صلى الله عليه وآله در تمسّك به ثَقَلَيْن در مسجد خَيْف در روز عيد قربان است.

بايد دانست كه از اعلام و اساطين علماى شيعه ـ رضوان‏الله عليهم ـ درباره تمسّك به ثقلين از حضرت رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله در حجّة الْوَدَاع در خصوص سرزمين مِنَى سه خطبه مختلف المضمون وارد است:

أوّل از شيخ اجلّ اعظم ابن ابى زَينَب محمّد بن ابراهيم نُعمَانى از أعلام قرن رابع، كه در كتاب نفيس خود به نام «غَيْبَت» ذكر نموده است. او مى‏گويد: خبر داد به ما محمّد بن هَمّام بن سُهَيل كه گفت: حديث كرد براى ما ابوعبدالله جعفر بن محمّد حسنى كه گفت : حديث كرد براى ما ابواسحق ابراهيم بن اسحق حِمْيَرى كه گفت: حديث كرد براى ما محمّد بن [يَ ] زيد بن عبدالرحمن تيمى، از حَسَن بن حسين انصارى ، از محمّد بن حسين، از پدرش، از جدّش كه گفت: حضرت امام علىّ بن الحسين عليهما السلام گفتند:




صفحه 354

رسول خداصلى الله عليه وآله روزى در مسجد نشسته بودند و با آن حضرت اصحاب نيز بودند، پيامبر فرمود: يَطْلُعُ عَلَيْكُمْ مِنْ هَذَا الْبَابِ رَجُلٌ مِنْ أهْلِ الْجَنّةِ يَسْألُ عَمّا يَعْنِيهِ.

«داخل مى‏شود بر شما از اين در مردى از اهل بهشت، و از چيزى كه براى او مهمّ است و به كارش مى‏خورد سؤال مى‏كند.»

در اين حال مردى بلند قامت شبيه مردان طائفه مُضَر وارد شد، و جلو آمد، و بر رسول خداصلى الله عليه وآله سلام‏كرد و نشست و گفت: يَا رَسُول الله! من شنيده‏ام كه خداوند عزّوجلّ در آيات نازله مى‏گويد: وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‏اللهِ جَمِيعاً وَ لَا تَفَرّقُوا [654] . مراد از اين ريسمان خدا كه به ما امر مى‏كند تا بدان اعتصام كنيم و از او تفرّق و جدائى پيدا ننمائيم چيست؟!

حضرت رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله مدّتى با توجه و سكوت سر خود را به زير انداخته، و پس از آن بلند نموده و با دست خود اشاره به سوى علىّ بن ابيطالب‏صلى الله عليه وآله نمودند و گفتند: هَذَا حَبْلُ اللهِ مَنْ تَمَسّكَ بِهِ عُصِمَ بِهِ فِى دُنْيَاهُ وَ لَمْ يَضِلّ بِهِ فِى آخِرَتِهِ. «اين است ريسمان خدا، آن ريسمانى كه هركس بدان تمسّك كند، در دنيايش از گزند آفات مصون مى‏شود، و به واسطه اتّصال با او در آخرتش نيز گمراه نمى‏گردد.»

آن مرد به سوى على‏عليه السلام برجست و از پشت سر، على را در آغوش گرفت و با خود مى‏گفت : اِعْتَصَمْتُ بِحَبْلِ‏اللهِ وَ حَبْلِ رَسُولِهِ. «من به ريسمان خدا و ريسمان رسول خدا چنگ زدم و ملاذ و ملجأ كانونِ وجودى خويش قرار دادم.» و سپس برخاست و پشت كرد و خارج شد.

يكى از مردمان حاضر گفت: يا رسول الله! آيا من خودم را به وى برسانم و تقاضا كنم تا براى من استغفار كند؟!

رسول خداصلى الله عليه وآله فرمود: إذاً تَجِدُهُ مُوَفّقاً. [655] «در اين صورت او را موفّق خواهى




صفحه 355

يافت». و آن مرد به او ملحق شد و از او خواست تا از خدا برايش غفران طلب نمايد. آن مرد به اين مرد گفت: آيا فهميدى آنچه را كه رسول خداصلى الله عليه وآله به من گفت چه بود؟ و آنچه را كه من به او گفتم چه بود؟ گفت: آرى. آن مرد گفت : اگر بدين ريسمان متمسّك باشى خداوند تو را مورد مغفرت خود قرار مى‏دهد و گرنه خدا تو را نمى‏آمرزد!»

اگر رسول خداصلى الله عليه وآله ما را به ريسمان خداوند كه خداى عزّوجل در كتابش ما را امر به اعتصام به آن نموده است و اينكه از آن جدا نشده تفرقه از آن پيدا نكنيم، دلالت نكرده بود، در اين صورت براى دشمنان دين و معاندين، راه تأويل در كتاب خدا باز مى‏شد و از روى عناد و حَسَد از مراد و منظور آيات عدول نموده، آنها را تأويل كرده و به غير از كسانى كه مقصود خدا بوده‏اند و رسول خدا بر آنان دلالت نموده است، منطبق مى‏ساختند . امّا رسول خداصلى الله عليه وآله در خطبه مشهوره خود كه در مسجد خَيْف در حجّةُ الوَداع ايراد فرمود، چنين گفت:

إنّى فَرَطُكُمْ وَ إنّكُمْ وَارِدُونَ عَلَىّ الْحَوْضَ، حَوْضاً عَرْضُهُ مَا بَيْنَ بُصْرَى إلَى صَنْعَاءَ، فِيهِ قِدْحَانٌ عَدَدَ نُجُومِ السّمَاءِ. ألَا وَ إنّى مُخَلّفٌ فِيكُمُ الثّقَلَيْنِ: الثّقَلُ الأكْبَرُ الْقُرْآنُ، وَ الثّقَلُ الأصْغَرُ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى. هُمَا حَبْلُ اللهِ مَمْدُودٌ بَيْنَكُمْ وَ بَيْنَ اللهِ عَزّوَجَلّ، مَا إنْ تَمَسّكْتُمْ بِهِ لَنْ‏تَضِلّوا، سَبَبٌ مِنْهُ بِيَدِاللهِ، وَ سَبَبٌ مِنْهُ بِأيْدِيكُمْ. [656]

إنّ اللّطِيفَ الْخَبِيرَ قَدْ نَبّأنِى أنّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ كَإصْبَعَىّ هَاتَيْنِ ـوَ جَمَعَ بَيْنَ سَبّابَتَيْهِ ـ وَ لَا أقُولُ كَهَاتَيْنِ ـ وَ جَمَعَ بَيْنَ سَبّابَتِهِ وَ الْوُسْطَى ـ فَتَفْضُلَ هَذِهِ عَلَى هَذِهِ.

«من جلودار و پيشرو شما هستم و شما بر من در حوض كوثر وارد مى‏شويد حوضى كه وسعتش به قدر وسعت ميان شهر بُصراى شام است تا شهر صنعاء يمن.




صفحه 356

در آن حوض قدحهائى است به تعداد ستاره‏هاى آسمان. آگاه باشيد كه من در ميان شما دو چيز ارزشمند و گرانقدر را به يادگار و خلافت مى‏گذارم: چيز ارزشمند بزرگتر قرآن است و چيز ارزشمند كوچكتر عترت من است اهل‏بيت من. آندو ريسمان خدا هستند كه ميان شما و ميان خداوند عزوجل كشيده شده است. مادامى كه شما بدان تمسّك كنيد گمراه نمى‏شويد. سببى از آن به دست خداست و سببى از آن به دست شماست .

