گالری تصاویر آرشیو بانک صوت کتابخانه پرسش و پاسخ ارتباط با ما صفحه اصلی
 
اعتقادات اخلاق حکمت عرفان علمی اجتماعی تاریخ قرآن و تفسیر جنگ
کتابخانه > مباحث علمی و اجتماعی > نور ملکوت قرآن > نور ملكوت قرآن جلد 3
كتاب نورملكوت قرآن / جلد سوم / قسمت شانزدهم: كيفيت نماز شب رسول خدا، حفظ قرآن و اهميت آن

قرائت‌ قرآن‌ و نماز شب‌ أميرالمؤمنين‌ و فواطم‌، در بيابان‌ هجرت‌

در تفاسير آمده‌ است‌: اين‌ آيات‌ در بيابان‌ هجرت‌ از مكّه‌ به‌ سوي‌ مدينه‌ دربارۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ و همراهانش‌ سه‌ فاطمه‌: اوّل‌: فاطمه‌ دختر رسول‌ خدا كه‌ هنوز با آن‌ حضرت‌ تزويج‌ نكرده‌ بود و هشت‌ ساله‌ بود، دوّم‌: فاطمه‌ بنت‌ أسد، مادر خود آنحضرت‌ بود، سوّم‌: فاطمه‌ بنت‌ زبَير بن‌ عبدالمطّلب‌؛ و نيز أيْمَن‌ پسر اُمّ أيمن‌، و أبو واقِد لَيْثي‌: دو نفر مستضعف‌ همراه‌؛ نازل‌ شده‌ است‌.

جلوگيري‌ قريش‌ از حركت‌ أميرالمؤمنين‌ و فَواطم‌ به‌ مدينه‌

اين‌ داستان‌ شرح‌ عجيبي‌ دارد و تفصيل‌ آن‌ واقعاً شنيدني‌ است‌، ولي‌ ما اكنون‌ بطور اختصار آنرا ذكر مي‌كنيم‌:


صفجه 313

در «أعيان‌ الشّيعة‌» آية‌ الله‌ سيّد محسن‌ أمين‌ آورده‌ است‌ كه‌: چون‌ رسول‌ خدا از غار ثور بيرون‌ آمده‌ و عازم‌ به‌ سوي‌ يثرب‌ شد، بوسيلۀ أبو واقد ليثي‌ براي‌ عليّ عليه‌ السّلام‌ نوشت‌، و او را امر به‌ خروج‌ به‌ سوي‌ مدينه‌ نمود.

أميرالمؤمنين‌ عليه‌ صلوات‌ المصلّين‌ كه‌ امانتهاي‌ رسول‌ الله‌ را ادا كرده‌ بود و وصيّت‌هايش‌ را انجام‌ داده‌ بود، چون‌ نامۀ رسول‌ الله‌ بدو رسيد، چند شتر سواري‌ خريد و آمادۀ خروج‌ شد. و امر كرد تا بعضي‌ از مؤمنين‌ كه‌ از ضعفاء محسوب‌ مي‌شدند، آهسته‌ آهسته‌ شب‌ حركت‌ كرده‌ و به‌ ذي‌ طُوَي‌ بروند.

أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌، فواطم‌ را كه‌ سه‌ فاطمه‌ بودند با خود حركت‌ داد؛ و بعضي‌ از مورّخين‌ فاطمه‌ بنت‌ حمزة‌ بن‌ عبدالمطّلب‌ را نيز افزوده‌اند. و به‌ دنبال‌ آنها أيْمَن‌ پسر اُمّ أيمن‌ كه‌ غلام‌ رسول‌ خدا بود، و أبو واقد ليثي‌ رهسپار شدند. أبوواقد شتران‌ را تند و با سرعت‌ حركت‌ ميداد، و أميرالمؤمنين‌ عليه‌السّلام‌ بدو گفت‌:

ارْفَقْ بِالنِّسْوَةِ يَا أَبَا وَاقِدٍ؛ إنَّهُنَّ مِنَ الضَّعَآئِفِ!

«با زنان‌ مدارا كن‌ اي‌ أبو واقد، چون‌ ايشان‌ ضعيف‌ هستند!»

و پس‌ از آن‌، أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ خود اقدام‌ به‌ راندن‌ شتران‌ با نرمي‌ و ملايمت‌ نمود، و با خود اين‌ شعر را ميخواند:

لَيْسَ إلَّا اللَهُ فَارْفَعْ ظَنَّكَا         يَكْفِيكَ رَبُّ النَّاسِ مَا أَهَمَّكَا

«هيچ‌ موجودي‌ غير از خدا نيست‌؛ پس‌ انديشه‌ و گمانت‌ را بالا ببر، تا آنكه‌ پروردگار مردم‌ كفايت‌ هموم‌ و غموم‌ ترا بنمايد.»

چون‌ اين‌ قافلۀ كوچك‌ به‌ نزديكي‌ ضَجْنان‌ رسيد، براي‌ اخذ و ارجاع‌ آنها قريش‌ بدانها رسيدند و مجموعاً هشت‌ نفر بودند كه‌ براي‌ آنكه‌ شناخته‌ نشوند لِثام‌ انداخته‌ بودند، و با ايشان‌ غلام‌ حَرْب‌ بن‌ اميّة‌ كه‌ نامش‌ جَناح‌ بود همراه‌ بود.


صفجه 314

أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ أيمن‌ و أبو واقد گفتند: شتران‌ را بخوابانيد و بر دستهايشان‌ عِقال‌ بزنيد! (دست‌ بندي‌ كه‌ شتر نتواند بر خيزد و بدَود و فرار كند) خود أميرالمؤمنين‌ جلو آمد و زنان‌ را پياده‌ كرد، در اينحال‌ اين‌ جماعت‌ جنگجويان‌ قريش‌ نزديك‌ شده‌ بودند.

أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ با شمشير كشيده‌ به‌ سويشان‌ شتافت‌. آنها گفتند: اي‌ غدّار! تو مي‌پنداري‌ كه‌ ميتواني‌ خودت‌ و اين‌ زنان‌ را از دست‌ ما نجات‌ دهي‌؟ ارْجِعْ لا أبًا لَكَ! «برگرد به‌ مكّه‌! اي‌ بی‌حامي‌ و معين‌ و اي‌ بي‌پدر!»

حضرت‌ گفت‌: اگر برنگردم‌ چه‌ ميكنيد؟!

گفتند: يا با ذلّت‌ و مسكنت‌ ترا بر ميگردانيم‌، و يا سرت‌ را با خود مي‌بَريم‌ و بطور خفّت‌باري‌ ترا مي‌كشيم‌! اين‌ بگفتند و به‌ شتران‌ نزديك‌ شدند تا آنها را از جا بركنده‌، رَم‌ دهند، كه‌ عليّ عليه‌ السّلام‌ حائل‌ شد؛ و جَناح‌ شمشيري‌ بر حضرت‌ فرود آورد، حضرت‌ آنرا ردّ كرد و خود شمشيري‌ بر او زد كه‌ از كتفش‌ گذشت‌ و بدنش‌ را دو نيم‌ كرده‌، شمشير به‌ كتف‌ اسب‌ جناح‌ رسيد. (چون‌ جناح‌ سواره‌ بود و حضرت‌ پياده‌؛ و سوار چون‌ بخواهد شمشيري‌ بر پياده‌ فرود آورد حتماً بايد خم‌ شود. و در همين‌ حال‌ انحناء و خميدگي‌ او بود كه‌ شمشير حضرت‌ بر كتفش‌ نشست‌، و اگر جناح‌ خم‌ نشده‌ بود شمشير حضرت‌ كه‌ پياده‌ بودند به‌ كتف‌ او نمي‌رسيد.)

باري‌! چون‌ حضرت‌ جناح‌ را دو نيم‌ كردند، با پاي‌ پياده‌ مانند شير نر غرّان‌ بر ياران‌ جناح‌ حمله‌ كرد و ميگفت‌:

خَلُّوا سَبِيلَ الْجَاهِدِ الْمُجَاهِدِ         ءَالَيْتُ لَا أَعْبُدُ غَيْرَ الْوَاحِدِ

«راه‌ مرد ساعي‌ و مجاهد در راه‌ خدا را باز گذاريد! من‌ سوگند ياد كرده‌ام‌ غير از خداي‌ يگانه‌ را نپرستم‌!»


صفجه 315

آن‌ جماعت‌ متفرّق‌ شدند و گفتند: اي‌ پسر أبوطالب‌! دست‌ از ما بردار!

حضرت‌ گفت‌: فَإنِّي‌ مُنْطَلِقٌ إلَي‌ أَخِي‌ وَ ابْنِ عَمِّي‌ رَسُولِ اللَهِ صَلَّي‌ اللَهُ عَلَيْهِ وَ ءَالِهِ وَ سَلَّمَ؛ فَمَنْ سَرَّهُ أَنْ أَفْرِيَ لَحْمَهُ وَ أُرِيقَ دَمَهُ فَلْيَدْنُ مِنِّي‌! 

«من‌ به‌ سوي‌ برادرم‌ و پسر عمّم‌ رسول‌ خدا رهسپار شده‌ام‌؛ اينك‌ هر كس‌ ميل‌ دارد كه‌ گوشتش‌ را بشكافم‌ و خونش‌ را بريزم‌، به‌ من‌ نزديك‌ شود!»

سپس‌ رو به‌ أيمن‌ و أبوواقد نموده‌، فرمود: شترانتان‌ را باز كنيد! و آنحضرت‌ مظفّرانه‌ و قاهرانه‌ به‌ حركت‌ ادامه‌ داد تا به‌ ضجنان‌ رسيد. يك‌ روز و شب‌ در آنجا درنگ‌ كرد، تا بعضي‌ از مستضعفين‌ از مؤمنين‌ كه‌ در ميانشان‌ اُمّ أيمن‌: كنيز رسول‌ خدا بود، رسيدند.