خداوند لطيف و خبير مرا آگاه كرده است كه آن دو از هم جدا نمى‏شوند تا بر من در حوض وارد شوند مانند اين دو انگشت منـ در اين حال رسول خدا دو انگشت سبّابه خود را كنار هم نهادـ و نمى‏گويم: مثل اين دو انگشتـ و در اين حال رسول خدا انگشت سبّابه و انگشت وسطى‏ را كنار هم نهادـ تا در نتيجه يكى بر ديگرى فضيلت داشته باشد.»

نُعْمانى پس از بيان اين حديث گويد: من اين روايت را به سه سند ديگر روايت مى‏كنم: اوّل از عبدالواحد بن عبدالله متّصلاً تا برسد به اميرالمؤمنين‏عليه السلام. دوم از عبدالواحد بن عبدالله متّصلاً تا برسد به حضرت صادق‏عليه السلام. سوم از عبدالواحدبن عبدالله متّصلاً تا برسد به حضرت باقرعليه السلام. [657]

دوم از شيخ اكبر و اعظم سَعْد بن عبدالله قُمّى در كتاب «بَصائرُ الدّرَجَات» كه گويد : حديث كرد براى ما قاسم بن محمّد اصفهانى از سليمان بن داود منقرى معروف به شاذكونى از يحيى بن آدم از شريك بن عبدالله از جابر بن يزيد جعفى از حضرت باقرعليه السلام كه گفت: رسول خداصلى الله عليه وآله مردم را در سرزمين مِنَى براى خطبه فراخواند و فرمود : أيّهَا النّاسُ! إنّى تَارِكٌ فِيكُمُ الثّقَلَيْنِ مَا إنْ تَمَسّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ‏تَضِلّوا : كِتَابَ اللهِ وَ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى، فَإنَهُمَا لَنْ‏يَفْتَرِقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ.




صفحه 357

ثُمّ قال: أيّهَاالنّاسُ! إنّى تَارِكٌ فِيكُمْ حُرُمَاتٍ ثَلَاثٍ: كِتَاب اللهِ عَزّوَجَلّ وَ عِتْرَتِى وَالْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرامَ.

ثُمّ قَالَ أبُوجَعْفَرٍعليه السلام: أمّا كِتَابُ اللهِ فَحَرّفُوا، وَ أمّا الْكَعْبَةَ فَهَدَمُوا، وَ أمّا العِتْرَةَ فَقَتَلُوا، وَ كُلّ وَدَايِعَ نَبَذُوا مِنْهَا فَقَدْ نَبَذُوا. [658]

«اى مردم من در ميان شما دو چيز پربها و نفيس را مى‏گذارم كه مادامى كه بدانها تمسّك كنيد گمراه نمى‏شويد: كتاب خدا و عترت من اهل بيت من، پس آن دو از هم جدا نمى‏شوند تا بر من در حوض وارد گردند.

سپس فرمود: اى مردم! من در ميان شما سه چيز محترم را كه داراى حرمت و احترام الهى است مى‏گذارم: كتاب‏الله عزّوجلّ، و عترت من، و كعبه بيت‏الله الحرام.

در اين حال حضرت باقرعليه السلام فرمودند: امّا كتاب خدا را تحريف كردند، و امّا كعبه را منهدم نمودند، و امّا عترت را كشتند، و تمام وديعه‏ها و امانتهاى خداوندى را به دور افكندند، و تحقيقاً به دور افكندند.»

شيخ اقدم ابوجعفر محمّدبن حسن بن فَرّوخ صَفّار در «بَصَائِر الدّرَجات» از على بن محمّد از قاسم بن محمّد از سليمان بن داود از يحيى بن اديم از شريك از جابر از حضرت باقرعليه السلام عين متن اين روايت را روايت مى‏كند. [659]




صفحه 358

سوم از شيخ جليل ابومنصور احمد بن على بن ابيطالب طبرسى در كتاب «احتجاج» كه گفت: حديث كرد براى ما محمّد بن موسى همدانى كه گفت: حديث كرد براى ما محمّد بن خالد طَيَالِسى كه گفت: حديث كرد براى ما سيف بن عَميره و صالح عَقَبَه، هر دوى آنها از قيس بن سَمْعان، از عَلْقَمَة بن محمّد حضْرَمى، از حضرت باقر محمّد بن على‏عليه السلام كه خطبه رسول‏الله را در مسجد خَيف ذكر كرد كه آن حضرت فرمود: مَعَاشِرَ النّاسِ! إنّ عَلِيّاً وَ الطّيّبِينَ مِنْ وُلْدِى هُمُ الثّقَلُ الأصْغَرُ، وَ الْقُرآنُ هُوَ الثّقَلُ الأكبَرُ، فَكُلّ واحِدٍ مُنْبِئٌ عَنْ صَاحِبِهِ وَ مُوَافِقٌ لَهُ، لَايَفْتَرِقَانِ حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ، اُمَنَاءُ اللهِ فِى خَلْقِهِ وَ حُكّامُهُ فِى أرْضِهِ.

ألَا وَ قَدْ أدّيْتُ، ألَا وَ قَدْ بَلّغْتُ، ألَا وَ قَدْ أسْمَعْتُ، ألَا وَ قَدْ أوْضَحْتُ، ألَا وَ إنّ اللهَ عَزّوَجَلّ قَالَ؛ وَ إنّمَا قُلْتُ عَنْ قَوْلِ اللهِ عَزّوَجَلّ، ألَا إنّهُ لَيْسَ أميرُالْمُؤمِنينَ غَيْرَ أخى هَذَا، وَ لَا تَحِلّ إمْرَةُ الْمُؤمِنينَ لِأحَدٍ غَيْرِهِ. [660]

«اى جماعت مردم! تحقيقاً و مسلّماً على و پاكيزگان از اولاد من، ايشانند ثَقَل اصغر، و قرآن است ثقل اكبر. هر كدام از آنها از ديگرى خبر مى‏دهند، و هر كدام




صفحه 359

موافق با ديگرى هستند، و از هم جدا نمى‏شوند تا در حوض كوثر بر من وارد گردند، آن دو چيز امينان خدا هستند در ميان مخلوقاتش، و فرمانروايان خدا هستند در روى زمينش.

آگاه باشيد كه من حقّاً ادا كردم! آگاه باشيد كه من حقّاً رساندم! آگاه باشيد كه من حقّاً شنواندم! آگاه باشيد كه من حقّاً روشن كردم! آگاه باشيد كه اين گفتار، سخن خداوند عزّوجلّ است و من از قول او مى‏گويم ! آگاه باشيد كه غير از اين برادرم كسى امير بر مؤمنان نيست و امارت و حكومت بر مؤمنين براى احدى جز او حلال نيست!»

بايد دانست كه علماء براى حضرت رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله در زمين مِنَى سه خطبه ذكر كرده‏اند: اوّل در خود مسجد خَيْف كه در روز عيد قربان كه روز دهم از ماه ذى‏الحجّة است ايراد فرمودند.

دوم در روز قَرّ كه روز يازدهم [661] است در منى ايراد كرده‏اند. و سوم در روز نَفْر اوّل كه روز دوازدهم است در آخرين نقطه مِنَى در عَقَبَه ذكر نموده‏اند. و چون اين مطالبى كه ما در اين خطبه از رسول خدا در سرزمين منى ذكر كرديم ، در عبارات و مضمون كاملاً مخالف يكديگرند، مى توان آنها را سه خطبه متفاوت شمرد و بنابر اين با آنچه كه علماء ذكر كرده‏اند تطبيق نموده، و مى‏توان گفت كه يكى از اين خطبه‏ها را در روز عيد و يكى را در روز قَرّ و يكى را در روز نَفْر درباره وصيّت و تأكيد تمسّك به ثَقَلَيْن ايراد نموده باشند.

عليهذا مورد پنجم و مورد ششم از موارد خطبه رسول اكرم در تمسّك به ثَقَلَيْن جاى خود را نشان مى‏دهند، و بايد اينك وارد شويم در مورد هفتم كه خطبه آنحضرت در جُحْفَه در وادى غَدير خُمّ مى‏باشد.




صفحه 360

و قبل از ورود در خطبه غدير ذكر اين نكته ضرورى است كه مورّخين عامّه در ذكر خطبه‏هاى سرزمين منى تا توانسته‏اند آنها را مختصر كرده و جملات و عبارات رسول خدا را درباره تمسّك به ثقلين حذف كرده‏اند.

ابُوالفِداء دمشقى در تاريخ خود خطبه رسول‏الله‏صلى الله عليه وآله را در روز يازدهم ذى‏الحجّه بيان مى‏كند تا مى‏رسد به اينجا كه آنحضرت مى‏فرمايند: ألَا! لَا تَرْجِعُوا بَعْدِى كُفّاراً يَضْرِبُ بَعْضُكُمْ رِقَاب بَعْضٍ! ألَا وَ إنّ الشّيْطَانَ قَدْ يَئِسَ أنْ يَعْبُدَهُ الْمُصَلّونَ وَلَكِنّهُ فِى التّحْرِيشِ بَيْنَكُمْ. ألَا هَلْ بَلّغْتُ؟! ألَا هَلْ بَلّغَتُ ؟! ثُمّ قَالَ: لِيُبَلّغِ الشّاهِدُ الْغَائِبَ فَإنّهُ رُبّ مُبَلّغٍ أسْعَدَ مِنْ سَامِعٍ. [662]

«آگاه باشيد! شما پس از من به كفر ديرينه خود برنگرديد كه بعضى از شما گردن ديگرى را بزند! آگاه باشيد كه اينك شيطان مأيوس شده است كه نمازگزاران، وى را بپرستند وليكن اميد در آن بسته است كه شما را به جان يكديگر اندازد و تا حدّ قدرتش در نائره نفاق و اختلاف و إغراء به فتنه و فساد شعله‏افروزى كند. آگاه باشيد آيا من رساندم؟! آگاه باشيد آيا من رساندم؟! سپس فرمود: بر حاضرين لازم است كه اين مطالب مرا به غائبين برسانند، زيرا چه بسا آن أفرادى كه به آنها رسانيده مى‏شود سعادتشان بيشتر و بهره برداريشان از خود أفرادى كه حضور داشته‏اند بيشتر باشد.»

أبوالفداء بيان خطبه حضرت را ادامه ميدهد تا مى‏رسد به اينجا كه مى‏گويد: حضرت فرمودند : أيّهَا النّاسُ! إنّى قَدْ تَرَكْتُ فِيكُمْ مَا إنْ أخَذْتُمْ بِهِ لَنْ‏تَضِلّوا : كِتَابَ‏اللهِ فَاعْمَلُوا بِهِ. [663] «اى مردم! من در ميان شما گذاردم چيزى را كه مادامى كه آن را بگيريد




صفحه 361

گمراه نشويد و آن كتاب خداست پس بدان عمل كنيد!»

به طور روشن و آشكارا از مقايسه ميان جميع روايات وارده در اين مقام و خطبه‏هائى كه آنحضرت بيان فرموده‏اند، به دست مى‏آيد كه لفظ وَ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى هم در اين خطبه بوده و عناداً و بغياً و حسداً ساقط نموده‏اند.

* * *

مورد هفتم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در غدير خم

مورد هفتم: خطبه رسول الله صلى الله عليه وآله در تمسّك به ثقلين در غدير خُمّ

ما با توفيقات حضرت ايزد منّان عَزّ اسْمُه در مجلّد ششم از «امام‏شناسى» سفر حجّة الودَاع رسول اكرم را كه در حقيقت مقدّمه‏اى براى پايه‏گذارى ولايت و خلافت أميرالمؤمنين‏عليه السلام بود به طور تفصيل آورديم و بحث از خود حديث و خطبه غدير به تنهائى سه مجلّد هفتم و هشتم و نهم را استيعاب كرد. اينك در اينجا فقط با نهايت اختصار به ذكر حديث ثَقلين كه در اين خطبه آمده است از بعضى از مصادر مهمّ تاريخى اكتفا مى‏نمائيم. [664]

احمد بن ابى يعقوب كاتب عبّاسى در تاريخ خود آورده است كه چون رسول خدا از مكّه مراجعت نمود در جائى كه نزديك جُحْفَه بود و به آن غدير خم مى‏گفتند هجده شب كه از ماه ذى‏الحجّه سپرى شده بود، فرود آمد و به خطبه برخاست و دست علىّ بن ابيطالب‏عليه السلام را گرفت و گفت:

ألَسْتُ أوْلَى بِالْمُؤمِنِينَ مِنْ أنْفُسِهِمْ؟!

قَالُوا: بَلَى يَا رَسُولَ اللهِ!




صفحه 362

قَالَ: فَمَنْ كُنْتُ مَولَاهُ فَعَلِىّ مَوْلَاهُ. اللّهُمّ وَالِ مَنْ وَالَاهُ، وَ عَادِ مَنْ عادَاهُ.

«آيا من ولايتم از ولايت مؤمنين به خودشان بيشتر واكيدتر نيست؟ گفتند: آرى اى رسول خدا ! فرمود: بنابراين هر كه من مولاى اويم، على مولاى اوست. خداوندا تو ولايت كسى را داشته باش كه او ولايت على را دارد، و دشمن بدار آنكه را كه على را دشمن دارد.»

پس از اين فرمود: أيّهَا النّاسُ! إنّى فَرَطُكُمْ وَ أنْتُمْ وَارِدِىّ عَلَى الْحَوْضِ، وَ إنّى سَائِلُكُمْ حِينَ تُرِدُونَ عَلَىّ عَنِ الثّقَلَيْنِ، فَانْظُرُوا كَيْفَ تَخْلُفُونّى فِيهِمَا؟!

قَالُوا: وَ مَا الثّقَلانِ يَا رَسُولَ‏اللهِ؟!

قَالَ: الثّقَلُ الأكْبَرُ كِتَابُ اللهِ، سَبَبٌ طَرَفُهُ بِيَدِاللهِ وَ طَرَفٌ بِأيْدِيكُمْ، فَاسْتَمْسِكُوا بِهِ وَ لَاتَضِلّوا وَ لَاتُبَدّلُوا، وَ عِتْرَتِى أهْلَ بَيْتِى . [665]

«اى مردم! من راهنما و پيشرو شما هستم و جلو مى‏روم و شما همگى بر من در حوض وارد مى‏شويد، و چون شما مى‏آئيد من از شما درباره ثقلين مؤاخذه و پرسش مى‏كنم، حال ببينيد چگونه حقّ مرا در ثقلين نگهدارى مى‏كنيد؟!

گفتند: اى رسول خدا مراد از ثقلين چيست؟!

گفت: ثقل بزرگتر كتاب خداست، واسطه وسببى است كه يك سرش به دست خداست و سر ديگرش به دست شماست، پس آن را محكم بگيريد و گمراه نشويد و آن را تبديل و تحريف منمائيد! و عترت من اهل‏بيت من.» [666]




صفحه 363

ابن مَغازِلى با سند متّصل خود از وليد بن صالح از امرأة زيد بن ارقم [667] خطبه مفصّله غدير را روايت مى‏كند تا مى‏رسد به اينجا كه رسول خداصلى الله عليه وآله مى‏فرمايد: ألَا وَ إنّى فَرَطُكُمْ وَ إنّكُمْ تَبَعِى، تُوشِكُونَ أنْ تَرِدُوا عَلَىّ الْحَوْضَ، فَأسْألُكُمْ حِينَ تَلْقَوْنَنِى عَنْ ثَقَلِى كَيْفَ خَلَفْتُمُونّى فِيهِمَا؟ !