ورود اين‌ آيات‌ دربارۀ أميرالمؤمنين‌ و سه‌ فاطمۀ همراه‌ ايشان‌، در وقت‌ هجرت از مكّه‌ به‌ مدينه‌

حضرت‌ با سه‌ فاطمۀ مذكوره‌ در آن‌ شب‌ در ضجنان‌ حال‌ عجيبي‌ داشتند؛ گاهي‌ نماز مي‌خواندند، گاهي‌ ذكر خدا را در حال‌ قيام‌ و قعود، و گاهي‌ بر پهلو كه‌ روي‌ زمين‌ افتاده‌ بودند مي‌نمودند، تا سپيدۀ صبح‌ طلوع‌ كرد و با آن‌ جماعت‌ به‌ امامت‌ خود، حضرت‌ نماز فجر را بجاي‌ آورد. و حركت‌ كردند بطوريكه‌ نه‌ خود او، و نه‌ همراهانش‌ از ذكر خدا دست‌ بر نداشتند، تا به‌ مدينه‌ وارد شدند. و قبل‌ از قدومشان‌ به‌ مدينه‌، وحي‌ الهي‌ بر رسول‌ خدا آمده‌ بود و از احوالشان‌ كه‌ به‌ نماز و ذكر خدا قِياماً و قُعوداً و علي‌ جُنوبِهم‌ مشغول‌ بوده‌ و در آفرينش‌ آسمانها و زمين‌ تفكّر مي‌كردند، و نظر به‌ ستارگان‌ آسمان‌ و تلالؤ و درخشش‌ آن‌ ميكردند؛ خبر داده‌ بود به‌ اينكه‌: إِنَّ فِي‌ خَلْقِ السَّمَـٰوَ'تِ وَالارْضِ ـ تا ميرسد به‌ آنكه‌: الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَهَ قِيَـٰـمًا وَ قُعُودًا. تا پنج‌ آيۀ سابقه‌ كه‌ به‌ پايان‌ ميرسد، خداوند پاسخشان‌ را ميدهد؛ و اجر و پاداش‌ تفكّر و بيداري‌ و شب‌ زنده‌داري‌، و قرائت‌ قرآن‌ در احوال‌ مختلفه‌، و فكر در عالم‌ خلقت‌ و ربط‌ اين‌ موجودات‌ حسّي‌ و مادّي‌ به‌ عالم‌ تجرّد و معني‌ را با اين‌ عبارات‌ دلپذير بيان‌ ميكند:


صفجه 316

فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي‌ لآ أُضِيعُ عَمَلَ عَـٰمِلٍ مِّنكُم‌ مِّن‌ ذَكَرٍ أَوْ أُنثَي‌' بَعْضُكُم‌ مِّن‌ بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَ أُخْرِجُوا مِن‌ دِيَـٰرِهِمْ وَ أُوذُوا فِي‌ سَبِيلِي‌ وَ قَـٰتَلُوا وَ قُتِلُوا لَاكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَ لَادْخِلَنَّهُمْ جَنَّـٰـتٍ تَجْرِي‌ مِن‌ تَحْتِهَا الانْهَـٰرُ ثَوَابًا مِّنْ عِندِ اللَهِ وَ اللَهُ عِندَهُ و حُسْنُ الثَّوَابِ.[292]

«پس‌ خداوند دعايشان‌ را مستجاب‌، و تقاضا و درخواستشان‌ را لبّيك‌ ميگويد كه‌: من‌ كه‌ پروردگار شما مي‌باشم‌، كردار و عمل‌ هيچ‌ عمل‌ كننده‌اي‌ از شما را ضايع‌ نميكنم‌؛ خواه‌ مردان‌ شما و خواه‌ زنان‌ شما؛ از اين‌ جهت‌ ابداً تفاوتي‌ نيست‌؛ بعضي‌ از شما، از بعضي‌ ديگريد (و به‌ يك‌ چشم‌ از هر جهت‌ به‌ شما نگاه‌ كرده‌ مي‌شود).

بنابراين‌، آن‌ كسانيكه‌ از شما هجرت‌ كرده‌اند، و از خانه‌ و ديارشان‌ اخراج‌ شده‌اند، و در راه‌ من‌ متحمّل‌ اذيّت‌ و آزار گرديده‌اند، و دست‌ به‌ كارزار و مقاتله‌ زده‌اند و كشته‌ شده‌اند؛ هر آينه‌ البتّه‌ من‌ غفران‌ و پردۀ رحمت‌ بر روي‌ گناهان‌ و سيّئاتشان‌ مي‌كشم‌، و البتّه‌ ايشان‌ را در بهشت‌ هائي‌ كه‌ در زير درختهاي‌ سر به‌ هم‌ آورده‌ (در روي‌ زمينِ پوشيده‌ شدۀ آن‌) نهرهائي‌ جريان‌ دارد، داخل‌ ميكنم‌.

اينها مزد و ثوابي‌ است‌ از ناحيۀ خداوند؛ و بهترين‌ ثوابها و ارزشمندترين‌ پاداشها در نزد خداست‌.»

و رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ اين‌ آيه‌ را تلاوت‌ نمودند:

وَ مِنَ النَّاسِ مَن‌ يَشْرِي‌ نَفْسَهُ ابْتِغَآءَ مَرْضَاتِ اللَهِ وَ اللَهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ.[293]

«و بعضي‌ از مردم‌ هستند كه‌ جان‌ خود را به‌ خدا مي‌فروشند براي‌ كسب‌ رضا


صفجه 317

و پسنديدگي‌هاي‌ او؛ و خداوند به‌ بندگانش‌ مهربان‌ است‌.»

و در «سيرۀ حلبيّه‌» از كتاب‌ «امتاع‌» مقريزي‌ آمده‌ است‌: چون‌ عليّ عليه‌السّلام‌ از مكّه‌ به‌ مدينه‌ مهاجرت‌ كرد، شبها طيّ طريق‌ مي‌نمود و روزها در مخفي‌گاهي‌ پنهان‌ مي‌شد، تا پاهايش‌ از شدّت‌ پياده‌ روي‌ شكافته‌ شد. پيامبر صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ او را در آغوش‌ گرفت‌، و چون‌ چشمش‌ به‌ قدمهاي‌ پاره‌اش‌ افتاد، از رقّت‌ و رحمت‌ گريست‌ و آب‌ دهان‌ خود را در دستهاي‌ خود نهاده‌ و بر گامهاي‌ عليّ كشيد تا ورمش‌ خوابيد، و عليّ ديگر از درد پا شكوه‌اي‌ ننمود.[294]

ابن‌ أثير جَزَريّ در تاريخ‌ خود آورده‌ است‌:

چون‌ علي‌ عليه‌ السّلام‌ اوامر رسول‌ الله‌ را در مكّه‌ انجام‌ داده‌، به‌ سوي‌ مدينه‌ هجرت‌ كرد؛ شب‌ راه‌ ميرفت‌ و روز مختفي‌ مي‌شد تا به‌ مدينه‌ رسيد. در اين‌ حال‌ پاهايش‌ شكافته‌ و پاره‌ شده‌ بود.

رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ كه‌ در قُبا منزل‌ كرده‌ بود گفت‌: ادْعُوا لِي‌ عَلِيًّا! «علي‌ را به‌ نزد من‌ بخوانيد!»

گفتند: لا يَقْدِرُ أنْ يَمْشيَ. «قدرت‌ بر راه‌ رفتن‌ ندارد.»

فَأَتاهُ النَّبيُّ صَلَّي‌ اللَهُ عَلَيْهِ وَ ءَالِهِ وَ سَلَّمَ وَ اعْتَنَقَهُ وَ بَكَي‌ رَحْمَةً لِما بِقَدَمَيْهِ مِنَ الْوَرَمِ، وَ تَفَلَ في‌ يَدَيْهِ وَ أمَرَّهُما عَلَي‌ قَدَمَيْهِ؛ فَلَمْ يَشْتَكِهِما بَعْدُ حَتَّي‌ قُتِلَ.[295]

«رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ خود به‌ نزد عليّ آمد و او را


صفجه 318

دربرگرفت‌ و معانقه‌ كرد، و از روي‌ رحمت‌ بر ورمهائي‌ كه‌ بر گامهايش‌ ملاحظه‌ كرد، بر او گريه‌ كرد. و آب‌ دهانش‌ را در دست‌ ريخته‌ و بر قدمهاي‌ علي‌ كشيد؛ و پس‌ از آن‌، علي‌ از درد پا شكايتي‌ ننمود تا به‌ شهادت‌ رسيد.»

بايد دانست‌ كه‌: شترهائي‌ را كه‌ حضرت‌ خريدند، براي‌ سواري‌ زنان‌ بود نه‌ خودشان‌؛ خود آنحضرت‌ پياده‌ بودند. و از زنان‌ نيز چنانچه‌ در احوال‌ فاطمۀ بنت‌ أسد آورده‌اند، او نيز گهگاهي‌ شتر خود را به‌ بعضي‌ از ضعفاي‌ همراه‌ ايثار ميكرد، و آنقدر پياده‌ طيّ راه‌ نموده‌ بود كه‌ چون‌ به‌ مدينه‌ آمد، پاهاي‌ مباركش‌ آبله‌ زده‌ بود و متورّم‌ بود.

رسول‌ خدا بر او نيز رحمت‌ كرد. و او را مادر خود مي‌ناميد؛ فاطمۀ بنت‌ أسد در اسلام‌ مقام‌ شامخي‌ دارد.

كيفيّت‌ نماز شب‌ و تلاوت‌ قرآن‌ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌

شيخ‌ طبرسي‌ آورده‌ است‌ كه‌: ثعلبي‌ در تفسيرش‌ با إسناد خود از محمّد ابن‌ حنفيّه‌ از عليّ بن‌ أبي‌طالب‌ عليه‌ السّلام‌ روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌: دأب‌ و عادت‌ رسول‌ الله‌ اينطور بود كه‌ چون‌ شب‌ برمي‌خاست‌، اوّل‌ مسواك‌ مي‌كرد، و پس‌ از آن‌ نظر به‌ آسمان‌ مي‌افكند و سپس‌ ميگفت‌: إِنَّ فِي‌ خَلْقِ السَّمَـٰوَ'تِ وَ الارْضِ ـ تا فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.

و در روايت‌ مشهوره‌ از رسول‌ خدا وارد است‌ كه‌: چون‌ اين‌ آيات‌ نازل‌ شد گفت‌: وَيْلٌ لِمَنْ لَاكَهَا بَيْنَ فَكَّيْهِ، وَ لَمْ يَتَأَمَّلْ مَا فِيهَا.

«واي‌ بر كسي‌ كه‌ اين‌ آياتِ تفكّر در آسمانها و زمين‌ را بين‌ دو فكّ خود بِجَود و بگرداند، و تأمّل‌ در معاني‌ و محتوياتش‌ نكند.»

منظور آنستكه‌ مقصد و مقصود، قرائت‌ تنها نيست‌ كه‌ چون‌ صدائي‌ از گلو بيرون‌ آيد و در زير دندانها و فكّها تبديل‌ به‌ حروف‌ و كلمات‌ شود؛ بلكه‌ مقصد و هدف‌ از قرائت‌، تدبّر و تأمّل‌ در اين‌ خلقت‌ شگرف‌ و عجب‌انگيز است‌.

و از ائمّۀ أهل‌ البيت‌ از آل‌ محمّد صلوات‌ الله‌ عليهم‌ أجمعين‌، امر به‌


صفجه 319

خواندن‌ اين‌ آيات‌ پنجگانه‌ (تا إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ ) در وقت‌ برخاستن‌ از خواب‌ براي‌ نماز شب‌، و در وقت‌ آرميدن‌ به‌ پهلو بعد از آن‌، و بعد از دو ركعت‌ نافلۀ نماز صبح‌، وارد شده‌ است‌. [296]

محمّد بن‌ عليّ بن‌ محبوب‌، از عبّاس‌ بن‌ معروف‌، از عبدالله‌ بن‌ مُغِيرة‌، از معوية‌ بن‌ وهب‌ روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌ گفت‌: شنيدم‌ از حضرت‌ أبوعبدالله‌ امام‌ جعفر صادق‌ عليه‌ السّلام‌ كه‌ اينطور از حالات‌ رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ بيان‌ مي‌نمود:

شبها حال‌ آن‌ حضرت‌ اين‌ بود كه‌ چون‌ مي‌خواست‌ بخوابد، آب‌ وضو براي‌ خود مي‌آورد و در بالاي‌ سرش‌ مي‌نهاد و سرپوشي‌ روي‌ آن‌ ميگذاشت‌، و در زير فراش‌ خود مسواكش‌ را ميگذارد. آنگاه‌ مي‌خوابيد بقدري‌ كه‌ خدا مي‌خواست‌.

و چون‌ بيدار مي‌شد، مي‌نشست‌، و پس‌ از آن‌ نظرش‌ را به‌ آسمان‌ مي‌دوخت‌ و اين‌ آيات‌ را از سورۀ آل‌ عمران‌ ميخواند. آنگاه‌ مسواك‌ ميكرد و وضو ميگرفت‌، و پس‌ از آن‌ براي‌ نماز برپا مي‌شد و چهار ركعت‌ نماز ميگزارد بطوريكه‌ به‌ مقدار قرائتش‌، ركوعش‌ طول‌ مي‌كشيد تا حدّيكه‌ گفته‌ مي‌شد: كِيْ سر از ركوع‌ بر ميدارد؟!

و سجده‌ مي‌نمود به‌ مقداريكه‌ گفته‌ مي‌شد: كي‌ سر از سجده‌ بر ميدارد؟ آنگاه‌ به‌ فراش‌ خود باز ميگشت‌ و ميخوابيد بقدري‌ كه‌ خدا مي‌خواست‌. آنگاه‌ بيدار مي‌شد و مي‌نشست‌ و آيات‌ را ميخواند و ديدگانش‌ را به‌ آسمان‌ مي‌انداخت‌، و پس‌ از آن‌ مسواك‌ مي‌نمود و وضو ميگرفت‌ و براي‌ نماز برمي‌خاست‌ و چهار ركعت‌ بجاي‌ مي‌آورد، به‌ همان‌ طريقي‌ كه‌ پيش‌ از اين‌


صفجه 320

بجاي‌ آورده‌ بود. آنگاه‌ به‌ فراش‌ خود برميگشت‌ و بقدري‌ كه‌ خدا ميخواست‌ ميخوابيد و بعداً بيدار ميشد و مي‌نشست‌ و اين‌ پنج‌ آيه‌ را، نيز تلاوت‌ ميكرد و چشمانش‌ را به‌ آسمان‌ بلند ميكرد، و پس‌ از آن‌ مسواك‌ ميكرد و وضو مي‌ساخت‌ و براي‌ نماز قيام‌ مي‌نمود، و نماز وتر مي‌خواند، و دو ركعت‌ نماز (نافلۀ صبح‌) مي‌خواند؛ و پس‌ از آن‌ براي‌ نماز صبح‌ از منزل‌ به‌ سوي‌ مسجد بيرون‌ مي‌رفت‌. [297] و [298]


صفجه 321

در قرآن‌ كريم‌ به‌ پيامبر امر مي‌شود كه‌ مقداري‌ از شب‌ را كه‌ در حدود نصف‌ آن‌ است‌، به‌ قرائت‌ قرآن‌ در حال‌ نماز مشغول‌ شود:

إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ أَدْنَي‌' مِن‌ ثُلُثَيِ الَّيْلِ وَ نِصْفَهُ و وَ ثُلُثَهُ و وَ طَآئفَةٌ مِّنَ الَّذِينَ مَعَكَ وَ اللَهُ يُقَدِّرُ الَّيْلَ وَ النَّهَارَ عَلِمَ أَن‌ لَّن‌ تُحْصُوهُ فَتَابَ عَلَيْكُمْ فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْءَانِ عَلِمَ أَن‌ سَيَكُونُ مِنكُم‌ مَّرْضَي‌' وَ ءَاخَرُونَ يَضْرِبُونَ فِي‌ الارْضِ يَبْتَغُونَ مِن‌ فَضْلِ اللَهِ وَ ءَاخَرُونَ يُقَ'تِلُونَ فِي‌ سَبِيلِ اللَهِ فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنْهُ وَ أَقِيمُوا الصَّلَو'ةَ وَ ءَاتُوا الزَّكَو'ةَ وَ أَقْرِضُوا اللَهَ قَرْضًا حَسَنًا وَ مَا تُقَدِّمُوا لاِنفُسِكُم‌ مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَهِ هُوَ خَيْرًا وَ أَعْظَمَ أَجْرًا وَ اسْتَغْفِرُوا اللَهَ إِنَّ اللَهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ. [299]

«تحقيقاً پروردگار تو ـ اي‌ پيغمبر ـ ميداند كه‌: تو مقداري‌ كمتر از دو ثلث‌ شب‌ را براي‌ نماز و قرآن‌ بپا بر مي‌خيزي‌؛ و به‌ قدر نصف‌ شب‌، و ثلث‌ شب‌ قيام‌ داري‌! و جماعتي‌ هم‌ از كساني‌ كه‌ با تو هستند اينچنين‌ مي‌باشند. و خداوند است‌ كه‌ اندازه‌ و مقدار شب‌ و روز را تحديد ميكند و معيّن‌ و مقدّر مي‌فرمايد؛ و ميداند كه‌ شما هيچگاه‌ نمي‌توانيد تمام‌ ساعات‌ شب‌ را ضبط‌ كنيد و همه‌اش‌ را به‌ عبادت‌ برخيزيد، فلهذا از مقداري‌ از آن‌ درگذشت‌ و براي‌ شما تخفيف‌ داد.

بنابراين‌ به‌ مقداريكه‌ از قرائت‌ قرآن‌ براي‌ شما ميسّر است‌، دست‌ برنداريد و حتماً آنرا بخوانيد. خدا ميداند كه‌ پس‌ از اين‌ در ميان‌ شما جمعي‌ مريض‌ خواهند شد، و جمعي‌ ديگر در زمين‌ براي‌ كسب‌ و تجارت‌ و ابتغا فضل‌


صفجه 322

و رحمت‌ خدا حركت‌ مي‌كنند، و جمعي‌ ديگر در راه‌ خدا به‌ قتال‌ و كارزار دست‌ ميزنند؛ فعليهذا به‌ مقداري‌ كه‌ شبها قرائت‌ قرآن‌ براي‌ شما ميسور است‌ و در تعب‌ و رنج‌ نمي‌افتيد، دست‌ برنداريد و آنرا بخوانيد، و نماز را بپاي‌ داريد، و زكوة‌ را بدهيد، و به‌ خداوند قرض‌ نيكو بدهيد (قرض‌ الحسنه‌، اعمّ از آنكه‌ معادلش‌ را بگيريد و يا نگيريد و آنرا صدقه‌ حساب‌ كنيد؛ در هر حال‌ با خدا معامله‌ كرده‌ و به‌ او قرض‌ داده‌ايد). و هر عمل‌ خيري‌ كه‌ انجام‌ داده‌ايد و زودتر از خودتان‌ به‌ نزد خدا فرستاده‌ايد، آنجا موجود است‌ و آنرا خواهيد يافت‌ كه‌ با آن‌ موجوديّت‌ فعلي‌ و حتمي‌ كه‌ ذخيرۀ اخروي‌ است‌، بسي‌ خوب‌ و شايسته‌ و مورد اختيار و انتخاب‌ است‌؛ و اجر و پاداشش‌ نيز عظيمتر است‌. و از خداوند طلب‌ مغفرت‌ و آمرزش‌ كنيد كه‌ تحقيقاً و محقّقاً خداوند آمرزنده‌ و مهربان‌ است‌.»