قَالَ: فَاُعِيلَ [668] عَلَيْنَا مَا نَدْرِى مَا الثّقَلانِ حَتّى قَامَ رَجُلٌ مِنَ الْمُهَاجِرينَ وَ قَالَ : بِأبِى أنْتَ وَ اُمّى أنْتَ يَا نَبِىّ اللهِ مَا الثّقَلانِ؟!

«آگاه باشيد كه من پيشرو شما هستم و شما دنباله‏رو من! به نزديكى در حوض كوثر بر من وارد مى‏شويد، و من از شما سؤال مى‏كنم در وقتى كه شما مرا مى‏بينيد كه چگونه مرا و حقّ مرا در آن دو خليفه و يادگار بجاى آورده‏ايد؟!

زيدبن ارقم مى‏گويد: مطلب بر ما مشكل آمد كه مراد از ثقلين چيست؟ تا مردى از مهاجرين برخاست و گفت: پدرم و مادرم قربانت گردد اى پيامبر خدا! مراد از ثقلين چيست؟!

قَالَ: الأكْبَرُ مِنْهُمَا كِتَابُ اللهِ تَعَالَىـ سَبَبٌ طَرَفٌ [669] بِيَدِ اللهِ وَ طَرَفٌ بِأيْدِيكُمْ، فَتَمَسّكُوا بِهِ وَ لَاتَضِلّوا ـ وَ الأصْغَرُ مِنْهُمَا عِتْرَتِى. مَنِ اسْتَقْبَلَ قِبْلَتِى وَ أجَابَ دَعْوَتِى! فَلَاتَقْتُلُوهُمْ وَ لَا تَقْهَرُوهُمْ وَ لَا تُقْصِرُوا عَنْهُمْ! فَإنّى قَدْ سَألْتُ لَهُمُ اللّطِيفَ الْخَبِيرَ فَأعْطَانِى، نَاصِرُهُمَا لِى نَاصِرٌ، وَ خَاذِلُهُمَا لِى خَاذِلٌ، وَ وَلِيّهُمَا لِى وَلِىّ، وَ عَدُوّهُمَا لِى عَدُوّـ الخطبة. [670]




صفحه 364

ابن عَساكِر در «تاريخ دمشق» با سند متّصل خود از ابوطفيل عامربن واثله روايت كرده است كه او گفت: شنيدم از زيدبن ارقم كه مى‏گفت: رسول خداصلى الله عليه وآله در ميان مكّه و مدينه نزد پنج درخت بزرگ فرود آمد، مردم زير درختان را جارو زدند، در اين حال رسول خدا رفت و نماز خواند، و پس از آن براى خطبه قيام كرد و حمد و ثناى خدا را بجاى آورد، و از مواعظ و مطالب موجب تذكار و يادآورى به قدرى كه خداوند مى‏خواست او بگويد گفت، پس از آن فرمود:

يَا أيّهَاالنّاسُ! إنّى تَارِكٌ فِيكُمْ أمْرَيْنِـ لَنْ‏تَضِلّوا إذَا اتّبَعْتُمُوهُمَا [ظ] ـ كِتَابَ‏اللهِ وَ أهْلَ بَيْتِى عِتْرَتِى.

ثُمّ قَالَ: أتَعْلَمُونَ أنّى أوْلَى بِالْمُؤمِنِينَ مِنْ أنْفُسِهِمْ؟! [قاله‏] ثَلاثَ مرّاتٍ. فَقَالَ النّاسُ! نَعَمْ! فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وآله: مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَإنّ عَلِيّاً مَوْلَاهُ. [671]

«اى مردم! من در ميان شما دو چيز را باقى مى‏گذارم كه تا زمانى كه از اين دو چيز پيروى كنيد گمراه نمى‏شويد: كتاب خدا و اهل‏بيت من عترت من! پس از آن فرمود: آيا مى‏دانيد كه ولايت من به مؤمنين از ولايت خودشان به خودشان قوى‏تر و شديدتر است؟! اين جمله را رسول خدا سه بار فرمود.

مردم گفتند آرى!...» [672]

بَلَاذُرى در «انساب الأشرف» در ترجمه اميرالمؤمنين‏عليه السلام با سند متّصل خود از زيدبن ارقم آورده است كه گفت: ما با رسول‏خدا در حجّةالوَداع بوديم چون به غديرخم رسيديم امر فرمود تا زير درختان را تنظيف كردند. سپس ايستاد و گفت:

كَأنّى قَدْ دُعِيتُ فَأجَبْتُ [وَ] إنّ اللهَ مَوْلَاىَ وَ أنَا مَوْلَى كُلّ مُؤمِنٍ، وَ إنّى تَارِكٌ فِيكُمْ مَا إنْ تَمَسّكْتُمْ بِهِ لَنْ‏تَضِلّوا: كِتَابَ‏اللهِ وَ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى! فَإنّهُمَا لَنْ‏يَفْتَرِقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ




صفحه 365

الْحَوْضَ . ثُمّ أخَذَ بِيَدِ عَلِىّ فَقَالَ: مَن كُنْتُ وَلِيّهُ فَهَذَا وَلِيّهُ. اللّهُمّ وَالِ مَنْ وَالَاهُ، وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ!

راوى روايت، ابوطفيل گويد: من به زيدبن ارقم گفتم: تو خودت اين عبارت را از رسول اكرم شنيدى؟! گفت: در زير درختان كسى نبود مگر اينكه با چشمش ديد و با گوشش شنيد. [673]

نسائى در «خصائص» خود اين روايت را از زيدبن ارقم روايت كرده است. [674]

مُلاّ على مُتّقى در «كَنْزالْعُمّال» از ابن‏جَرير طَبَرى در «مُسْنَد زيد بن ارقم» از ابوطُفَيل آورده است كه: چون رسول خداصلى الله عليه وآله از حجّة الوَداع بازگشتند و به غدير خمّ رسيدند، امر كردند تا زير درختان را نظيف كردند و فرمودند:

كَأنْ قَدْ دُعِيتُ فَأجَبْتُ. إنّى قَدْ تَرَكْتُ فِيكُمُ الثّقَلَيْنِ، أحَدُهُمَا أكْبَرُ مِنْ الآخَرِ: كِتَابَ اللهِ ـ حَبْلٌ مَمْدُودٌ مِنَ السّمَاءِ إلَى الأرْضِـ وَ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى، فَانْظُرُوا كَيْفَ تَخْلُفُونّى فِيهِمَا، فَإنّهُمَا لَنْ‏يَفْتَرِقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ.

ثُمّ قَال: إنّ اللهَ مَوْلَاىَ وَ أنَا وَلِىّ كُلّ مُؤمِنٍ. ثُمّ أخَذَ بِيَدِ عَلِىّ فَقَالَ: مَن كُنْتُ وَلِيّهُ فَعَلىّ وَلِيّهُ. اللّهُمّ وَالِ مَنْ وَالَاهُ، وَ عَادِ مَنْ عَادَاهُ!