منظور از اين‌ كلمۀ: فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنَ الْقُرْءَانِ و كلمۀ: فَاقْرَءُوا مَا تَيَسَّرَ مِنْهُ، خواندن‌ قرآن‌ در نماز است‌. خداوند امر ميكند كه‌ به‌ مقدار ممكن‌ انسان‌ بايد در نمازهاي‌ شب‌ خود، قرآن‌ بخواند.

به‌ قرينۀ اين‌ گفتار كه‌: إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ أَدْنَي‌' مِن‌ ثُلُثَيِ الَّيْلِ، زيرا مراد از قيام‌ در اين‌ كريمۀ مباركه‌، قيام‌ به‌ نماز است‌؛ و چون‌ خواندن‌ قرآن‌ در نماز لازم‌ است‌ لذا تعبير از خواندن‌ نماز به‌ قرائت‌ قرآن‌ نموده‌ است‌. و نظير اين‌ آيه‌ است‌، قوله‌ تعالي‌:

أَقِمِ الصَّلَو'ةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَي‌' غَسَقِ الَّيْلِ وَ قُرْءَانَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْءَانَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا.[300]

«برپاي‌ بدار نماز را از وقت‌ زوال‌ خورشيد (ظهر) تا وقتي‌ كه‌ سياهي‌ شب‌


صفجه 323

جهان‌ را فرا گيرد (نماز ظهر و عصر و مغرب‌ و عشاء)، و قرآن‌ صبح‌ را نيز بر پا بدار (نماز صبح‌) زيرا كه‌ قرآن‌ صبح‌ مشهود هر دو دسته‌ از ملائكۀ شب‌ و روز است‌.»

در اينجا به‌ تفسير مفسّرين‌، مراد از كلمۀ: وَ قُرْءَانَ الْفَجْرِ نماز صبح‌ است‌. و به‌ لحاظ‌ اينكه‌ قوام‌ نماز به‌ خواندن‌ قرآن‌ است‌، از آن‌ به‌ قرآن‌ الفجر تعبير شده‌ است‌. و در وقت‌ سپيدۀ صبح‌ كه‌ فرشتگان‌ شب‌ بالا ميروند و فرشتگان‌ روز پائين‌ مي‌آيند و جاي‌ خود را عوض‌ ميكنند، اين‌ نماز كه‌ قرآن‌ الفجر است‌، مشهود هر دو دسته‌ از ملائكه‌ واقع‌ ميگردد.

در نمازهاي‌ واجب‌ و مستحبّ، بايد از همه‌ جاي‌ قرآن‌ قرائت‌ شود

مؤمنين‌ در صدر اسلام‌ و در دورانهاي‌ بعد، در نمازهاي‌ خود فقط‌ سوره‌هاي‌ كوچك‌ را نمي‌خواندند؛ و مشهور نزد علما سلف‌ آن‌ بود كه‌ در نماز ظهر و عصر و مغرب‌ سوره‌هاي‌ كوچك‌ مانند القارعة‌ و زلزال‌ و امثالهما را مي‌خواندند. و در نمازهاي‌ عشاء سوره‌هاي‌ نبأ و نازعات‌ و مرسلات‌ و امثالهما، و در نماز صبح‌ امثال‌ سوره‌هاي‌ مزّمّل‌، و مدّثّر و الحاقّة‌ و طور و ن‌ٓوالقلم‌ و امثالها را تلاوت‌ ميكردند.

امّا معمولٌ به‌ نزد متأخّرين‌ از علماء، صحيحه‌اي‌ است‌ كه‌ شيخ‌ طوسي‌ در كتاب‌ «تهذيب‌ الاحكام‌» با سند متّصل‌ خود از محمّد بن‌ مسلم‌ روايت‌ كرده‌ است‌ كه‌: به‌ حضرت‌ صادق‌ عليه‌ السّلام‌ گفتم‌: آيا در نمازها بايد سوره‌ و يا آيۀ مخصوصي‌ را قرائت‌ نمود؟! فرمود: نه‌، مگر نماز جمعه‌ كه‌ در آن‌ بايد سورۀ جمعه‌ و منافقين‌ خوانده‌ شود. گفتم‌: از چه‌ سوره‌هائي‌ در نمازها خوانده‌ ميشود؟! فرمود: در نماز ظهر و عشاء سوره‌هاي‌ يكسان‌ خوانده‌ مي‌شود، و در نمازهاي‌ عصر و مغرب‌ نيز يكسان‌ است‌، و امّا در نماز صبح‌ سورۀ طولاني‌تر را بايد خواند. امّا در نماز ظهر و عشاء، از سوره‌هاي‌ سَبِّـحِ اسْمَ رَبِّكَ الاعْلَي، وَ الشَّمْسِ وَ ضُحَیٰهَا و مانند اينها خوانده‌ شود. و امّا در نماز عصر و مغرب‌، از


صفجه 324

سوره‌هاي‌ إِذَا جَآءَ نَصْرُ اللَهِ و أَلْهَیٰكُمُ التَّكَاثُرُ و مانند اينها. و امّا نماز صبح‌ سورۀ عَمَّ يَتَسَآءَلُونَ و هَلْ أَتَیٰكَ حَدِيثُ الْغَـٰـشِيَةِ و لآ أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيَـٰـمَةِ و هَلْ أَتَي‌' عَلَي‌ الْإِنْسَـٰنِ حِينٌ مِّنَ الدَّهْرِ. [301] و [302]

و مستحبّ است‌ انسان‌ در شبانه‌ روز لاأقلّ يك‌ بار سورۀ قُلْ هُوَ اللَهُ أَحَدٌ را خوانده‌، و بالمرّة‌ ترك‌ نكند.

در نمازهاي‌ مستحبّي‌ بالاخصّ در نماز شب‌، از سور طُوَل‌ مانند نسآء و مآئدة‌ و امثالهما را بخواند. البتّه‌ ميتوان‌ يك‌ سوره‌ را تقسيم‌ بر چند نماز كرد و قسمتي‌ از آنرا بعد از قرائت‌ سورۀ حمد قرائت‌ نمود، و يا مقداري‌ از آيات‌ يك‌ سوره‌ را اگرچه‌ تمام‌ نباشد قرائت‌ نمود.

خواندن‌ سورۀ يس‌ٓ و صآفّات‌ و ص‌ٓ و مريم‌ و كَهف‌ و إسرآء و إبراهيم‌ و امثالها، ولَو با تفريق‌ آنها، در نمازهاي‌ شب‌ بسيار ممدوح‌ است‌. آنچه‌ نظر شرع‌ است‌ اينست‌ كه‌: در نمازها قرآن‌ بسيار خوانده‌ شود؛ بلكه‌ اصل‌ قوام‌ نماز به‌ خواندن‌ هر جاي‌ قرآن‌ در نماز است‌، و اصل‌ توصيۀ قرائت‌ قرآن‌، قرائتش‌ در نماز است‌.

انسان‌ نبايد به‌ يك‌ سورۀ خاصّ مثل‌ سورۀ توحيد و يا قدر و يا نصر در تمام‌ نمازهاي‌ خود اكتفا كند؛ اين‌ موجب‌ تضييع‌ و مهجوريّت‌ قرآن‌ مي‌شود.

مقداري‌ را كه‌ هر مسلمان‌ از قرآن‌ متحمّل‌ است‌، همان‌ مقداري‌ است‌ كه‌ از بَر دارد و مي‌تواند از حفظ‌ بخواند؛ نه‌ آن‌ كه‌ مي‌تواند به‌ مصحف‌ مراجعه‌ كند و از روي‌ آن‌ بخواند.

هر مسلمان‌، فقط‌ آن‌ مقداري‌ را از قرآن‌ متحمّل‌ است‌ كه‌ ميتواند از حفظ‌ بخواند

مسلميني‌ كه‌ فقط‌ به‌ سورۀ قُلْ هُوَ اللَهُ أَحَدٌ و سورۀ إنَّآ أَنزَلْنَـٰهُ فِي‌ لَيْلَةِ


صفجه 325

الْقَدْرِ در نمازهاي‌ خود اكتفا مي‌كنند، در صورتيكه‌ همان‌ مقدار را حفظ‌ داشته‌ باشند نه‌ بيشتر از آنرا، فقط‌ به‌ مقدار همان‌ سوره‌ از قرآن‌ را تحمّل‌ كرده‌اند؛ و از مابقي‌ قرآن‌ بهره‌ ندارند.

امّا اگر كسي‌ نمي‌تواند قرآن‌ را حفظ‌ كند، و يا ميتواند وليكن‌ فعلاً مجال‌ ندارد، و يا مجال‌ هم‌ دارد امّا اينك‌ تا به‌ حال‌ حفظ‌ نكرده‌ است‌؛ مي‌تواند از هر جاي‌ قرآن‌ كه‌ بخواهد از روي‌ مصحف‌ بخواند.

خواندن‌ قرآن‌ از روي‌ مصحف‌ حتّي‌ در صلوات‌ يوميّۀ واجبه‌، مشروع‌ است‌ و رواياتي‌ هم‌ بر جواز آن‌ وارد است‌؛ و آن‌ از اكتفا كردن‌ به‌ سورۀ توحيد در تمام‌ نمازها مقدّم‌ است‌ و افضل‌.

سورۀ توحيد عالي‌ترين‌ سوره‌ از حيث‌ معني‌ و مراد در قرآن‌ كريم‌ است‌؛ و به‌ قول‌ بعضي‌ از صاحبدلان‌: شناسنامۀ خداست‌ كه‌ از اصل‌، و نسب‌، و محلّ، و سائر صفات‌ او پرده‌ بر ميدارد.

اين‌ شناسنامه‌ و سجلّ احوال‌ بدينگونه‌ است‌ كه‌: آن‌ ذات‌ غيب‌ الغيوب‌، الله‌، احد است‌ كه‌ در ذات‌ خود به‌ وحدانيّت‌ و يگانگي‌ متّصف‌ است‌. و صمد است‌ يعني‌ توپر است‌؛ توخالي‌ نيست‌، عزيز است‌، حكيم‌ است‌، داراي‌ استقلال‌ و اراده‌ است‌؛ ذليل‌ و ضعيف‌ و مستند به‌ غير و حادث‌ نيست‌ كه‌ توخالي‌ باشد.

نزائيده‌ است‌. اين‌ موجودات‌ و ممكنات‌ كه‌ به‌ ارادۀ وي‌ تكوّن‌ يافته‌اند، با حقيقت‌ او جدائي‌ ندارند؛ وگرنه‌ اين‌ انفصال‌ معناي‌ تولّد و زائيدن‌ اوست‌. و خودش‌ هم‌ زائيده‌ نشده‌ است‌. اين‌ مظاهر كه‌ همه‌ اسماء و صفات‌ و تجلّيات‌ او هستند، به‌ ذات‌ خود او قيام‌ دارند؛ جدائي‌ و بينونت‌ ندارند، و گرنه‌ اين‌ اصالت‌، جدا از مبدأ اصيل‌ بود؛ و تولّد و توليد متحقّق‌ مي‌شد.

پس‌ ذات‌ او واحد، أحد، قيّوم‌، عليم‌، حيّ و قدير است‌؛ با صفات‌


صفجه 326

خود و شؤون‌ خود؛ همه‌ داراي‌ يگانگي‌ و اصالت‌. و ابداً جدائي‌ و انفكاكي‌ در ميان‌ نيست‌؛ نه‌ ذات‌ از صفات‌، و نه‌ صفات‌ از ذات‌.

و ديگر شريك‌ ندارد، زن‌ ندارد، صاحبه‌ و ولد ندارد؛ خود به‌ ذات‌ خود قيام‌ دارد و بس‌.

اينست‌ شناسنامه‌ و ورقۀ شناسائي‌ و برگ‌ معرّفي‌ و هويّت‌ نامه‌ و امثالها.

وليكن‌ معذلك‌ بواسطۀ اهمّيّت‌ اين‌ سوره‌، نبايد دست‌ از سائر قرآن‌ برداشت‌ و آنرا مهجور گذاشت‌ كه‌ اين‌ موجب‌ تضييع‌ و نابودي‌ قرآن‌ خواهد شد.

در «من‌ لا يحضرهُ الفقيه‌» از فَضل‌ بن‌ شاذان‌، در جملۀ علل‌، از حضرت‌ امام‌ رضا عليه‌ السّلام‌ روايت‌ است‌ كه‌ فرمود:

أُمِرَ النَّاسُ بِالْقِرَآءَةِ فِي‌ الصَّلَوةِ لِئَلا يَكُونَ الْقُرْءَانُ مَهْجُورًا مُضَيَّعًا؛ وَ لِيَكُونَ مَحْفُوظًا مَدْرُوسًا. فَلا يَضْمَحِلُّ وَ لَا يُجْهَلُ.

وَ إِنَّمَا بُدِي‌َ بِالْحَمْدِ دُونَ سَآئِرِ السُّوَرِ، لاِنَّهُ لَيْسَ شَيْءٌ مِنَ الْقُرْءَانِ وَ الْكَلا مِ جُمِعَ فِيهِ مِنْ جَوَامِعِ الْخَيْرِ وَ الْحِكْمَةِ مَا جُمِعَ فِي‌ سُورَةِ الْحَمْدِ. [303]

ثُمَّ شَرَعَ عَلَيْهِالسَّلامُ في‌ تَفْسيرِ سورَةِ الْحَمْدِ إلَي‌ ءاخِرِها.

«علّت‌ آنكه‌ مردم‌ مأمور شده‌اند در نمازهاي‌ خود قرآن‌ بخوانند اينست‌ كه‌: قرآن‌ متروك‌ و مهجور و ضايع‌ نشود، بلكه‌ پيوسته‌ مردم‌ آنرا حفظ‌ كنند، و به‌ درس‌ و تدريس‌ و تعليم‌ و تعلّم‌ آن‌ مشغول‌ باشند. و در اين‌ فرض‌، ديگر نه‌ قرآن‌ مضمحلّ مي‌شود و از بين‌ مي‌رود، و نه‌ ناديده‌ گرفته‌ شده‌ و مجهول‌ مي‌ماند.

و علّت‌ آنكه‌ در قرآن‌ به‌ سورۀ حمد ابتدا شده‌ است‌، نه‌ سائر سوره‌ها آنستكه‌: نه‌ در قرآن‌ و نه‌ در كلامي‌ ديگر، مانند آنچه‌ در سورۀ حمد از جوامع‌


صفجه 327

خير و مطالب‌ حكمت‌ آميز گرد آمده‌ است‌، در آنها گرد نيامده‌ است‌.

در اين‌ حال‌ حضرت‌ شروع‌ نمودند به‌ تفسير سورۀ حمد از اوّل‌ تا به‌ آخر آن‌.»

مؤمنين‌ با پيغمبر صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ در نمازهاي‌ شب‌، سوره‌هاي‌ بزرگ‌ را ميخواندند، و در نمازهاي‌ مستحبّۀ خود سور و آيات‌ طويله‌ و كثيره‌ را ميخوانده‌اند. و در نمازهاي‌ واجبه‌ كه‌ با رسول‌ الله‌ نيز به‌ جماعت‌ بجاي‌ مي‌آورده‌اند، رسول‌ خدا در هر ركعت‌ بعد از حمد، آيات‌ كثيري‌ را قرائت‌ ميفرمود، و يا مثلاً يك‌ سوره‌ را (امثال‌ سوره‌هاي‌ ق‌ٓ و فتح‌ و حديد و حشر ) به‌ دو نيم‌ نموده‌، هر نيمي‌ را در يك‌ ركعت‌ قرائت‌ ميفرمود.

اينگونه‌ خواندن‌ قرآن‌ كه‌ ربط‌ بنده‌ با خداي‌ خود است‌، با اين‌ كلمات‌ الهيّه‌ و عبارات‌ سبحانيّه‌، بالاخصّ براي‌ آنانكه‌ اهل‌ لسان‌ بوده‌اند و يا عربي‌ آموخته‌اند، عالمي‌ از لذّت‌ و انس‌ و وحدت‌ و تكلّم‌ با خدا بوده‌، غرق‌ در سرور و بهجت‌ شده‌، در فضائي‌ از بيخودي‌ و فناي‌ از نفس‌ و بقاي‌ به‌ الله‌ فروميرفته‌اند.

 

پاورقي


[292] ـ آيۀ 195، از سورۀ 3: ءَال‌ عمران‌

[293] ـ آيۀ 7 0 از سورۀ 2: البقرة‌

[294] ـ «أعيان‌ الشّيعة‌» طبع‌ چهارم‌، ج‌ ص‌ 63 و 64؛ و احوالات‌ آنها در بيابان‌ هجرت‌ را مفسّر شيعي‌ عاليمقام‌: عبد عليّ بن‌ جمعة‌ عروسي‌ حويزي‌ در تفسير «نورالثّقلين‌» ج‌ ص‌ 351، از «أمالي‌» شيخ‌ طوسي‌ نقل‌ نموده‌ است‌.

[295] ـ «الكامل‌ في‌ التّاريخ‌» طبع‌ بيروت‌ (سنۀ 1385 ) ج‌ ص‌ 6 0 1

[296] ـ تفسير «مجمع‌ البيان‌» طبع‌ صيدا، ج‌ ص‌ 554؛ و تفسير «نور الثّقلين‌» ج‌ ص‌0 35، از «مجمع‌» از ثعلبي‌

[297] ـ «مجمع‌ البيان‌» ج‌ ص‌ 554 و 555؛ و تفسير «نور الثّقلين‌» ج‌ ص‌ 0 35، از «تهذيب‌ الاحكام‌» شيخ‌ طوسي‌

[298] ـ مجلسي‌ در «بحار الانوار» طبع‌ حروفي‌ طهران‌، ج‌ 92، ص‌ 198 روايت‌ مي‌كند از «أمالي‌» شيخ‌ طوسي‌ با سند خود از عمر بن‌ خطّاب‌ كه‌ بر رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ داخل‌ شد وَ هُوَ مَوْقوذٌ، أوْ قالَ: مَحْمومٌ. فَقالَ لَهُ عُمَرُ: يا رَسولَ اللَهِ! ما أشَدَّ وَعْكَكَ، أوْ حُمّاكَ؟! فَقالَ: ما مَنَعَني‌ ذَلِكَ أنْ قَرَأْتُ اللَيْلَةَ ثَلاثينَ سورَةً فيهِنَّ السَّبْعُ الطُّوَلُ! فَقالَ عُمَرُ: يا رَسولَ اللَهِ! غَفَرَ اللَهُ لَكَ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِكَ وَ ما تَأَخَّرَ؛ وَ أنْتَ تَجْتَهِدُ هَذا الاِجْتِهادَ؟!