فَقُلْتُ لِزَيْدٍ: أنْتَ سَمِعْتَهُ مِنْ رَسُولِ‏اللهِ‏صلى الله عليه وآله؟! فَقَالَ : مَا كَانَ فِى الدّوْحَاتِ أحَدٌ إلاّ قَدْ رَآهُ بِعَيْنِهِ وَ سَمِعَهُ بِاُذُنِهِ (ابن جرير). [675]

ابونُعَيْم اصفهانى با سند متّصل خود روايت مى‏كند از عبدالله بن جعفرـ در قرائتى كه براى او شده و با اذنى كه در روايت آن به ابونُعَيْم داده شده است ـ كه گفت: حديث كرد براى ما احمد بن يونس طَبّى، حديث كرد براى ما عمّاربن نَصْر، حديث كرد براى ما ابراهيم‏بن الْيَسَع مَكّى، حديث كرد براى ما جعفر بن محمّد از




صفحه 366

پدرش از جدّش از على كه گفت: رسول‏خداصلى الله عليه وآله در جُحْفه براى ما خطبه خواند... [676] و گفت:

أيّهَا النّاسُ! لَسْتُ أوْلَى بِكُمْ مِنْ أنْفُسِكُِمْ؟ قَالُوا: بَلَى! قَالَ: فَإنّى كَأنّى لَكُمْ عَلَى الْحَوْضِ فَرَطاً وَ سَائِلُكُمْ عَنِ اثْنَتَيْنِ: عَنِ الْقُرآنِ وَ عَنْ عِتْرَتِى ـ الخطبة. [677]

سَخَاوى با تخريج ابن‏عُقْده روايت كرده است از هارون بن خارجه از فاطمه دختر على بن ابى طالب‏عليه السلام از اُمّ سَلمَه كه گفت: رسول خداصلى الله عليه وآله در غدير خم دست على را گرفت و بلند كرد تا جايى كه ما سپيدى زير بغل رسول خدا را ديديم و گفت: مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ (الحديث). و نيز گفت: ياَ أيّهَا النّاسُ! اِنّى مُخَلّفٌ فِيكُمُ الثّقَلَيْنِ: كِتَابَ اللهِ وَ عِتْرَتِى، وَ لَنْ يَتَفَرّقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ. [678]

قُنْدُوزى با تخريج بزّاز در مسندش روايت كرده است از اُمّ هانى خواهر اميرالمؤمنين‏عليه السلام كه چون رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله از حجّش مراجعت نمود و در غدير خمّ نازل شد، در ميان گرماى روز به خطبه ايستاد و گفت:

أيّهَا النّاسُ! إنّى اُوشِكُ أنْ اُدْعَى فَاُجِيبَ، وَ قَدْ تَرَكْتُ فِيكُمْ مَا إنْ تَمَسّكْتُمْ بِهِ لَنْ‏تَضِلّوا أبداً: كِتَابَ اللهِ ـ حَبْلٌ طَرَفُهُ بِيَدِ اللهِ وَ طَرَفُهُ بِأيدِيكُمْ ـ وَ عِتْرَتِى أهْلَ بَيْتى. اُذكّرُكُمُ اللهَ فِى اَهْلِ بَيْتِى، ألَا اِنّهُمَا لَنْ‏يَفْتَرِقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ. [679]

ابو موسى مَداينى در «سِيرُ الصّحابة» حديث غدير خمّ را مفصّلاً از حذيفة بن




صفحه 367

اُسَيد تخريج كرده‏است تا مى‏رسد به اين فقره كه رسول خدا مى‏فرمايد:

ألَا وَ إنّى سَائِلُكُمْ حِينَ تَنْزِلُونَ عَلَىّ عَنِ الثّقَلَيْنِ! فَانْظُرُوا كَيْفَ تَخْلُفُونّى فِيهِمَا حِينَ تَلْقَوْنّى؟! قَالُوا: وَ مَا الثّقَلَانِ يَا رَسُولَ اللهِ؟!

قَالَ: الثّقَلُ الأكْبَرُ كِتَابُ اللهِ ـ سَبَبٌ طَرَفُهُ بِيَدِاللهِ وَ طَرَفُهُ بِأيْدِيكُمْ؛ فَاسْتَمْسِكُوا بِهِ؛ وَ لَا تَضِلّوا وَ تُبَدّلُوا ـ وَ الثّقَلُ الْأصْغَرُ عِتْرَتِى أهْلَ‏بَيْتِى. قَدْ نَبّأنِىَ اللّطِيفُ الْخَبِيرُ أنّهُمَا لَنْ‏يَفْتَرِقَا حَتّى يَلْقَيَانّى وَ سألْتُ رَبّى لَهُمَا ذَلِكَ! [680]

شيخ عبيدالله حنفى آمر تسرّى اين حديث را به عين همين متن از حُذَيفة بن اُسَيْد تخريج كرده است. [681]

شمس‏الدّين سَخاوى اين حديث را با همين متن از حذيفة بن اُسَيْد و زيدبن ارقم از طبرانى در «معجم كبير» آورده است و در پايان آن گويد: و از همين وجه ضياء در «مختاره» آورده است، و ابونُعَيْم در «حِلْيَه» و غيره از حديث زيدبن حسن انماطى از معروف بن خرّبوذ از ابوطُفَيْل از حذيفه به تنهائى روايت كرده است. [682]

نورالدّين سمهودى اين حديث را با همين متن از حُذيفة بن اُسَيد و عامر بن ليلى ابن ضمرة با تخريج ابن عقده در كتاب «موالاة» از طريق عبدالله بن سنان از ابوطفيل از آن دو نفر روايت كرده است، و ايضاً از طريق ابن عقده، ابوموسى مدينى در «سِيَر الصحابة» و حافظ ابوالفتوح عِجْلى در كتاب خود به نام «الموجز من فضائل الخلفاء» روايت نموده‏اند. [683]




صفحه 368

ابن عساكر دمشقى اين حديث را با همين متن، در سياق طرق حديث غدير از معروف بن خرّبوذ مكّى از ابوطُفَيل از حُذَيفَة بُن اُسَيْد غِفارى روايت نموده است. [684]

سخاوى حديث ثقلين را در روز غدير خمّ از ابوسعيد خدرى به لفظ ديگرى نيز آورده است كه وى از زمره هفده نفر صحابى بود كه حضرت اميرالمؤمنين‏عليه السلام آنها را و بقيّه حضار را قسم به‏خدا دادند تا آنان كه در غدير بودند برخيزند و شهادت دهند.

و اين حديث را با تخريج ابن عقده از طريق محمّد بن كثير از فِطْر و ابوجارود از ابوطفيل روايت نموده است، و متن حديث در خصوص ثقلين اين است:

ثُمّ قَالَ: أيّهَا النّاسُ! إنّى تارِكٌ فِيكُمُ الثّقَلَيْنِ: كِتَابَ اللهِ وَ عِتْرَتِى أهْلَ بَيْتى. فَإنّهُمَا لَنْ‏يَتَفَرّقَا حَتّى يَرِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ. نَبّأنِى بِذَلِكَ اللّطِيفُ الْخَبِيرُ.

و از على‏عليه السلام بخصوصه اين‏طور ياد فرمود: مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِىّ مَوْلَاهُ . اين شهادت را كه ابوسعيد در جمله هفده نفر داده است، حضرت فرمود: صَدَقْتُمْ، و أنَا عَلَى ذَلِكَ مِنَ الشّاهِدِينَ. [685]

و سَخاوى نيز حديث ثقلين را با تخريج ابن عقده در «موالاة» از حديث ابراهيم محمّد اسلمى از حسين بن عبدالله بن ضميره از پدرش از جدّش: ضميره اسلمى در روز غدير خمّ از حجّةالوداع بدين عبارت روايت كرده است كه: فَقَالَ‏صلى الله عليه وآله: أمّا بَعْدُ، أيّهَا النّاسُ ! فَإنّى مَقْبُوضٌ اُوشِكُ أنْ اُدْعَى فَاُجِيبَ، فَمَا أنْتُمْ قَائِلُونَ؟!

قَالُوا: نَشْهَدُ أنّكَ قَدْ بَلّغْتَ وَ نَصَحْتَ وَ أدّيْتَ!

قَالَ: إنّى تَارِكٌ فِيكُمْ مَا إنْ تَمَسّكْتُمْ بِهِ لَنْ تَضِلّوا: كِتَابَ اللهِ وَ عِتْرَتِى أهْلَ بَيْتى. ألَا وَ




صفحه 369

إنَهُمَا لَنْ‏يَتَفَرّقَا حَتّى يَرَِدَا عَلَىّ الْحَوْضَ. فَانْظُرُوا كَيْفَ تَخْلُفُونّى فِيهِمَا. [686]

و به حديث ثقلين در روز غدير از رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله اشاره فرموده است علاّمه آيةالله سيّد شرف الدين عاملى در كتاب «المراجعات». [687] ، [688]

* * *

پاورقي




[654] آيه 103، از سوره 3: آل عمران.