فَقالَ: يا عُمَرُ! أفَلا أكونَ عَبْدًا شَكُورًا؟!

«در حاليكه‌ آنحضرت‌ به‌ مرض‌ سخت‌ مبتلا بود، يا تب‌ داشت‌. عمر به‌ آنحضرت‌ گفت‌: چقدر سردرد شما شديد است‌، يا تب‌ شما شديد است‌؟! حضرت‌ فرمود: با وجود اين‌، من‌ ديشب‌ سي‌ سوره‌ از قرآن‌ را خوانده‌ام‌ كه‌ در آنها هفت‌ سورۀ دراز بود. عمر گفت‌: يا رسول‌ الله‌! خداوند گناه‌ گذشته‌ و آيندۀ ترا آمرزيده‌ است‌ و معذلك‌ تو تا اين‌ درجه‌ خود را به‌ مشقّت‌ و تعب‌ مي‌افكني‌؟! حضرت‌ فرمود: اي‌ عمر! آيا من‌ در اينصورت‌ بندۀ شاكر خدا نباشم‌؟!» («أَمالي‌» طوسي‌، ج‌ ص‌ 18 )

و هفت‌ سورۀ بزرگ‌ كه‌ آنها را سبع‌ طُوَل‌ گويند، عبارتند از: بقرة‌، آل‌ عمران‌، مائدة‌، نساء، أنعام‌، اعراف‌، يونس‌. و رسول‌ خدا صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌ سورۀ يونس‌ را قبل‌ از سورۀ انفال‌ قرار داده‌ بودند، امّا عثمان‌ چنين‌ پنداشت‌ كه‌: سورۀ توبه‌ چون‌ «بسم‌ الله‌» ندارد،سورۀ مستقلّي‌ نيست‌ و تتمّۀ سورۀ انفال‌ است‌، فلهذا مجموع‌ آنها از سورۀ يونس‌ بيشتر است‌؛ بنا بر اين‌، مجموع‌ آن‌ دو را سورۀ واحده‌ گرفته‌ و يكي‌ از سُور سبع‌ طُوَل‌ محسوب‌ داشت‌ و قبل‌ از سورۀ يونس‌ قرار داد. و چون‌ به‌ او گفتند: رسول‌ خدا سورۀ يونس‌ را پيش‌ از سورۀ انفال‌ قرار داده‌ است‌ گفت‌: من‌ از وضع‌ رسول‌ الله‌ خبر نداشتم‌.

[299] ـ آيۀ 0 از سورۀ 73: المزّمّل‌

[300] ـ آيۀ 78، از سورۀ 17: الإسرآء

[301] ـ «تهذيب‌ الاحكام‌» طبع‌ نجف‌، ج‌ ص‌ 95

[302] ـ «مدارك‌ الاحكام‌» طبع‌ سنگي‌، ص‌ 166

[303] ـ «من‌ لايحضره‌ الفقيه‌» شيخ‌ صدوق‌، طبع‌ نجف‌، ج‌ ص‌ 3 0 2

      
  
فهرست
  بحث پنجم: منطق‌ قرآن‌، توحيد خالص‌ در جميع‌ شؤون‌ است‌ و تفسير آيۀ:‌ قُلْ أَيُّ شَيْءٍ أَكْبَرُ شَهَ
  قرآن‌، خداوند را حاضر و مُسيطر بر تمام‌ أشياء ميداند.
  آيات‌ دالّۀ بر آنكه‌ خداوند بر هر موجودي‌، شهيد و رقيب‌ و حفيظ‌ و محيط‌ است‌
  خطبۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ در توصيف‌ قرآن‌ و لزوم‌ متابعت‌ از آن‌
  بيان‌ ابن‌ أبي‌ الحديد دربارۀ كلمات‌ بزرگان‌ در تعظيم‌ و تجليل‌ از قرآن‌
  تأثير كلام‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ بر فرزدق‌، كه‌ به‌ پدرش‌ فرمودند:عَلِّمْهُ القُرءانَ.
  كلمات‌ بزرگان‌ دربارۀ قرائت‌ قرآن‌
  قرآن‌ با نظر توحيدي‌ خود، همۀ موجودات‌ را پيوند ميدهد.
  دستورات‌ توحيدي‌ قرآن‌ در مقابل‌ نظر مادّيّون‌ است‌ كه‌ عالم‌ را متفرّق‌ مي‌بينند.
  غرور و استبداد اروپائيان‌ سبب‌ شد تا بعد از نهضت‌ خود، اسلام‌ را نپذيرند.
  مقدّمات‌ انقلاب‌ اروپا عليه‌ پاپ‌هاي‌ مسيحي‌ جاه‌طلب‌
  انتقادات‌ دانشمندان‌ اروپا از لحاظ‌ علمي‌ و تاريخي‌ به‌ توراة‌ و انجيل‌
  جهل‌ و تعصّب‌ اروپا در عدم‌ رجوع‌ به‌ قرآن‌، پس‌ از نهضت‌ عليه‌ ارباب‌ كليسا
  قرآن‌، خطاهاي‌ توراة‌ و انجيل‌ فعلي‌ را بر مَلا ميكند و كشيش‌ها را متّهم‌ مينمايد.
  آلكسيس‌ كارل‌، علّت‌ عدم‌ موفّقيّت‌ علوم‌ طبيعي‌ را بيان‌ ميكند.
  گفتار آلكسيس‌ كارل‌؛ و تجاهل‌ و تغافل‌ او نسبت‌ به‌ عرفان‌ إسلامي‌
  شرق‌ و غرب‌، گرچه‌ به‌ مسيحيّت‌ يا يهوديّت‌ تظاهر ميكنند ولي‌ مكتبشان اصالة‌ المادّه‌ است‌
  تعاليم‌ و دستورات‌ اسلام‌ در جنگهاي‌ داخلي‌ و جنگ‌ با دشمنان‌
  تعميم‌ نعمت‌ اسلام‌، ايجاب‌ جهاد ميكند.
  أحكام‌ جهاد، از قتل‌ و إسارت‌ و فديه‌ و نَهب‌ و غارت‌
  تحمّل‌ مشاقّ جهاد، صرفاً براي‌ هدايت‌ كفّار به‌ توحيد است‌
  فلسفۀ جهاد در اسلام‌، ايثار و انفاق‌ توحيد است‌ به‌ فاقدين‌ آن‌
  داستان‌ عبور پيامبر صلّي‌ الله‌ عليه‌ وآله‌ وسلّم‌ از نزد اسيران‌، و تبسّم‌ آن‌ حضرت‌
  از جمله‌ أحكام‌ مترتّبۀ بر جهاد إسلامي‌، استعباد است‌
  بحث‌ تفصيلي‌ علاّمۀ طباطبائي‌ قَدّس‌ الله‌ سرَّه‌ الشّريف‌ دربارۀ بردگي‌ و رقّيّت‌، در آخر سورۀ ما
  آيات‌ دالّۀ بر آنكه‌ تمام‌ موجودات‌، عبد رِقّ و بندۀ مطلق‌ خدايند.
  مبدأ و علّت‌ بردگي‌ در تاريخ‌
  سير بردگي‌ در تاريخ‌
  الغاءِ اسلامْ بردگي‌ را در ناحيۀ غلبه‌، و در ناحيۀ ولايت‌ ابويني‌
  آيات‌ دالّۀ بر تساوي‌ افراد بشر من‌ جميع‌ الجهات‌ مگر از جهت‌ تقوي‌
  إن أكرمكم عند الله أتقيكم.
  شرائط‌ جهاد اسلام‌، و كيفيّت‌ كشتار و برده‌گيري‌ از كافران‌
  روش‌ اسلام‌ در كيفيّت‌ نگهداري‌ غلامان‌ و كنيزان‌ چگونه‌ بوده‌ است‌؟!
  إرفاق‌ اسلام‌ دربارۀ بردگان‌، عالي‌ترين‌ نمونۀ اخلاق‌ است‌
  اسلام‌ أسباب‌ بردگي‌ را تقليل‌ داده‌ و اسباب‌ آزادي‌ بندگان‌ را زياد كرده‌ است‌
  نِقاطي‌ كه‌ در جهان‌ از قديم‌ برده‌داري‌ معمول‌ بوده‌، و نقاطي‌ كه‌ معمول‌ نبوده‌ است‌
  تاريخ‌ و كيفيّت‌ آزادي‌ بردگان‌
  انسان‌ هميشه‌ در محدوده‌ زيست‌ مي‌نمايد؛ و لغت‌ «آزادي‌ مطلق‌» اسمي‌ است‌ فاقد مسمّي‌
  داشتن‌ قوّۀ دفاعيّه‌، براي‌ هر اجتماعي‌ ضروري‌ است‌
  الغاءِ حكم‌ بردگي‌ بروسل‌، الغاءِ لفظي‌ و ابقاءِ حقيقي‌ آن‌ به‌ وجه‌ أتمّ است‌
  فجايع‌ استعمارهاي‌ اروپا و آمريكا همگي‌ در پوشش‌ الفاظي‌ فريبنده‌ صورت‌ مي‌گيرد (ت‌)
  غرب‌، حكم‌ فطري‌ اسلام‌ در مورد استرقاق‌ را در مرحلۀ عمل‌ پذيرفته‌ است‌
  الغاءِ لفظ‌ بردگي‌، براي‌ ابقاي‌ معناي‌ آن‌ بنحو أتمّ و أكمل‌ است‌
  روايات‌ و آيات‌ وارده‌ در وجوب‌ جهاد في‌ سبيل‌ الله‌
  وظيفۀ حكومت‌ اسلام‌، إقامۀ نماز و إيتاءِ زكوة‌ و... است‌
  نهضت‌ ضدّ استعماري‌ الجزائر عليه‌ فرانسۀ طاغي‌، به‌ پيروي‌ از قرآن‌ بود.
  تنها راه علاج مسلمين جهان، بازگشت به قرآن است...
  اصل‌ أوّل‌: حركت‌ و تسابق‌ اروپائيان‌ در جهانگيري‌، بعد از كريستف‌ كلمب‌
  اصل‌ دوّم‌: جنگهاي‌ صليبي‌، و قتل‌ عامّ و اخراج‌ مسلمين‌ از أندلس‌
  استعمار كشورهاي‌ كوچك‌ و ضعيف‌؛ هدف‌ جنگهاي‌ جهاني‌
  غلبۀ انگليس‌ بر عراق‌ در جنگ‌ جهاني‌، ناشي‌ از رشوه‌گيري‌ بوده‌ است‌
  جهاد و دفاع‌ مردم‌ و علماء عليه‌ هجوم‌ سپاه‌ انگليس‌
  إعلان‌ جهاد آية‌ الله‌ آقا ميرزا محمّد تقي‌ شيرازي‌ بر ضدّ انگليس‌
  جنگ‌ تحميلي‌ عراق‌، براي‌ هدم‌ ايران‌ إسلاميِ از نو بپاخاسته‌ بود.
  سياست‌ انگلستان‌ در هر كشوري‌، دعوت‌ به‌ ملّيّت‌گرائي‌ است‌
  إشاعۀ فحشاء و مقابلۀ با دين‌، اوّلين‌ إقدام‌ دول‌ استعمارگر در كشورهاست‌
  اختصاص‌ مبالغ‌ بسيار مهمّ در كشورها براي‌ مقابله‌ با مسائل‌ قرآنيّه‌
  عمل‌ استعمارگران‌، مانند عمل‌ فراعنۀ مصر در أهرام‌ است‌ با بردگان‌
  دستورات‌ هيچ‌ آئيني‌ همچون‌ اسلام‌ توأم‌ با محبّت‌ و إعطاء امتيازات‌ انساني نيست‌
  منطق‌ استعمارگران‌، قدرت‌ و زور است‌
  كلام‌ علاّمۀ طباطبائي‌ در «وحي‌ يا شعور مرموز» دربارۀ استعمار.
  استعمار عالم‌، همان‌ قوانين‌ وحشي‌ و جنگل‌ است‌ كه‌ بصورت‌ مدرن‌ در آمده است‌
  نژادپرستي‌ و اثبات‌ نابرابري‌ نژادهاي‌ بشري‌ توسّط‌ استعمارگران‌
  نظر سيّد جمال‌ الدّين‌ أسدآبادي‌، در دشمني‌ انگلستان‌ با اسلام‌
  اروپائيان‌، اعتقاد ديني‌ مسلمين‌ را تعصّب‌ مي‌نامند.
  راه‌ نجات‌ و قدرت‌ و حيات‌ مجدّد مسلمين‌، رجوع‌ و عمل‌ به‌ قرآن‌ است‌
  خطابۀ سيّد جمال‌ الدّين‌ در مصر، راجع‌ به‌ عظمت‌ قرآن‌
  غَش‌ نمودن‌ سيّد جمال‌ و اعضاءِ انجمن‌ در اثر آن‌ خطابه‌
  بخشهائي‌ از شرح‌ حال‌ و آثار سيّد جمال‌ الدّين‌ أسدآبادي‌
  دعوت‌ به‌ جهاد، پيوسته‌ در سيماي‌ قرآن‌ متلالي‌ و درخشان‌ است‌
  «آزاديت‌ به‌ دستۀ شمشير بسته‌اند»
  گفتار محمّد عبده‌، در عداوت‌ سيّد جمال‌ الدّين‌ با انگلستان‌
  فتنه‌هاي‌ انگليس‌ در مستعمرات‌، توسّط‌ دست‌پرورده‌هاي‌ فراماسوني‌ خود انجام‌ ميگيرد.
  آشوبها و فتنه‌هاي‌ محافل‌ سرّي‌ فراماسوني‌ در زمان‌ ناصرالدّين‌ شاه‌ و مظفّرالدّين‌ شاه‌
  دخالتهاي‌ انگليس‌ در فتنۀ ايران‌ به‌ نام‌ نهضت‌ مشروطيّت‌
  مداخلت‌هاي‌ نارواي‌ دولت‌ انگليس‌ در سرنوشت‌ ملّت‌ ايران‌
  عدم‌ تسليم‌ سلطان‌ أحمد شاه‌ در برابر فشار قويّ انگليس‌
  أحمد شاه‌ أبداً حاضر نيست‌ با اجانب‌ بسازد گرچه‌ از سلطنت‌ كنار رود.
  أحمد شاه‌ مردي‌ با فكر و مـآل‌ انديش‌ بود، مصلحت‌ عامّه‌ را فداي‌ رياستش ننمود.
  أحمد شاه‌ با راه‌آهن‌ جنوب‌ به‌ شمال‌ كه‌ به‌ نفع‌ انگليس‌ بود مخالفت‌ كرد.
  چرا سلطان‌ أحمد شاه‌ با ترور كردن‌ رضاخان‌ مخالف‌ بود؟.
  سخنراني‌ أحمد شاه‌ در فرانسه‌ دربارۀ حقّانيّت‌ خود.
  أحمد شاه‌، تاريخ‌ پرماجرائي‌ را طيّ كرد و حاضر به‌ خيانت‌ نشد.
  سفر فروغي‌ به‌ پاريس‌ براي‌ خريدن‌ استعفانامۀ أحمد شاه‌ به‌ يك‌ ميليون‌ ليره‌
  از زندگي‌ أحمد شاه‌، حقيقت‌ حال‌ مشروطه‌ و لواداران‌ اصلي‌ آن‌ معلوم مي‌شود (ت‌)
  استعمارِ كفر مكتبش‌ خُدعه‌ و جنايت‌، و مكتب‌ قرآن‌ حيات‌ است‌
  تأثير نغمه‌هاي‌ جانبخش‌ قرآن‌ در قلوب‌ مؤمنين‌
  حقّانيّت‌ قرآن‌، حقّانيّت‌ رسول‌ الله‌ و ائمّۀ طاهرين‌ است‌
  امام معصوم، وجودش حقيقت قرآن است...
  بحث‌ ششم‌: سير قرآن‌ در آيات‌ أنفسي‌
  تفسير آيۀ: اللَهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِيثِ كِتَـابًا مُتَشَـابِهًا مَثَانِيَ..
  كلام‌ حضرت‌ استاد علاّمۀ طباطبائي‌ در معني‌ «متشابه‌» و «مَثاني‌»
  روايات‌ خاصّه‌ و عامّه‌ بر آنكه‌ «بَسمَلَه‌» جزءِ قرآن‌ است‌