[655] در تعليقه آمده است كه: در بعضى از نسخ حديث اذاً تَجدُهُ مُرْفِقاً وارد است يعنى: تو او را مرد رفيق و همراه خواهى يافت.

[656] در تعليقه آمده است: و در نسخه‏اى گويد: و در روايت ديگرى طرف بيدالله و طرف بأيديكم وارد شده است.

[657] غيبت» نعمانى، طبع سنگى  صفحه  16
تا  صفحه  18
و طبع حروفى مكتبة الصدوق  صفحه  41
تا ص.43 و در «غايةالمرام»  صفحه  225
حديث 22، از خاصّه با اوّلين سند از سه سند ديگرى كه نعمانى ذكر كرده است، از نعمانى روايت نموده است.

[658] غاية المرام»  صفحه  224
حديث شماره 17 از خاصّه از «بصائر الدّرجات» سعد بن عبدالله قمى.

[659] بصائر الدرجات»، محمد بن حسن صفّار، ص‏121 با اين تفاوت كه اوّلاً كلمه ايها الناس با حرف ندا: «يا» مى‏باشد و ثانياً در اين روايت أما ان تمسّكتم است بجاى ما ان تمسكتم و ثالثاً در آخرش دارد: و كلّ ودائع الله فقد تبرّوا. علاّمه حاج شيخ آقابزرگ طهرانى در «الذّريعة» ج 3، ص‏125 شماره 416 گويد: اين «بصائر الدّرجات» از محمّدبن حسن بن فرّوخ صفّار است كه در سنه 290 فوت كرده است و او از حضرت امام حسن عسكرى‏عليه السلام روايت مى‏كند. علاّمه طهرانى در  صفحه  124
گويد ـ به شماره 415 ـ: كه «بصائر الدرجات» در مناقب از شيخ الطائفة ابوالقاسم سعدبن عبدالله اشعرى قمى است كه در سنه 299 و يا سنه 301 فوت كرده است ـ انتهى. بنابر اين روايتى را كه در اينجا ما از حضرت باقرعليه السلام آورديم هر دو نفر اين بزرگان در كتاب خود با يك سند ذكر كرده‏اند و جالب اين نكته است كه نام هر دو كتاب مشابه با هم و «بصائرالدرجات» است. علّامه طهرانى در  صفحه  123
گويد: به شماره 414 كتاب ديگرى به نام «بصائر الدّرجات» در تنزيه نبوّات است كه شامل معجزات پيغمبراكرم است و از بعضى از اصحاب ماست.

[660] غايةالمرام» ص 226، حديث 34 از خاصّه. و در «احتجاج طبرسى» طبع حروفى نجف اشرف، ج 1،  صفحه  75
و  صفحه  76
عين متن اين حديث را در ضمن خطبه مفصّله غدير خمّ از حضرت امام محمّدباقرعليه السلام روايت كرده است وليكن با سند ديگر كه عبارت است از: ابوجعفر مهدى ابن ابى حرب حسينى مرعشى از ابوعلى حسن بن شيخ ابوجعفر محمد بن حسن طوسى از پدرش ابوجعفر محمد بن حسن طوسى از جماعتى از ابو محمد هرون بن موسى تلعكبرى از ابوعلى محمد بن همّام از على سورى از ابومحمدعلوى از اولاد افطَس ـ كه از عبادالله الصّالحين بوده است ـ از محمد بن موسى همدانى؛ و از اين به بعد در سند عيناً مانند سند «غايةالمرام» است تا برسد به حضرت باقرعليه السلام. و در اين روايت بجاى و حُكّامه فى أرضه، حكماءُهُ فى أرضه آمده است.

[661] روز «قَرّ» روز يازدهم ذوالحجّه است كه حاجيان در زمين مِنَى مى‏مانند، روز نَفْر أوّل روز دوازدهم است كه عدّه‏اى از آنها از منى كوچ مى‏كنند، و روز نفر دوّم روز سيزدهم است كه بقيّه حاجيان كوچ مى‏نمايند.

[662] حضرت رسول اكرم‏صلى الله عليه وآله وسلم غير از خطبه غدير خمّ كه پس از مراجعت از حجّ در بين راه صورت گرفت، در خود حجّ مجموعاً پنج خطبه ايراد كرده‏اند: روز هفتم ذوالحجّة در مكّه مكرّمه، روز نهم در زمين عرفات، روز دهم در منى در مسجد خيف، روز يازدهم نيز در زمين منى، روز دوازدهم نيز در منى در محلّى به نام عَقَبَه كه آخرين نقطه منى به طرف مكّه است. و ما شرح اين خطبه‏ها را بطور تفصيل در ج 6، از «امام‏شناسى» از دوره علوم و معارف اسلام از  صفحه  66
تا  صفحه  158
آورده‏ايم.

[663]البداية و النّهاية» ج‏5،  صفحه  201
تا ص.203

[664] قندوزى در «ينابيع المودّة»  صفحه  447
باب 77، از «مناقب» احمد بن حنبل از حضرت امام جعفر صادق‏عليه السلام از پدرش امام محمد باقرعليه السلام روايت مى‏كند كه گفت: من نزد جابر بن عبدالله آمدم و به او گفتم: مرا از حجّةالوداع خبر بده! او براى من شرحى مفصّل بيان كرد و سپس گفت: قال رسول‏الله‏صلى الله عليه وآله: إنى تارك فيكم الثقلين ان تمسكتم بهما لن‏تضلّوا من بعدى: كتاب‏الله و عترتى أهل بيتى، و إنّهما لن‏يفترقا حتّى يردا عَلَىّ الحوض. قال: اللهمّ اشهد، اللهمّ اشهد، اللهم اشهدـ ثلاثاًـ. ايضاً اين روايت را امام علىّ الرّضا از پدرانش‏عليهم السلام روايت كرده‏است.

[665] تاريخ» يعقوبى، طبع بيروت سنه 1379، ج‏2، ص.112

[666] أبوالفداء ابن كثير دمشقى در ذيل آيه مودّت در تفسير خود گويد: و قد ثبت فى الصّحيح أنّ رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم قال فى خطبته بغديرخمّ: إنّى تارك فيكم الثقلين: كتاب الله و عترتى، وانّهما لن‏يفترقا حتّى يردا علىّ الحوض. و در همين جا روايت احمد بن حنبل را از زيد بن ارقم مفصّلاً نقل مى‏كند كه در آن رسول خدا فرمود: أمّا بعد، ألا أيّها الناس! إنّما أنابشر يوشك أن يأتى رسول ربّى فأجيب، و أنّى تارك‏فيكم الثقلين. أوّلهما كتاب الله تعالى فيه الهدى و النّور، فخذوا بكتاب الله و استمسكوا به. ـ فحثّ على كتاب الله و رغّب فيه و قال:صلى الله عليه وآله وسلم: ـ و أهل بيتى، اذكّركم الله فى أهل بيتى، اُذكّركم فى أهل بيتىـالحديث.

[667] در تعليقه گويد: در «بحار» نقلاً از «عمده» ابن بطريق ص 51، ابن امراة زيدبن ارقم آورده است، و ايضاً در «الغدير» ج 7،  صفحه  37
نقلاً از «عمده» ـانتهى. و ما كه سابقاً اين حديث را از «عبقات» نقل كرديم با لفظ زيدبن ارقم بود بدون ضمّ ضميمه‏اى.

[668] علتُ الضالّة أعيَلُ عَيْلاً و عَيْلاناً فأنا عائل: اذا لم‏تدر أىّ وجهة تبغيها. زمانى كه چيزى گم شود و انسان متحيّر بماند كه از كدام طرف بايد دنبالش بگردد.