  معناي‌ مثاني‌ و سُوَر طِوال‌ و مِئين‌ و مُفصَّلات‌ و قِصار.
  معناي سور طوال و مئين و مفصلات وقصار.
  تمام آيات قرآن متشابه: شبيه به هم، و مثاني ميباشند.
  تفسير آيات آخر سوره فرقان.
  آيات‌ قرآن‌ با نفوس‌ مؤمنين‌ چه‌ ميكند؟!
  از علائم‌ كفر، عدم‌ پذيرش‌ آيات‌ قرآن‌ است‌
  كفّار و منافقين‌ در پذيرش‌ قرآن‌، گوئي‌ پردۀ صِماخشان‌ پاره‌ است‌
  كفّار و منافقين‌ با تظاهر به‌ اسلام‌، در صدد معارضه‌ با حقيقت‌ قرآن‌ برآمدند.
  تفسير آيۀ: هُوَ الَّذِي‌ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَـابَ مِنْهُ ءَايَـاتٌ مُحْكَمَـاتٌ...
  گروه متمرد و فتنه‌جو، اخذ به متشابهات نموده و هميشه راه فتنه را در پيش مي‌كشند.
  روايات‌ وارده‌ در آنكه‌ امامان‌ عليهم‌ السّلام‌ راسخين‌ در علم‌اند.
  قتال‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ با ناكثين‌ و قاسطين‌ و مارقين‌، بر تأويل‌ قرآن‌
  گفتار رسول‌ خدا در اينكه‌: عليّ خاصِفُ النَّعْل‌، در راه‌ تأويل‌ قرآن‌ مي‌جنگد.
  روايات وارده از رسول خدا، در جهاد أمير المومنين با منافقين امت...
  روايت‌ ابن‌ أبي‌ الحديد، در شرح‌ دوران‌ فتنه‌ و غيبت‌
  فتنه‌هاي‌ معاويه‌ و دستيارانش‌، با تمسّك‌ و استدلال‌ به‌ آيات‌ قرآن‌
  خطبۀ أميرالمؤمنين‌ در برائت‌ از خون‌ عثمان‌
  نامۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ به‌ معاويه‌ در بازگو كردن‌ رياست‌ خواهي‌ وي‌ با تأويل‌ قرآن‌
  «نهج‌ البلاغة‌» و شكوۀ حضرت‌ از عدم‌ تفسير بعضي‌ از آيات‌ را به‌ بعضي‌ ديگر.
  خطبۀ حضرت‌ در «نهج‌ البلاغة‌» دربارۀ عظمت‌ قرآن‌
  خطبۀ غرّاي‌ «نهج‌ البلاغة‌» در لزوم‌ تمسّك‌ به‌ قرآن‌، و أخذ آن‌ از اهلش‌ كه‌ واليان ولايتند.
  ائمّۀ أطهار «عَيشُ العلمِ و مَوتُ الجَهل‌» مي‌باشند.
  خطبۀ ديگر حضرت‌ دربارۀ قرآن‌ و اهمّيّت‌ پاسدارانش‌: آل‌ محمّد عليهم‌ السّلام‌
  كيفيّت‌ قرائت‌ رسول‌ الله‌ قرآن‌ كريم‌ را
  روايات‌ وارده‌ در قرائت‌ حضرت‌ رسول‌ الله‌ قرآن‌ مجيد را
  «حَمَلَةُ القُرءانِ عُرَفآءُ أهلِ الجَنّة‌...»
  حالات‌ حضرت‌ امام‌ كاظم‌ و حضرت‌ امام‌ سجّاد عليهما السّلام‌ در قرائت‌ قرآن‌
  دعاي‌ ختم‌ قرآن‌ از «صحيفة‌ سجّاديّه‌»
  صحيفه‌هاي‌ سجّاديّه‌، علويّه‌، حسينيّه‌، مهدويّه‌ (ت‌)
  رسيدن‌ رسول‌ خدا و ائمّه‌ عليهم‌ السّلام‌ به‌ أعلي‌ مدارج‌ تصوّر، در اثر تبعيّت‌ از خدا و مجاهده‌
  مسلمين‌ در اثر تعاليم‌ قرآن‌ به‌ جائي‌ رسيدند كه‌ عقل‌ از وصفش‌ عاجز است‌
  شنيدن‌ فُضَيل‌ بن‌ عِياض‌ آيۀ «أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ ءَامَنُوا أَن‌تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْ
  بِشر حافي‌ و انقلاب‌ او از يك‌ گفتار موسي‌ بن‌ جعفر عليهما السّلام‌
  خطبۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ در اوصاف‌ متّقين‌
  تأثير خطبۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌ در همّام‌ و جان‌ سپردن‌ وي‌
  پاره‌ شدن‌ جگر بشر حافي‌ از عشق‌ خدا، بنا به‌ نقل‌ شهيد ثاني‌ (ره‌)
  كلام‌ امام‌ حسن‌ مجتبي‌ عليه‌ السّلام‌ در هنگام‌ رحلت‌، دربارۀ سبب‌ گريۀ آنحضرت‌
  تدبّر و تأمّل‌ در قرآن‌، كليد نجات‌ و مفتاح‌ سعادت‌ است‌
  روايات‌ وارده‌ در تدبّر و تأمّل‌ در قرآن‌، و تفسير «وَ رَتِّلِ الْقُرْءَانَ تَرْتِيلاً»
  «ديوان‌ منسوب‌ به‌ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌» و أشعار راجع‌ به‌ قرآن‌
  وجوب‌ استماع‌ قرآن‌ در وقت‌ قرائت‌ آن‌
  نهي‌ أخبار دربارۀ غافلين‌ از قرآن‌
  عاملان‌ و قاريان‌ حقيقي‌ قرآن‌، أعزّ از كبريت‌ أحمرند.
  روايات‌ وارده‌ دربارۀ قرائت‌ قرآن‌ در منازل‌
  مقداري‌ كه‌ بايد هر مسلمان‌ در روز قرآن‌ بخواند.
  از آداب‌ قرائت‌ قرآن‌، حُسن‌ صوت‌ و استعاذه‌ است‌
  در نمازها بعد از حمد، سورۀ كامل‌ واجب‌ نيست‌
  آيات‌ قرآن در توصيف‌ مؤمنيني‌ كه‌ شب‌ به‌ قرائت‌ قرآن‌ و ذكرخدا مشغولند.
  قرائت‌ قرآن‌ و نماز شب‌ أميرالمؤمنين‌ و فواطم‌، در بيابان‌ هجرت‌
  جلوگيري‌ قريش‌ از حركت‌ أميرالمؤمنين‌ و فَواطم‌ به‌ مدينه‌
  ورود اين‌ آيات‌ دربارۀ أميرالمؤمنين‌ و سه‌ فاطمۀ همراه‌ ايشان‌، در وقت‌ هجرت از مكّه‌ به‌ مدينه‌
  كيفيّت‌ نماز شب‌ و تلاوت‌ قرآن‌ رسول‌ الله‌ صلّي‌ الله‌ عليه‌ و آله‌ و سلّم‌
  در نمازهاي‌ واجب‌ و مستحبّ، بايد از همه‌ جاي‌ قرآن‌ قرائت‌ شود.
  >> هر مسلمان‌، فقط‌ آن‌ مقداري‌ را از قرآن‌ متحمّل‌ است‌ كه‌ ميتواند از حفظ‌ بخواند.
  داستان‌ قرائت‌ مرد أنصاريّ سورۀ كهف‌ را در غَزوه‌، و خوابيدن‌ مرد مهاجري‌
  در غزوۀ ذاتُ الرُّقاع‌، عبّاد بن‌ بشر أنصاريّ ميخواست‌ بميرد ولي‌ قرائتش‌ را قطع ننمايد.
  آخرين‌ خطبۀ أميرالمؤمنين‌ عليه‌ السّلام‌، و ياد از برادران‌ شهيدش‌
  روايات‌ وارده‌ در شأن‌ عمّار ياسر.
  شهادت‌ عمّار ياسر در وقعۀ صفّين‌ بدست‌ فئۀ باغيه‌
  كلمات‌ أميرالمؤمنين‌ در كنار بدن‌ عمّار، و نماز خواندن‌ حضرت‌ بر او.
  بحث‌ هفتم‌: ثمرۀ قرآن‌، تربيت‌ انسان‌ كامل‌ است‌ و تفسير آيات‌: فَلَا أُقْسِمُ بِمَوَ'قِعِ النُّجُوم
  فِي‌ كِتَـابٍ مَكْنُونٍ * لَا يَمَسُّهُ
  «تنزيل‌» در قرآنِ مفصّل‌، و «نُزول‌» در قرآن‌ محكم‌ است‌
  قرآن‌ مفصّل‌ و قرآن‌ محكم‌، يك‌ حقيقت‌ واحده‌ هستند به‌ دو صورت‌
  نفس‌ رسول‌ الله‌ با قرآن‌ عالي‌ و مُحكم‌، متّحد است‌
  قرآن‌، همانند نفس‌ رسول‌ خدا، افضل‌ از جميع‌ كائنات‌ است‌
  حاملين‌ قرآن‌، اشرف‌ مكارم‌ انسانيّت‌ را دارا هستند.
  اگر قرآن‌ به‌ كسي‌ داده‌ شود، عظيمترين‌ موهبت‌ خدا به‌ او داده‌ شده‌ است‌
  تفسير آيۀ: خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجَـاهِلِينَ..
  رهبر و مُرشد إلي‌ الله‌، بايد عارف‌ به‌ قرآن‌ باشد.
  تأثير آيات‌ شفابخش‌ قرآن‌ (ت‌)
  امر به تلاوت قرآن موتدبر در آيات آن، در اخبار.
  صفات‌ قاريان‌ قرآن‌، خشيت‌ الهي‌ و رقّت‌ دل‌ و اشك‌ چشم‌ است‌
  داستان‌ جواني‌ كه‌ در مسجد به‌ رسول‌ الله‌ گفت‌: أصبَحتُ يا رسولَ اللهِ مُوقِنًا!
  پاسخ‌هاي‌ قاري‌ قرآن‌ در جواب‌ خدا، در هنگام‌ تلاوت‌ آيات‌ مختلف? قرآن‌
  سوره‌هاي‌ قرآن‌ كه‌ سجدۀ واجبه‌ يا مستحبّه‌ دارند.
  داستان‌ گفتار سيّد الشّهداء به‌ حبيب‌ بن‌ مَظاهر: لِلّهِ دَرُّكَ يا حَبيبُ!
  معني‌ و تفسير روايات‌ وارده‌ در اينكه‌ قرآن‌، بيان‌ حقيقت‌ امام‌ است‌
  آيات‌ قرآن‌ كه‌ تأويلش‌ دربارۀ امامان‌ است‌
  معني‌ و مراد «صراط‌ مستقيم‌»
  مراد از صراط‌ مستقيم‌، صراط‌ عليّ بن‌ أبي‌طالب‌ است‌
  ابيات‌ اُزْريّ در اينكه‌ أميرالمؤمنين‌ حقيقت‌ قرآن‌ است‌
  أشعار اُزريّ، شاعر اهل‌ بيت‌، گويا نفخۀ روحُ القُدُس‌ است‌ (ت‌)
  تأويل‌ قرآن‌ همان‌ معني‌ واقعي‌ قرآن‌ است‌، كه‌ دشمنان‌ آنرا تضييع‌ مي‌كنند.
  معني‌ «كَفانا كتابُ الله‌» نقض‌ و عدم‌ پذيرش‌ كتابُ الله‌ است‌
  روايات‌ وارده‌ در اتّحاد نفس‌ رسول‌ الله‌ با أميرالمؤمنين‌ در تحقّق‌ به‌ قرآن‌
  حبيب‌ بن‌ مظاهر و ميثم‌ تمّار از خواصّ اصحاب‌ أميرالمؤمنين‌ بودند.
  داستان‌ ملاقات‌ ميثم‌ تمّار و حبيب‌ بن‌ مظاهر، و إخبار از شهادت‌ يكدگر.
  حبيب‌ بن‌ مظاهر، در هر شب‌ يك‌ ختم‌ قرآن‌ مي‌نمود.
  نقل‌ ابن‌ أبي‌ الحديد در اينكه‌: اصحاب‌ امام‌ حسين‌ همچون‌ شيرانِ غُرّان‌ بوده‌اند.

کلیه حقوق در انحصارپرتال متقین میباشد. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

© 2008 All rights Reserved. www.Motaghin.com


Links | Login | SiteMap | ContactUs | Home
عربی فارسی انگلیسی