[669] در تعليقه گويد: در حاشيه «ازهار» ـ يعنى كتاب الأزهار فى مناقب الإمام الأبرارـ طَرَفه، آمده است و همچنين در «عمده» و در «بحار الانوار» ـ به نقل از «عمده».

[670] مناقب» ابن مغازلى  صفحه  18
ضمن حديث 23، و به وجه مبسوطترى على‏بن عيسى اربلى در «كشف الغمّة»  صفحه  16
آورده است

[671] تاريخ دمشق» ج 2، از ترجمه امام على‏بن ابيطالب‏عليه السلام، ص 36، حديث.534

[672] ابن حجر هيتمى در «الصّواعق المحرقة»  صفحه  25
قصّه غدير را با حديث ثقلين مشروحاً از زيدبن ارقم نقل كرده است.

[673] أنساب الأشراف»، ج 1، ص 315، حديث.46

[674] خصائص»  صفحه  21
از طبع مطبعه تقدّم در قاهره.

[675] كنزالعمّال» طبع حيدرآباد سنه 1387، ج 15، ص.91 فضائل على‏عليه السلام.

[676] در نسخه اصل «حلية الأولياء» سفيد مانده است.

[677] حلية الأولياء» ج‏9، ص.64

[678] عبقات» ج‏2،  صفحه  582
ضمن ترجمه احوال سخاوى.

[679] ينابيع المودّة» ص.40 در «غاية المرام»  صفحه  233
حديث شصت و هفتم از خاصّه از ابن‏بابويه با سند متّصل خود روايت مى‏كند از حضرت صادق‏عليه السلام از پدرش حضرت باقرعليه السلام كه او فرمود: من رفتم نزد جابر بن عبداللّه انصارى و به او گفتم: داستان حجّةالوداع را براى ما بيان كن! جابر حديثى طولانى در اين باره ذكر كرد و سپس گفت: رسول خداصلى الله عليه وآله فرمود: انى تاركٌ فيكم الثقلين ما ان تمسّكتم به لن‏تضلّوا من بعدى: كتاب الله عزّوجلّ و عترتى أهل بيتى‏سپس سه بار گفت: اللّهمّ اشْهَدْ!

[680] غايةالمرام»  صفحه  214
حديث 9 از عامّه. در «غاية المرام»  صفحه  225
حديث 25 از خاصه روايتى است از أبونصر محمّد بن مسعود عيّاشى در تفسير خود با اسنادش از أبوجميله مفضّل بن صالح از بعضى از اصحابش كه عين متن اين حديث را از رسول خدا ذكر نموده است.

[681] أرجح المطالب»  صفحه  338
و بجاى تنزلون لفظ تَرِدون مى‏باشد، و لفظ سببٌ نيست.

[682] عبقات» ج 2،  صفحه  578
و  صفحه  579
درضمن ترجمه احوال سخاوى در كتاب «استجلاب ارتقاء الغرف» با لفظ تردون و لفظ سببٌ، و بجاى لن‏يفترقا، لن‏ينقضيا آمده است.

[683] عبقات» ج 2،  صفحه  643
در ضمن ترجمه احوال سمهودى در كتاب «جواهرالعِقدين» با عين متن سخاوى بدون اندك اختلافى مگر در لن‏ينقضيا كه در اين روايت ان لايتفرّقا وارد شده است.

[684] عبقات» ج 1، ص 402، در ضمن ترجمه احوال ابن‏عساكر از «تاريخ دمشق».

[685] عبقات» ج 2،  صفحه  579
ضمن ترجمه احوال سخاوى در كتاب «استجلاب ارتقاء الغرف بحبّ اقرباء الرسول ذوى الشّرف».

[686] همين مصدر، ص.580

[687] المراجعات» طبع اوّل، ص 15: و قد صَدَع بها رسول الله‏صلى الله عليه وآله فى مواقف شتّى: تارةً يوم غدير خمّ ـ الخ كلامه.

[688] بايد دانست كه اين روايات را ما غالباً از مصادر عامّه آورده‏ايم به جهت اتمام حجّت و الزام خصم، و گرنه در داستان غدير از مصادر خاصّه چه از كتب تفسير و چه از كتب حديث، و چه از كتب تاريخ و سيره، روايات بسيار است، همچون روايت شيخ مفيد در «ارشاد» كه داستان غدير وخطبه رسول الله و امر به تمسّك به ثقلين را مفصّلاً ذكر نموده است. (غايةالمرام  صفحه  230
حديث چهل و هفتم از خاصّه، و نيز گويد: اين روايت را شيخ ابوعلى طبرسى در «إعلام الوَرَى» روايت نموده است.)

 

.

      
  
فهرست
  درس صدو هشتاد و يکم تا صدو هشتاد و پنج: أمر رسول خدا به كتابت حديث ، و حديث ثقلين..
  آيات سوره آل عمران درباره فرايان جنگ احد.
  دلالت آيه بر ارتداد صحابه پس از مرگ پيامبر
  معناي شكر در آيه و سيجزي الله الشاكرين..
  مقام شاكرين مقام مخلصين است كه شيطان را بدان راه نيست..
  جانبازي و دلاوري علي عليه‌السلام در جنگ احد.
  نداي آسماني : لا فتي الا علي لا سيف الا ذولفقار
  تمثال ذوالفقار مرتضى على اميرالمؤمنين عليه السلام.
  در جنگ احد امير المومنين عليه‌السلام حامل رايت و لواء بود.
  خالي كردن سنگر و حمله خالد بن وليد.
  پايداري اميرالمومنين عليه‌السلام و ابودجانه و دفاع آنها از جان پيامبر (ص)
  امير المومنين عليه‌السلام به تنهايي كتيبه‌ها را منهزم ساخت..
  اسامي كشته شدگان از مشركين در احد به دست علي عليه‌السلام.
  پايداري علي عليه‌السلام و فرار ابوبكر و عمر و عثمان در احد.
  زخمهايي كه در احد بر رسول خدا (ص) وارد شد.
  اقرار عمر به فرار خود در جنگ احد.
  برخي از فراريان از مسلمين در جنگ احد.
  گفتار خالدبن وليد درباره فرار عمر.
  پايداري انس بن نضر و زخمهايي كه بر او وارد شد.
  فرار عثمان و پناه دادن به معاوية بن مغيره.
  معاويه بن مغيره حمزه را مثله كرده بود.
  جريان دستگيري معاويه بن مغيره.
  كشته شدن رقيه دختر رسول خدا به ضرب عثمان..
  اعتراف عثمان به فرار خود در جنگ احد.
  شماري از خيانتهاي عثمان..
  آيه قرآن بر عفو به معني غفران درباره عثمان ندارد.
  ترديدي در فرار عمر و عثمان در احد نيست..
  روايت صريحه رسول خدا در فرار عمر در روز احد.
  رسول خدا براي ابوبكر شهادت به بهشتي بودن ندادند.
  برخورد آيه الله معزي ملايري با سرهنگ سنبل در جده.
  رسول خدا در احد قصد كشتار نداشت..
  در مقام عزت ربويي، هيچ چيز مقاومت ندارد.
  مقام صبر و احسان رسول خدا (ص).
  لحظات آخر عمر رسول خدا و وصيت به فاطمه (ع).
  اشعار ابي طالب در مدح رسول خدا (ص).
  اشعار ابي طا لب درحمايت از رسول خدا(ص)
  امر رسول خدا به سد ابواب و آوردن كاغذ و قلم براي نوشتن وصيت..
  حزن و اندوه فاطمه عليها السلام در رحلت پدر.
  بيان علامه سيد شرف الدين در فضيلت حضرت زهرا (ع).
  اهميت مقام ولايت و جانشيني رسول خدا
  امر رسول خدا به خروج وجوه مهاجرين و انصار با لشگر اسامه.
  خطبه رسول خدا در تمسك به ثقلين..
  اسغفار رسول خدا براي مردگان بقيع و اخبار از روي آوردن فتنه‌ها
  خطبه ديگر از آن حضرت در آخرين روزهاي عمر خود.
  امر رسول خدا به آوردن قلم و دوات براي نوشتن وصيت..
  منع عمر از آوردن قلم و دوات و نسبت ياوه گويي به پيامبر.
  تكيه دادن رسول خدا به عباس و علي عليه‌السلام و ورود به حجره عائشه.
  روايات وارده در منع عمر از كتابت رسول خدا صلى الله عليه وآله در مرض موت..
  مقدمه چيني عمر براي جلو گيري از كتابت رسول خدا
  نسبت دادن عمر هجران را به رسول خدا (ص).
  تغيير دادن لفظ هجران از سوي طرفداران عمر.
  منظور رسول خدا از كتابت ، وصايت علي عليه‌السلام بوده است..
  قبول كردن قرآن بدون قبول گفتار رسول خدا غلط فاحش است..
  همدستي عمر با ابوبكر در منع از خلافت علي عليه السلام.
  قرآن به تنهايي كافي نيست..
  علت ننوشتن رسول خدا نامه را بعد از نسبت هذيان به او.
  بيان علامه طباطبائي (ره) در عدم تصريح به نام علي عليه‌السلام در قرآن..
  علت جلوگيري از كتابت حديث پيامبر (ص).
  روايت مجعول بخاري در تنقيص منزلت علي عليه‌السلام.
  پاسخ روايت مجعول بخاري..
  بيان مزورانه ابوالفداء دمشقي در جمع ميان روايات وصايت..
  روايات گذشته ساخته عايشه است..
  پاسخهاي علماي عامه در اعتذار عمل عمر همگي مردود است..
  جنايات عمر مسير تاريخ را عوض كرده است..
  صبر و تحمل رسول خدا و علي عليه‌السلام در برابر مشكلات..
  كلماتي چند از امير المومنين عليه‌السلام.
  اشعاري در مدح امير المومنين عليه‌السلام.
  درس يکصدو هشتاد و شش تا يکصد و نود: تواتر حديث ثقلين..
  وظيفه رسول خدا در بيان آيات براي مردم.
  حجيت گفتار ائمه معصومين عليه‌السلام.
  امام با قرآن در همه عوالم معيت دارد.
  روايات شيعه در حديث ثقلين..
  جمع آوري علي عليه‌السلام قرآن را و بردن آن به مسجد.
  معرفي رسول خدا علي عليه‌السلام را در حجره.
  مقام عترت در بيان ائمه عليه‌السلام.
  خطب نهج البلاغه در لزوم تمسك به عترت..
  روايات صواعق المحرقه در امامت ائمه طاهرين..
  احاديث وارده از عامه در تمسك به ثقلين..
  بيان علامه سيد شرف الدين درباره احاديث ثقلين..
  عبقات الانوار و شرح حديث ثقلين..
  مشاهير علماء كه حديث ثقلين را روايت كرده‌اند.
  حديث ثَقَلَيْن به روايت اميرالمؤمنين على‏بن ابيطالب عليه السلام:
  حديث ثَقَلين به روايت فاطمه زهرا عليها سلام‏الله:
  حديث ثقلين به روايت ابوذر غِفارى..
  حديث ثقلين به روايت جابربن عبدالله انصارى..
  حديث ثقلين به روايت حُذَيْفَةُ بْنُ يَمان..
  حديث ثَقَلَيْن به روايت حُذَيْفَةُ بنُ اُسَيْدٍ الغِفارى..
  حديث ثقلين به روايت ابورافع غلام رسول الله‏صلى الله عليه وآله.
  حديث ثقلين به روايت زيدبن ثابت..
  حديث ثَقَليْن به روايت ابوسعيد خُدْرى..
  حديث ثقلين به روايت زيدبن أرقم..
  حديث ثَقَلَين به روايت عبدالله بن حنطب..
  حديث ثقلين به روايت براء بن عازب..
  حديث ثقلين به روايت انس بن مالك..
  حديث ثقلين به روايت عامربن ليلى بن ضُمَره.
  نزد مولف مجموع راويان حديث ثقلين از صحابه 36 نفرند.
  منتخبي از احاديث وارده در تمسك به ثقلين..
  روايات درباره اهل بيت منحصر در حديث ثقلين نيست..
  اشعاري درباره امير المومنين عليه‌السلام.
  درس 191 تا 195: موارد صدور،و مواقع احتجاج، و بحث کلامي حديث ثقلين
  تفسير آيه و اعتصموا بحبل الله …..
  تفسير آيه اعتصام از علامه طباطبائي (ره).
  روايات وارده درباره حفظ و خلافت ثقلين در الميزان..
  روايات افتراق امت اسلام بر هفتاد و سه فرقه.
  روايات شباهت عملكرد اين امت با انتهاي گذشته.
  روايات رسول خدا كه بعضي از اصحاب را از حوض كوثر دور مي‌كنند.
  لزوم شناخت و پيروي امام معصوم.
  نتايج تفسير علامه طباطبائي (ره) از آيات در مورد ثقلين..
  مقاماتي كه رسول خدا به حديث ثقلين لب گشوده‌اند.
  مورد دوم : توصيه به عترت به وفد ثقيف...
  مورد سوم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در عرفات..
  >> مورد چهارم و پنجم و ششم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در مسجد خيف...
  مورد هفتم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در غدير خم..
  مورد هشتم و نهم : خطبه رسول خدا درباره ثَقَلَيْن بعد از نماز صبح و ظهر.
  مورد دهم : خطبه رسول خدا درباره ثقلين در حضور انصار.
  مورد يازدهم : گفتار رسول خدا درباره ثقلين بر منبر در آخرين خطبه خود.
  مورد اول : احتجاج امير المومنين عليه‌السلام در مسجد در خلافت عثمان..
  مورد دوم : احتجاج امير المومنين عليه‌السلام در رحبه كوفه.
  مورد سوم : احتجاج امير المومنين عليه‌السلام در مجلس شورايي عمر.
  مورد چهارم : احتجاج امير المومنين عليه‌السلام با طلحه.
  مورد پنجم: احتجاج اميرالمؤمنين ‏عليه السلام است..
  مورد ششم : احتجاج امام مجتبي عليه‌السلام پس از بيعت با او.
  مورد هفتم : احتجاج امام مجتبي عليه‌السلام بعد از صلح با معاويه.
  مورد هشتم : احتجاج سيد الشهداء عليه‌السلام در سرزمين مني...
  مورد نهم: شهادت ابن عبّاس است در تمسّك به حديث ثقلين..
  مورد دهم و يازدهم : شهادت عمروعاص و حسن بصري..
  بحث در سند و دلالت حديث ثقلين..
  رد صاحب عبقات برگفتار بخاري در منكر بودن حديث..
  رد صاحب عبقات بر ابن جوزي در اين باره.
  بحث درباره مفاد حديث ثقلين..
  معناى لغوى ثقلين..
  معناى لغوى اهل بيت و عترت..
  مراد از اهل بيت و عترت..
  روايات خاصه و عامه در تعيين دوازده امام.
  بطلان تفسير زيد بن ارقم از اهل بيت..
  مفاد حديث ثقلين حجيت اهل بيت و عترت است..
  مواخذه رسول خدا از امت در روز قيامت نسبت به ثقلين..
  فضل اهل بيت (ع) به نقل علامه حلي (ره).

کلیه حقوق در انحصارپرتال متقین میباشد. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

© 2008 All rights Reserved. www.Motaghin.com


Links | Login | SiteMap | ContactUs | Home
عربی فارسی انگلیسی